Szacuny
1
Napisanych postów
50
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
163
Witam. Temat diety traktuje niechętnie z tego powodu że niecierpie obliczać tego wszystkiego. Znalazłem program użytkowanika Jhc ( http://www.jhc.kgb.pl/Kalkulator_kcal.zip ) z którego wyliczyłem ze moje zapotrzebowanie w kcal to 3422-3423 kcal. Ogólnie chce zwiększyć swoją mase, suplementy na mase juz mam dobrane, trening na początek będzie obwodowy. Ale niestety nie mam diety a z tego co wiem to jest to najważniejsza rzecz w treningu i suplementacji. Dlatego zwaracam sie z prośbą do was, co dalej jeżeli obliczyłem dziennie zapotrzebowanie w kcal ?
Z kąd mam wiedzieć ile dziennie białka itp itd.
Mam 17 lat, 103 kg, 194cm, endomorfik, troche tkanki tłuszczowej mam (nie duzo i nie mało). Głównie zależy mi na zwiększeniu masy.
Szacuny
3
Napisanych postów
365
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
15999
podstawy układania diety znajdziesz w tematach podwieszonych, a na szybkiego tłumacząc skad bedziesz wiedzial ile b/ww/t jesc, proste.Obliczasz dzienne zapotrzebowanie na każde z wyżej podanych w proporcjach powiedzmy b:2,5 WW:5 T:1 na kg/mc wychodzi tego okreslona ilosc w gramach i tak powiedzmy 2,5g bialka = 200g te 200g dzielisz przez ilosc posilkow, który spozywasz w ciagu dnia, tak żeby wychodziło mniej wiecej tyle samo białka w każdym z nich.Dobierasz odpowiednie źródło białka z tabeli żywieniowej i dopasowujesz żeby ogólny bilans sie zgadzal, musisz miec jakiekolwiek podstawy w temacie zdrowego żywienia, aby wiedzieć jakie źrodla b/ww/t najdaja sie najlepiej dla osoby trenujacej.Pozdrawiam.
Szacuny
1
Napisanych postów
50
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
163
Zapodał byś jakiegoś linka z tematem w którym jest to dokładnie opisane jak sie oblicza to b/ww/t i reszte informacji potrzebny mi do obliczenia i podstawienia odpwiednich produktów do diety.
Szacuny
5
Napisanych postów
491
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3691
odpuść sobie suplementy na samym początku bo zmarnujesz swój własny potencjał. poćwiczy 4 miechy chociaż z dietą i dobrym planem przybierz trochę masy i doświadczenia i dopiero potem sięgnij po suple.
pozdro
Kulturystyka pokazuje jakim jesteś człowiekiem, twardym jak stal czy miękkim jak panienka.
Szacuny
1
Napisanych postów
50
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
163
Od kilku miechów ćwicze Mma, wcześniej ćwiczyłem rok krav mage. Od około 2,5 miesiąca raz w tygodniu siłka. Wczęsniej miałem juz 2 cykle, jeden na kreatynie Cm3 a drugi cykla na fat burnerze, cla i l-karnityne.
Raczej kupie miesięczną lub 3 miesięczną diete. Niestety nie pojmuje tego wszystkiego z obliczaniem a do tego trudno jest mi określić czy jestem endomorfikiem czy kimś innym.
Szacuny
1
Napisanych postów
50
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
163
Myśle że każdy by nie chciał wydawać kasy jak nie trzeba, ale musiał bym spędzić pewnie z miesiac czytając lektury na forum i dowiadując sie po kolei wszystkich rzeczy od podstaw, a mnie to i tak nie potrzebne. Może z czasem jak mnie wciągnie i bede sie interesował suplementacją na poważnie to dopiero, jak na razie jestem "nowy" w tej dziedzinie, wiec wiesz.
Już wole stracić te 50 czy 100 zł na tą diete i zacząć cykl niż siedzieć przed monitorkiem i czytać o organiźmie itp itd.
Jeszcze takie pytanie, napisał do mnie jakiś gość z forum i zaproponował mi ułożenie diety za 50 zł na 2-3 miesiące. Jego ksywa to "dobry trener" czy jakoś tak. Polecacie go ?