Szacuny
1
Napisanych postów
926
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
7906
Ja też jem płatki zmielone z białkiem ale z tego co wiem tracą one niestety na indeksie,ale są zazwyczaj z rana i to mniej istotne bo i tak góra za 2 godziny jestem mega głodny
Szacuny
132
Napisanych postów
23197
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
224261
Trochę się przyczyni do formy węglowodanów mniej złożonych bo organizm będzie miał o wiele mniej roboty z przerobieniem ich niż jeżeli w całości.
Jak i ile , tylko testy mogły by to pokazać.
Szacuny
132
Napisanych postów
23197
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
224261
Nie wiem co w tym jest takiego dziwnego, zmielenie na pył bardzo ułatwia trawienie.
a co do gryzienia, taka ciekawostka
ślinę surowiczą - produkowaną przez gruczoły zbudowane głównie z komórek surowiczych (np. ślinianki przyuszne i gruczoły Ebnera) - zawierającą enzym amylazę ślinową (dawniej zwaną ptialiną) rozpoczynający trawienie skrobi; produkowana głównie przez ślinianki przyuszne (z wyjątkiem mięsożernych)
Szacuny
6
Napisanych postów
191
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
560
Indeks Glikemiczny (GI)należy zawsze rozpatrywać razem z Ładunkiem Glikemicznym (GL), który informuje nas o stężeniu przyswajalnych węglowodanów w produkcie.
Indek Insulinowy (II)to całkiem odrębna rzecz, mówiąca o wielkości wyrzutu insuliny po spożyciu porcji określonego pokarmu. Pod katem II przebadano około35 produktów. I co okazało się? Otóż np. jogurt, który ma umiarkowany GI, ma niezwykle wysoki II!!!Co dowodzi, że nie można przesadzać z tym produktem w diecie. Potwierdza to reakcja organizmu po spożyciu jogurtu - robi się nam błogo - to świadczy, że szybko skoczył cukier, który pociągnął za sobą sekrecję dużej dawki insuliny, która, jeżeli jest jej za dużo, może prowadzić do stanu niedocukrzenia. Błędne koło.