SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kompendium witamin i minerałów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 60001

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2925 Wiek 49 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 17201
B. dobry artykul i kawal porzadnej roboty. Sog jak nic. Brakuje mi tylko dziennego zapotrzebowania na poszczegolne vit. i mineraly

no pain, no gain

były moderator działu ODŻYWIANIE

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 114 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1009
Stary.... Coś niesamowitego. SOG, SOG, SOG.

Viva
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no dezir wyj3$4ny materiał. musiałeś sie duuuzo nastukać po klawiaturze
SGacz leci

NoboDy iS PerFect, s0 my nAme iS NoboDy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 45 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 920
Big Sog 4U

yogo-pozdrawia!

yogo-pozdrawia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 274 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 3580
Witam
Masz soga...

Pozdrawiam!!!

Pozdrawiam!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1015 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 12413
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
sogacz w polewie kakaowej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 815 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 6280
sog dla ciebie, a ferrari juz wysłałem do ciebie za wkląd wlożony w ten art

Koks jest jak cukierki,różne rodzaje i różne smaki
TANAKA

- NIE SĄDZ MNIE JESLI MNIE NIE ZNASZ- TUPAC AMARU SHAKUR

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 569 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 14267
Długie i bardzo przydatne. SOG4U

malibu

"Lepiej zużywać się niż rdzewieć"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 559 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5271
może coś jeszcze
>>>>>>>>>>>>>>>Mikro- i makroelementy


Sód [Na+] - w naturze, w produktach spożywczych występuje w niewielkich ilościach

(patrz: tabela składu chemicznego żywności); głównym jego źródłem jest dodawany

do pożywienia chlorek sodu. Z tego powodu często może dochodzić do nadmiernego

spożycia sodu przez osoby lubiące słony smak. Nadmiar sodu zwiększa ryzyko

wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób ze skłonnościami do tej choroby. Jedna

łyżeczka soli kuchennej (5g) zawiera około 2000mg sodu. Dzienne spożycie soli

powinno wynosić łącznie 7-8g czyli 2800-3200mg sodu. Obecnie w Polsce sprzedaje

się w sklepach wyłącznie sól jodowaną zawierającą dodatek 30mg jodku potasu na

1kg soli, czyli dawka 7-8g soli wprowadza do organizmu 160-183µg jodu.

Dodawanie jodu do soli jest profilaktyką wola endemicznego, związanego z

niedoborem tego pierwiastka.



Potas [K+] - wspólnie z sodem jest odpowiedzialny w organizmie za utrzymanie

ciśnienia osmotycznego w komórkach i płynach ustrojowych. Konieczne jest więc

zachowanie odpowiedniego wzajemnego stosunku między tymi pierwiastkami.



Wapń [Ca2+] - jest składnikiem budulcowym układu kostnego. Główne źródło

tego pierwiastka w pożywieniu stanowi mleko i jego przetwory, dlatego muszą

one wchodzić w skład codziennego jadłospisu. W diecie statystycznego Polaka

obserwuje się zbyt niskie spożycie wapnia. Niedobór tego pierwiastka i witaminy D

jest powodem krzywicy u niemowląt i dzieci, a u ludzi starszych prowadzi do

osteoporozy (łamliwości kości). Szczególnie narażone na tą chorobę są kobiety.

W profilaktyce osteoporozy oprócz zawartości wapnia w diecie ważna jest

zawartość fosforu oraz zachowanie odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu.

Na ogół w produktach spożywczych jest więcej fosforu i stosunek ten z optymalnego

1:1 przesuwa się w kierunku 1:2. Dodatek fosforanów, ze względów technologicznych,

do niektórych produktów spożywczych przyczynia się do nadmiernego spożycia

fosforu, a tym samym do powstawania niekorzystnego stosunku fosforu do wapnia.

W związku z tym zalecane jest spożywanie większej ilości produktów będących

bogatym źródłem wapnia.



Magnez [Mg2+] - należy do pierwiastków, które występują w różnych produktach

w stosunkowo niewielkiej ilości. Większą dawkę tego pierwiastka można sobie zapewnić

spożywając ciemne pieczywo i kasze, zwłaszcza gryczaną. Magnez odgrywa ważną rolę

w wielu reakcjach enzymatycznych ustroju, jest też niezbędny jako składnik budulcowy

kości, dlatego musi być dostarczany w diecie regularnie w odpowiedniej ilości. Niekiedy

braki magnezu mogą być uzupełniane preparatami farmaceutycznymi, które w przeciwieństwie

do żywności są pozbawione innych składników odżywczych. Bardziej zalecaną formą

prawidłowego żywienia jest różnorodność produktów w układaniu jadłospisów.



Żelazo [Fe2+, Fe3+] - jest składnikiem hemoglobiny krwi i pełni ważną funkcję nośnika

tlenu w organizmie. Żelazo z pożywienia jest na ogół trudno przyswajalne, zwłaszcza

z produktów roślinnych. Dlatego dieta wegetariańska stwarza ryzyko wystąpienia

niedoborów żelaza, zwłaszcza u kobiet i dzieci. Najłatwiej przyswajalne jest żelazo

hemowe, które znajduje się w mięsie i podrobach, a obecność witaminy C w diecie

podwyższa jego przyswajalność. Niektóre produkty, jak np. mieszanki dla niemowląt,

są wzbogacone w żelazo w celu zapobiegania niedokrwistości (anemii).




>>>>>>>>>>>>>>>Witaminy
Witaminy, aczkolwiek występują w produktach spożywczych w niewielkich ilościach,

są niezbędne dla zachowania zdrowia, wzrostu i prawidłowego przebiegu procesów

metabolicznych w naszym organizmie. Dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach i

rozpuszczalne w wodzie. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy np.

witaminę A i E, a do rozpuszczalnych w wodzie witaminy z grupy B i witaminę C.



Witamina A - występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego jako retinol

oraz w produktach pochodzenia roślinnego w postaci karotenoidów, z których

najbardziej znany jest beta-karoten.

Retinol i beta-karoten należą do witamin antyoksydacyjnych (antyutleniających),

działających ochronnie na nasz organizm, i są czynnikami zapobiegającymi miażdżycy

i powstawaniu nowotworów. Witamina A odgrywa ponadto istotną rolę w procesie

widzenia, a także reguluje procesy tworzenia nowych komórek. Najbogatszym źródłem

retinolu są: wątroba, masło, sery, jaja, a karotenoidów warzywa, szczególnie marchew,

dynia, papryka, szpinak, sałata oraz owoce, głównie morele i brzoskwinie.



Karotenoidy są przekształcane w organizmie w beta-karoten w następującej

proporcji: z 6ug beta-karotenu powstaje 1ug ekwiwalentu retinolu. Należy

zaznaczyć, że przyswajalność beta-karotenu z warzyw znacznie wzrasta,

gdy produkty są gotowane z dodatkiem tłuszczu.



Witamina E - podobnie jak witamina A, a zwłaszcza beta-karoten, należy

do witamin antyoksydacyjnych. Pełni rolę ochronną w procesie starzenia się

organizmu i w profilaktyce niektórych schorzeń metabolicznych. Niedobory

tej witaminy w pożywieniu mogą przyspieszyć procesy starzenia organizmu,

a także zwiększyć ryzyko zachorowania np. na miażdżycę i choroby nowotworowe.

Głównym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego, a szczególnie

tłuszcze roślinne.



Witamina B1 (tiamina) - uczestniczy w procesach energetycznych, biorąc

udział w przemianach węglowodanów i różnych czynnościach układu nerwowego.

Istnieje ścisły związek pomiędzy zapotrzebowaniem na tę witaminę a ilością

dostarczanej organizmowi energii. Zapotrzebowanie na tiaminę wzrasta w

przypadku palenia tytoniu, nadużywania alkoholu, kawy, herbaty. Bogatym

źródłem tiaminy są produkty zbożowe, zwłaszcza z pełnego ziarna, kasze

gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych oraz mięso wieprzowe i podroby.



Witamina B2 (ryboflawina) - wchodzi w skład enzymów katalizujących

wiele reakcji redoks (oksydoredukcyjnych). Wraz z innymi witaminami z grupy B

bierze udział w przemianach węglowodanów, tłuszczu i białka. Podobnie jak

w przypadku tiaminy zapotrzebowanie na ryboflawinę związane jest ze zużyciem

energii przez organizm. Jej brak objawia się m.in. pękaniem warg, łuszczeniem

skóry.Głównym źródłem ryboflawiny w diecie człowieka jest mleko i przetwory

mleczne, które powinny pokrywać ok. 50% dziennego zapotrzebowania na tę

witaminę. Mniejszych ilości dostarcza mięso i jego przetwory oraz produkty zbożowe.



Witamina PP (niacyna) - nazwa obejmuje zarówno kwas nikotynowy,

jak i amid tego kwasu, które są składnikami wielu enzymów tkankowych

biorących udział w przemianach białka, tłuszczu i węglowodanów. Niacyna

jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, obwodowego układu

nerwowego, a także do syntezy niektórych hormonów. Niedobór niacyny w

pożywieniu prowadzi do zmian zapalnych skóry, biegunek i zaburzeń układu

nerwowego. Najwięcej tej witaminy zawierają: mięso i jego przetwory, mąka

pszenna, zwłaszcza z pełnego ziarna, ziemniaki, drożdże.



Witamina C (kwas askorbinowy) - opis jej właściwości chemicznych

znajdziesz tu. Kwas askorbinowy pełni wiele funkcji w organizmie; bierze udział

w syntezie kolagenu, we wchłanianiu żelaza niehemowego, w podnoszeniu

odporności organizmu oraz, obok beta-karotenu i witaminy E jest naturalnym

antyoksydantem, któremu przypisywana jest zdolność zapobiegania i hamowania

wczesnych stadiów rozwoju nowotworów. Zaobserwowano, że przewlekłe

niedobory tej witaminy sprzyjają powstawaniu zmian miażdżycowych.

Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się (nawet o 50%) u osób palących

papierosy, z nadciśnieniem tętniczym, pijących alkohol, diabetyków oraz pod

wpływem stresów, a także u osób przebywających w zanieczyszczonym

środowisku. Niedostateczne wysycenie tą witaminą może występować

zwłaszcza w okresie zimy i wiosny. Źródłem kwasu askorbinowego w diecie

człowieka są warzywa, zwłaszcza kapustne, a wśród owoców szczególnie

jagodowe i cytrusowe. W warunkach naszego kraju znaczącym źródłem, ze

względu na zwyczaje żywieniowe, są ziemniaki. Ponadto dobrym źródłem tej

witaminy w okresie zimowym i wiosennym są warzywa i owoce mrożone oraz

soki i przetwory. Jest to jedna z najwrażliwszych na procesy kulinarne witamin;

w ich efekcie ulega utlenieniu. Należy więc dbać o jej jak najlepsze zachowanie

podczas przygotowywania posiłków, a więc chronić przed dostępem tlenu z

powietrza, a warzywa i ziemniaki gotować w niewielkiej ilości wody, co zapobiega

rozpuszczeniu witaminy C i innych składników odżywczych w wodzie.



[pozdrawiam]
Tak Wyglądam->> https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=107161 
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy mozna sie tak odzywiac ?!

Następny temat

Białko w pożywieniu

WHEY premium