...
Napisał(a)
Płatki przed ugotowaniem ważą przecież mniej przed ugotowaniem, wiec 100g ugotowanych płatków to dużo mniej płatków "suchych".
...
Napisał(a)
Płatki przed ugotowaniem ważą przecież mniej przed ugotowaniem, wiec 100g ugotowanych płatków to dużo mniej płatków "suchych".
Zgadza sie, co w tym dziwnego ? Produkty po obrobce czesto zmieniaja wage, liczysz wszystko przed obrobka
Zgadza sie, co w tym dziwnego ? Produkty po obrobce czesto zmieniaja wage, liczysz wszystko przed obrobka
...
Napisał(a)
Ale ja to dobrze wiem;) Nie wiem wogóle o czym my rozmawiamy, po prostu padło pytanie dlaczego 100g płatków ma tak mało kcal w tych tablicach co były wyżej podana, wiec napisałem że to moze być 100g płatków ale ugotowanych a jak wiadomo ugotowane zawsze ważną wiecej
...
Napisał(a)
Proste ze przed obrobka :)
Teraz juz Cie rozumiem, wczesniej za szybko przeczytalem i nie zrozumialem do konca. Pozdro ;)
Teraz juz Cie rozumiem, wczesniej za szybko przeczytalem i nie zrozumialem do konca. Pozdro ;)
...
Napisał(a)
Jeżeli chodzi o płatki owsiane GÓRSKIE to IG wynosi około 40, po ugotowaniu wzrasta do około 60. Przy płatkach BŁYSKAWICZNYCH IG jest wyższe (nawet o połowę).
Polecam jeść nie ugotowane w omlecie jako śniadanie (płatki, jajka, jakieś suszone owoce/orzeszki), lub jako shake (płatki, mleko, jakieś orzechy) - do smaku można dodać łyżeczkę niesłodzonego kakao, lub wymieszać z tym jeszcze jakieś smakowe białko (wszystko razem zmiksować do konsystencji shake'a). W tej formie jest to świetny zamiennik posiłku i super smakuje.
Zmieniony przez - Mariaczczi w dniu 2015-04-08 12:47:27
Zmieniony przez - Mariaczczi w dniu 2015-04-08 12:48:21
Polecam jeść nie ugotowane w omlecie jako śniadanie (płatki, jajka, jakieś suszone owoce/orzeszki), lub jako shake (płatki, mleko, jakieś orzechy) - do smaku można dodać łyżeczkę niesłodzonego kakao, lub wymieszać z tym jeszcze jakieś smakowe białko (wszystko razem zmiksować do konsystencji shake'a). W tej formie jest to świetny zamiennik posiłku i super smakuje.
Zmieniony przez - Mariaczczi w dniu 2015-04-08 12:47:27
Zmieniony przez - Mariaczczi w dniu 2015-04-08 12:48:21
1
...
Napisał(a)
A jeżeli nie poddam obróbce termicznej tylko wymieszam z jogurtem i zostawiam na noc? Tez wzrasta ig?
...
Napisał(a)
Jeżeli wymieszasz płatki z jogurtem i zostawisz na noc do nasiąknięcia IG też wzrośnie. Płatki owsiane zmielone i pomieszane z wodą czy mlekiem, mimo że na zimno też będą miały większy IG.
Obróbka termiczna, zmielenie, rozwodnienie - wszystko podniesie IG ponieważ zmienia się struktura skrobi w produkcie i przy zwiększonej "papkowatości" skrobia jest łatwiej rozkładana w organizmie, a dzięki temu do naszej krwi trafia więcej cukru.
Co ciekawe - po podgrzaniu płatków na mleku IG wzrośnie, ale spadnie (oczywiście nie do początkowej wartości) jeżeli posiłek ostudzimy.
Zmieniony przez - Mariaczczi w dniu 2017-02-15 10:56:37
Obróbka termiczna, zmielenie, rozwodnienie - wszystko podniesie IG ponieważ zmienia się struktura skrobi w produkcie i przy zwiększonej "papkowatości" skrobia jest łatwiej rozkładana w organizmie, a dzięki temu do naszej krwi trafia więcej cukru.
Co ciekawe - po podgrzaniu płatków na mleku IG wzrośnie, ale spadnie (oczywiście nie do początkowej wartości) jeżeli posiłek ostudzimy.
Zmieniony przez - Mariaczczi w dniu 2017-02-15 10:56:37
...
Napisał(a)
IG nie ma znaczenia (więc bez sensu jest analizowanie tego na wszystkie strony), tylko raczej ładunek glikemiczny całego posiłku i całość diety, jej kompozycja. Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Każda obróbka ma wpływ na jakość pożywienia i na jego IG. Jednak IG nie ma wpływu na jakość.
http://potreningu.pl/articles/3979/wszystko-co-wiesz-o-indeksie-glikemicznym-jest-nieprawda
http://potreningu.pl/articles/3979/wszystko-co-wiesz-o-indeksie-glikemicznym-jest-nieprawda
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Oddaje diete pod ocene
Następny temat
Powrot do normalnego jedzenia po chorobie.
Polecane artykuły