Szacuny
0
Napisanych postów
70
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
698
Hej myślę że to nie najgorszy pomysł ruszyć ten temat ,tym bardziej że znamy przynajmniej w stopniu podstawowym jego zastosowanie, a i coraz częściej jest doceniany przez kulturystów ,alpinistów, płetwonurków.
Wiec dzielcie się swoimi doświadczeniami,spostrzeżeniami i poradami.Dzięki wielkie
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Miałam pszczelarstwo na studiach Jak chcecie coś konkretnego wiedzieć, to mogę odkurzyć notatki Generalnie o zbawiennym działaniu miodu można by bardzo dlugo pisać, jak również o innych pszczelich produktach, które są jeszcze lepsze jak propolis czyli kit pszczeli oraz pyłek kwiatowy.
Najważniejsze jest to, że aby wykorzystać w pełni działanie miodu trzeba go jeść regularnie. Nie ma sensu rzucać się na miód np podczas choroby. A jak najlepiej go spożywać - można oczywiście łyżeczką ze słoika,ale zaleca się rozpuszczenie wieczorem łyżki miodu w szklance letniej wody (nie gorącej) - picie rano na czczo.
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Ponoć jak się pije rozcieńczony z wodą ma dużo lepsze właściwości. "W naturalnym miodzie reakcja powstawania nadtlenku wodoru zachodzi bardzo wolno. Aktywność antybiotyczna świeżego, nie rozcieńczonego miodu jest z tego względu niska. Natomiast po rozcieńczeniu miodu wodą powstawanie nadtlenku wodoru zachodzi z dużą szybkością. Dla przykładu aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nie rozcieńczonym."
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Tak, oczywiście. Nie brałam pod uwagę zawartości cukrów prostych, tylko właściwości prozdrowotne, których jest mnóstwo. Myślę, że łyżka miodu dziennie, to jest bezpieczna dawka, nawet z uwagi na dietę. Jeżeli chodzi o cukry z miodu, to przecież i tak ich właściwości są o niebo lepsze od cukru stołowego, mam gdzieś zestawienie na ten temat.