od jakiegoś czasu jestem na LC. nie jest źle z utrzymaniem diety (jedynie lenistwo lub przyzwyczajenia czasem lekko przeszkodzą. po tym czasie zrodziły mi się pewne pytania, aby urozmaicić trochę dietę, by nie popaść w monotonię jak również móc przygotować wcześniej 'coś na jutro' lub na brak czasu...
a więc:
1. na LC dopuszczalne są jakieś owoce? (strasznie mi ich brakuje)
2. czy jakieś warzywa są zdecydowanie nie wskazane? (brokuł już smakuje, ale jakieś zamienniki by się przydało wprowadzić)
3. czy zupa (np. pomidorowa) na wywarze z warzyw z ryżem to dobry składnik (danie) w posiłku? (wiadomo, jakieś białko by się jeszcze zdało)
4.
twaróg półtłusty rano lub przed snem to dobry pomysł? (wymiennie z jajecznicą lub rybą wieczorem)
5. jaka jest opinia nt. podrobów - flaczki, wątróbka, żołądki, serca? (mają sporo białka przy niskich węglowodanach ale czy to jest zdrowe? mam na myśli oczywiście surowe, przygotowywane przeze mnie - nie gotowe słoiki)
6. czy oliwki to dobre źródło tłuszczu? (mam na myśli ogólnodostępne w sklepach i marketach)
7. jak to jest z tłuszczami? każdy olej dobry w diecie? (kokosowy, słonecznikowy, arachidowy, z pestek winogron, rzepakowy, oliwa z oliwek, lniany... wybór jest spory. pytam ze względu na poszukiwania dobrego lub neutralnego smaku. za oliwą z oliwek nie przepadam albo jeszcze nie trafiłem na dobrą)
8. czy ser typu feta to dobry pomysł? (sporo białka i tłuszczu, ale czy solanka nie wpływa jakoś negatywnie)
9. jak na diecie mają się ryby z puszki (pełna gama smaków i firm produkujących. wartości odżywcze wyglądają ok, ale mam pewne wątpliwości)
chyba tyle na razie. wszystko ma być jako
urozmaicenie, delikatna zamiana menu. nie mam planów na bazie tego budować diety.