WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kolejność trenowania partii mięśniowych

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 614

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 66 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 536
siema, mój plan 1. przysiad 2. wyciskanie na klatkę na ławce prostej 3. wiosłowanie sztangielką 4. pompki na poręczach/dipy 5. wyciskanie sztangi siedząc na barki 6. biceps sztangielkami 7. roller/kółko na brzuch.

3 4 i 5 kolejnością się nie sugerujcie - bo o to właśnie chcę zapytać :) jaka kolejność tych ćwiczeń będzie najlepsza? (generalnie zamiast tego wiosłowania zazwyczaj jest wyciąg, ale aktualnie dałem sobie to wiosło dla odmiany, a sztangą wiosłować nie lubię z uwagi na lędźwie, mam nadzieję, że sztangielką też jest spoko )

z góry dzięki i pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9365 Napisanych postów 83960 Wiek 50 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 709671
Duże grupy —> małe grupy
1

TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit

Kompleksowe prowadzenie online
https://sebastianszmit.pl/ 

...
Napisał(a)
Początkujący
flex1976
Duże grupy —> małe grupy

niby tak, niby to oczywiste, ale te dipy to nie takie sobie o ćwiczenie na triceps, żeby traktować je jako małą grupę wydaje mi się. Może mi się tylko wydaje oczywiście ;) To nie wyciskanie sztangielki zza głowy. Stąd mam właśnie wątpliwości czy nie powinny pójść wyżej, być przed czy za barkami - dlatego zadałem to pytanie, gdyż ponieważ iż NIE WIEM :)
...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9365 Napisanych postów 83960 Wiek 50 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 709671
Nie sugeruj się tym, że dipy „to niby mała grupa”. To jest ciężkie ćwiczenie wielostawowe (klata + barki + triceps) i mocno obciąża obręcz barkową, więc traktuj je bardziej jak bojowe a nie izolację.
najlepsza kolejność to przysiad → ławka → wiosło → barki → dipy → biceps → kółko.
Dipy daj po klacie i barkach, bo jaK wrzucisz je wcześniej to zmęczysz triceps/przód barku i siła/technika w wyciskaniach poleci, a ryzyko przeciążenia barków wzrośnie.
Czyli ogólnie: najpierw największe/techniczne boje, potem dodatki, na końcu izolacje i brzUch

Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2026-01-23 23:30:13
1

TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit

Kompleksowe prowadzenie online
https://sebastianszmit.pl/ 

...
Napisał(a)
Początkujący
ok, bardzo dziękuję za wyjaśnienie!
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6432 Napisanych postów 79176 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 774036
Zasada w tym kierunku jest dość prosta. W pierwszej kolejności i w największym stopniu warto jest angażować do pracy duże partie mięśniowe, ćwiczeniami wielostawowymi/złożonymi. Tymi, które w największym stopniu angażują układ nerwowo-mięśniowy.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wybór celu treningowego

Następny temat

Trening FBW - ocena

electro
Polecane artykuły