Czy uważacie,że sztuki walki wpływają w jakimś stopniu na psychikę trenującego?Czy osoba trenująca karate po MMA,czuję się pewniej,w jakimś stopniu jest bardziej pewnna,mniej strachliwa?Czy walki zmieniąją charaker?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Chodzi o psychopatów, którzy lubią dać komuś w mordę ...
Tych najłatwiej spotkać na macie albo ringu ...
Sam zaliczam się do tej grupy więc nie wciskajcie mi kitu ...
Zmieniony przez - Samuray-X w dniu 2009-03-16 09:44:48
Tych najłatwiej spotkać na macie albo ringu ...
Sam zaliczam się do tej grupy więc nie wciskajcie mi kitu ...
Zmieniony przez - Samuray-X w dniu 2009-03-16 09:44:48
My baby shot me down ...
...
Wiadomo nie od dziś, że sport i ruch wpływaja na psychikę. Np aktywnośc fizyczna zapobiega depresjom.
Co znaczy że ktos jest mniej strachliwy? Że pakuje sie w byle kabałe na ulicy?
Ujmijmy to tak - dobrze prowadzony adept rozsądnych sztuk walki, czuje sie pewniej, co wpływa na jego podświadome zachowanie, muyslenie itp. Pozwala mu to na świadome i rożsądne podjęcie decyzji dania dyla we właściwym czasie, bez narazania zdrowia swojego i bliskich.
Co znaczy że ktos jest mniej strachliwy? Że pakuje sie w byle kabałe na ulicy?
Ujmijmy to tak - dobrze prowadzony adept rozsądnych sztuk walki, czuje sie pewniej, co wpływa na jego podświadome zachowanie, muyslenie itp. Pozwala mu to na świadome i rożsądne podjęcie decyzji dania dyla we właściwym czasie, bez narazania zdrowia swojego i bliskich.
Pure Guinness
...
Czy osoba trenująca karate po MMA,
Nie zrozumiałem tego kawałka wypowiedzi
Czy walki zmieniąją charaker?
wg mnie bardzo wzmacniają psychikę, na pewno jak ktoś znajduje coś na czym mu zależy (sukces w sporcie) podporządkowuje się temu i trochę jego zachowanie się zmienia.... teraz to ja napisałem trochę chaotycznie
Nie zrozumiałem tego kawałka wypowiedzi
Czy walki zmieniąją charaker?
wg mnie bardzo wzmacniają psychikę, na pewno jak ktoś znajduje coś na czym mu zależy (sukces w sporcie) podporządkowuje się temu i trochę jego zachowanie się zmienia.... teraz to ja napisałem trochę chaotycznie

,,chodzić już umiem, teraz chce umieć latać" Eldoka
...
"Czy uważacie,że sztuki walki wpływają w jakimś stopniu na psychikę trenującego?"
Na pewno, w dużym.
"Czy osoba trenująca karate po MMA,czuję się pewniej,w jakimś stopniu jest bardziej pewnna,mniej strachliwa?"
Także nie rozumiem pytanai. Karate po MMA? Tzn najpierw trenowała MMA a teraz trenuje Karate?
Czy może Karate POD MMA xD? A może chodziło "dowolną sztukę walki od Karate po MMA"
"Czy walki zmieniąją charaker?"
W jakimś stopniu na pewno. Przynajmniej u większości
Na pewno, w dużym.
"Czy osoba trenująca karate po MMA,czuję się pewniej,w jakimś stopniu jest bardziej pewnna,mniej strachliwa?"
Także nie rozumiem pytanai. Karate po MMA? Tzn najpierw trenowała MMA a teraz trenuje Karate?
Czy może Karate POD MMA xD? A może chodziło "dowolną sztukę walki od Karate po MMA"
"Czy walki zmieniąją charaker?"
W jakimś stopniu na pewno. Przynajmniej u większości

Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti
...
Komar powiedział: "To nieprawda, że sport wzmacnia psychikę, po prostu do sportu trafiają ludzie z silną psychiką ..." Co prawda, akurat ten Pan to miał taką psychę, że spokojnie za nią powinien trafić do więzienia, ale trochę racji w tym stwierdzeniu jest.
Ludzie trenujący SW bardzo często mają odchylenia od normy, kłopoty z kontrolowaniem agresji (także w życiu seksualnym), naprzemienne ataki depresji i euforii, skłonność do nadużywania alkoholu ...
Bez złudzeń, nie nadawali by się do obsady "M jak miłość"
Zmieniony przez - Samuray-X w dniu 2009-03-14 22:19:17
Ludzie trenujący SW bardzo często mają odchylenia od normy, kłopoty z kontrolowaniem agresji (także w życiu seksualnym), naprzemienne ataki depresji i euforii, skłonność do nadużywania alkoholu ...
Bez złudzeń, nie nadawali by się do obsady "M jak miłość"
Zmieniony przez - Samuray-X w dniu 2009-03-14 22:19:17
My baby shot me down ...
...
"Ludzie trenujący SW bardzo często mają odchylenia od normy, kłopoty z kontrolowaniem agresji (także w życiu seksualnym), naprzemienne ataki depresji i euforii, skłonność do nadużywania alkoholu ... "
Sammuraj skad to wziales? :>
psychike zmienia i to na lepsze ... :D
Sammuraj skad to wziales? :>
psychike zmienia i to na lepsze ... :D
...
Pewnie spojrzal po swoich kolegach z klubu:) Duzo w tym racji,zaden z moich znajomych z judo nie nadawalby sie na kolko rozancowe czy szachowe:)
...
I co, sugerujesz, że to przez SW?
I co, sugerujesz, że to przez SW?
Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti
...
tego nie napisal
chodzi o to ze ttacy ludzie wlasnie glownie trenuja
co nie zmienia faktu ze SW im pomaga
ogolnie sport pomaga w obojetnie jakich problemach
a dzieki SW mozna owe odchylki kontrolowac/wyzbyc sie
w zasadzie z ta teza sie zgodze ale dzieki SW czlowiek staje sie lpeszy pod wzgledme fizycnzym i psychicznym
na rzecz regularnych trneingow trzeba umeic zrezygnowac z czegos i dzieki sparing wiaodmo ze nie trzeba suzkac guza ktroego latwa dsotac nie mozna pic bo nie da sie ciwcyzc itd...
chodzi o to ze ttacy ludzie wlasnie glownie trenuja
co nie zmienia faktu ze SW im pomaga
ogolnie sport pomaga w obojetnie jakich problemach
a dzieki SW mozna owe odchylki kontrolowac/wyzbyc sie
w zasadzie z ta teza sie zgodze ale dzieki SW czlowiek staje sie lpeszy pod wzgledme fizycnzym i psychicznym
na rzecz regularnych trneingow trzeba umeic zrezygnowac z czegos i dzieki sparing wiaodmo ze nie trzeba suzkac guza ktroego latwa dsotac nie mozna pic bo nie da sie ciwcyzc itd...
...
Oczywiście że uprawianie SW pomaga, bo gdyby nie sport to niektórzy mogliby się wyżyć tylko w knajpie albo napadając na dyliżanse.
Sport to w ogóle pomaga prawie we wszystkim, oczywiście oprócz łapania kontuzji.
Badania psychiki sportowców SW były prowadzone nie raz, są dostępne w bibliotekach AWF-ów. Wystarczy obejrzeć jednak UFC96 i popatrzeć jak zachowują się zawodnicy a potem włączyć "Na wspólnej" albo "Pierwsza miłość" i zobaczycie różnicę.
Taki mały przykład: u nas w sekcji jest chłopak, z którym często sparuję pomimo dużej różnicy wagi (73kg do 97kg). Chłopak strasznie ambitny, prawdziwy walczak, jednak brak masy przy dosyć wysokim wzroście daje się we znaki. W każdym razie patrząc na chłopaka pomyślelibyście:"cherubinek, szczupaczek, gdzie on tam do walki jakiejkolwiek". Nie pomylilibyście się za bardzo, bo chłopaszek jest obecnie na doktoracie na robotyce. Skąd jednak ta waleczność i jednak spora siła przy takiej masie ?
Otóż ostatnio przy piwie dowiedziałem się, że ten chłopak już w liceum wyciskał 100kg przy masie poniżej 70kg, a waleczność ma po ojcu, który bił się z kim popadło i przychodził kilka razy w tygodniu zakrwawiony do domu ... W tej chwili potrafi 50kg na biceps zarzucić ...
Nie ma przypadków, jest genetyka ...
Sport to w ogóle pomaga prawie we wszystkim, oczywiście oprócz łapania kontuzji.
Badania psychiki sportowców SW były prowadzone nie raz, są dostępne w bibliotekach AWF-ów. Wystarczy obejrzeć jednak UFC96 i popatrzeć jak zachowują się zawodnicy a potem włączyć "Na wspólnej" albo "Pierwsza miłość" i zobaczycie różnicę.
Taki mały przykład: u nas w sekcji jest chłopak, z którym często sparuję pomimo dużej różnicy wagi (73kg do 97kg). Chłopak strasznie ambitny, prawdziwy walczak, jednak brak masy przy dosyć wysokim wzroście daje się we znaki. W każdym razie patrząc na chłopaka pomyślelibyście:"cherubinek, szczupaczek, gdzie on tam do walki jakiejkolwiek". Nie pomylilibyście się za bardzo, bo chłopaszek jest obecnie na doktoracie na robotyce. Skąd jednak ta waleczność i jednak spora siła przy takiej masie ?
Otóż ostatnio przy piwie dowiedziałem się, że ten chłopak już w liceum wyciskał 100kg przy masie poniżej 70kg, a waleczność ma po ojcu, który bił się z kim popadło i przychodził kilka razy w tygodniu zakrwawiony do domu ... W tej chwili potrafi 50kg na biceps zarzucić ...
Nie ma przypadków, jest genetyka ...
My baby shot me down ...
...
"a dzieki SW mozna owe odchylki kontrolowac/wyzbyc sie"
Święta prawda, a słyszałem nawet o sytuacji w której trener zapowiedział, że jeżeli się dowie, że któryś z jego uczniów chodzi po ulicy i zaczepia, że kogoś tam pobił czy coś (nie licząc samoobrony oczywiście) to taki delikwent raz na zawsze opuszcza salę treningową
Święta prawda, a słyszałem nawet o sytuacji w której trener zapowiedział, że jeżeli się dowie, że któryś z jego uczniów chodzi po ulicy i zaczepia, że kogoś tam pobił czy coś (nie licząc samoobrony oczywiście) to taki delikwent raz na zawsze opuszcza salę treningową

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Gladio Valetudo w Lublinie czy w Swidniku ??
Następny temat
Krzysztof Piekarz