Wzmacniamy system odpornościowy.
Aby podnieść naturalną odporność organizmu, codzienne posiłki powinny zawierać duże ilości witamin i składników mineralnych, w tym przeciwutleniaczy. Służy temu dieta składająca się ze świeżych owoców i warzyw sezonowych, surówek i sałatek z dodatkiem ryb i chudego mięsa. Jako przekąski zjadajmy orzechy, migdały i pestki dyni i słonecznika. Mogą być dodatkiem do dań lub w postaci chrupiących batonów.
Jedz dużo produktów bogatych w:
przeciwutleniacze: czosnek, cebula, imbir, tymianek, zielona herbata
witaminę C: większość warzyw i owoców, szczególnie: owoce cytrusowe, czarna porzeczka (sok lub suszona dostępne w sklepach ze zdrową żywnością), sok z owoców dzikiej róży, czerwona papryka, zielone warzywa liściaste, brokuły. Należy pamiętać, aby te produkty zjadać codziennie w kilku posiłkach, ponieważ organizm nie magazynuje witaminy C.
cynk: orzechy, pestki dyni i słonecznika, sezam, zarodki pszenicy, otręby, płatki owsiane, chuda wołowina i wieprzowina, ryby, owoce morza
beta-karoten: marchew, dynia, buraki, szpinak, włoska kapusta, zielone warzywa liściaste, pomidory
witaminy z grupy B: zbożowe produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, przetwory mleczne, seler, soczewica i inne strączkowe, ryby, mięso, wątróbka.
witaminę E: oleje, szczególnie słonecznikowy i kukurydziany, awokado, muesli, orzechy laskowe, migdały, kapusta, ciecierzyca.
selen: orzechy włoskie, soczewica, ryby, pieczywo razowe, pestki słonecznika.
Niewskazane są:
produkty o małej wartości odżywczej np. fast food
produkty zawierające cukier; hamuje zdolność białych krwinek do walki z zarazkami
kofeina; napoje ją zawierające zakłócają wchłanianie składników odżywczych i bezpośrednio hamują działanie układu odpornościowego
alkohol w ilości większej niż jeden kieliszek
palenie tytoniu
Jeśli już jesteśmy przeziębieni.
Przy pierwszych objawach przeziębienia często można skutecznie przeciwdziałać podając preparat z jeżówki purpurowej (echinaceę) lub podobny środek pobudzający siły odpornościowe. Zalecenia dietetyczne:
Przede wszystkim dużo pijemy. Należy pić wodę, może być gorąca z dodatkiem soku cytrynowego i miodu; napary ziołowe np. z czarnego bzu, lipy, tymianku, dzikiej róży; rozcieńczone soki owocowe, najlepiej świeżo przygotowane. Unikamy napoi mlecznych.
Konieczne są dodatkowe ilości witaminy C dostarczane z pożywieniem lub w preparatem multiwitaminowym. Przechodząc infekcję starajmy się jeść owoce i warzywa surowe lub lekko podgotowane na parze. Pory, cebula, czosnek dodatkowo zawierają substancje wspomagające organizm w walce z wirusem.
Zalecane jest uwzględnienie w jadłospisie potraw z kasz - szczególnie z kaszy jaglanej, zup na wywarach warzywno - mięsnych (rosołów). Naturalnym jest w tym okresie brak apetytu, nie należy, zatem zmuszać się do jedzenia, a na pewno unikać potraw ciężko strawnych, nabiału, czekolady i wszystkich produktów zawierających tłuszcze zwierzęce.
I jeszcze dodatkowo mamy katar.
Środkami zmniejszającymi przekrwienie błon śluzowych nosa są ostre przyprawy, takie jak chili, curry, imbir, chrzan, ziarno gorczycy oraz czarny pieprz. Spożywanie gorących i pikantnych potraw powoduje łzawienie oczu i oczyszczanie nosa, a tym samym ułatwia oddychanie. Zielarze polecają czosnek, cebulę i koper włoski jako naturalną alternatywę środków farmakologicznych zmniejszających przekrwienie śluzówki nosa. Zatem gorący rosół z pieprzem i chili, dania z dodatkiem surowej cebuli i czosnku, surówki z koprem włoskim oraz sok z cebuli, miodu i soku cytrynowego i herbatka imbirowa są naturalnymi lekarstwami na katar. Nieprzyjemną woń można usunąć dodając do potraw dużo zielonej pietruszki.
Po przebyciu infekcji wracamy do diety wzmacniającej nasz system odpornościowy oraz staramy się optymalizować stres.
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."