Szacuny
2
Napisanych postów
729
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
5325
Witam!
Żeby osiągnąć idealne wymiary liczy się z pewnością także obwód karku.
Moje pytanie:
Ćwiczyć mięśnie karku osobno czy dać im się rozwijać przy wykonywaniu innych ćwiczeń (np. barków, pleców)?
Jeżeli ćwiczyć, to co wykonywać?
Widziałem kiedyś przygotowania treningowe braci Klitschko :). Chłopaki trenowali mięśnie karku leżąc na powierzchnii, za którą mieli opuszczone głowy i tak sobie nimi machali.
Jak to jest w kulturystyce?
"Co z tego, że idziesz szybciej, skoro złą drogę wybrałeś?"
Pozdrawiam!
Adson
Szacuny
11125
Napisanych postów
51318
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
to ja moze powiem jak ja to robilem (kiedys mialem nawet 53 cm w karku, ale wygladalo to okropnie bierzesz kawalek sznura, wieszasz na nim ciezarek (na poczatek proponuje 2,5 kg (ja doszedlem do 15 kladziesz sie na laweczce na brzuchu, zaczepiasz sobie sznur o glowem tak aby nie spadl, przytrzymujac sznur unosisz i opuszczasz glowe, tak kilkanascie razy w serii, potem na plecki, na nastepnym treningu kladzesz sie na boczku, a po roku patrzysz w lustro i stwierdzasz ze przesadziles
Szacuny
6
Napisanych postów
1082
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
28663
Moim zdaniem jednym z lepszych cwiczen wlasnie na 'karczycho' sa tzw. mostki zapasnicze. Moze napisze w ogromnym skrocie na czym to polega: podobnie sie cwiczenie wykonuje jak mostek 'standartowy', tylko ze nie uzywamy do podparcia rąk, tylko sama glowa podtrzymujemy cialo. Cholera ciezko to opisac, moze wypowie sie jakis zapasnik lub osoba bardziej kompetentna.
Szacuny
15
Napisanych postów
858
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
6210
ROB CHLOPIE SZRUGSY Z NAPRAWDE DLA CIEBIE DUZYM CIEZAREM A BEDZIESZ Z SWIECZKA SZUKAL KOSZUL ,ja lapalem kiedys jakies drobne bole w karku-pleckach i postanowilem wzmocnic te czesc szrugsami -efekt po paru miesiacach bieglam z laska na dzien przed sylwkiem i balem zeby kupic biala koszule iiiiiiii nagle jest jest jest 195/140/50 -to byl jakis Armani czy inna marka i kosztowala 350 pln .))
Szacuny
41
Napisanych postów
4008
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
37791
Mostki zapasnicze przodem i tyłem są bardzo fajne, ale nie radzę robić na samej głowie osobie, która nigdy tego nie robiła. A jeśli juz robic to z podparciem rękami i na CZOLE a nie na szczycie głowy. A w ogóle to jest dobre ćwiczenie, ale szkodliwe na kręgosłup szyjny. Ja jak mocno skręcę głowę, to mi strzelają wszystkie kręgi aż do miejsca między łopatkami.
Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych" & Grappling
I szkoda tylko, że w noc kwietniową, Ciągnąc za sobą smród spalin,
Nie cały Związek poleciał w kosmos, A tylko jeden Gagarin
Szacuny
11125
Napisanych postów
51318
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
trzymasz ciężarki (lub sztangę), ręce zwisają wyprostowane, następnie unosisz barki do góry, w kierunku uszu, przytrzymujesz chwilę i opuszczasz. po 4 seriach x 15 powtórzeń takiego ćwiczenia będziesz czuł kaptury
Pite(r)
"dla podkreślenia wagi moich słów siłacz palnie pięścią w stół"
Zmieniony przez - Pite(r) w dniu 2002-03-20 12:30:55