Cześć, mam pewien problem. Mam 16 lat i ważę 58 kg. Chciałem się dowiedzieć co jest nie tak z moim treningiem albo dietą... Nie jest jakaś super bo do szkoły chodzę to zamiast czegoś zdrowego 3 bułki zjadam, no ale problem w tym ze ćwiczę już od 1 gimnazjum i na samym początku było dobrze jak wiadomo u chyba każdego ale wtedy nie miałem diety i trenowałem byle jak więc zmarnowałem potencjał początkującego
Ćwiczyłem tak z 4-5 miesięcy i dałem sobie spokój, od czasu do czasu wchodziłem na siłownie ale bardzo rzadko. po paru miesiącach brało mnie znowu na ćwiczenie i znowu sobie odpuszczałem tyle, że już z powodu braku jakiegokolwiek progresu bo wiedziałem, że to tylko pompa.
Kiedy ćwiczyłem ostatnim razem miałem motywacje dietę trening i nic. Przez 4 miesiące zauważyłem progres siłowy ale bardzo mały... w rozmiarach nic nie przybyło chociaż jadłem 3400 kcal dziennie i z 56kg przytyłem do 64kg. Poddałem się i po 3 miesiącach wróciłem 2 tygodnie temu znowu z dietą i treningiem ale nie wiem w czym aż tak wielki błąd, że przez tyle czasu stoję w miejscu więc tutaj mój przykładowy dzień diety (Brak mięsa był akurat ale to się załatwi
) :
3400 kcal
156g białka -20%
467g węgli -60%
70g tłuszczy - 20%
Sniadanie I :
-Zwykły chleb tostowy ~ 132g (sześć kromek), 342 kcal
-Ser żółty ~ 80g, 285 kcal
-Masło ~ 14g, 105kcal
Sniadanie II :
-Płatki owsiane ~ 120g, 439 kcal
Obiad :
(dzielę to na pół. jedna część przed treningiem druga po tylko owoce zostają wszystkie po treningu)
-Ryż biały ~ 300g, 1071 kcal
-Białko z jajka (lub kurczak / łosoś) ~ 360g, 173 kcal
-Jabłka (jak są to banany) ~ 490g, 230 kcal
Kolacja :
-Serek wiejski ~ 400g, 388 kcal
-Cukier (na serki wiejskie i herbaty dużo piję) ~ 15g, 60 kcal
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trening też mogę podać jeśli trzeba
5 Dni treningowych
poniedziałek nogi
wtorek barki
środa biceps triceps
piątek plecy
sobota klatka
Nogi - Martwy ciąg, Przysiady ze sztangą na barkach, prostowanie na maszynie, uginanie na maszynie, wspięcia na stojąco przy ścianie, wspięcia na siedząco
Barki - Wyciskanie zza karku na siedząco z oparciem, podciąganie sztangi wzdłuż tułowia, unoszenie sztangielek bokiem
Biceps - Uginanie ramion na stojąco ze sztangą, uginanie ramion na modlitewniku ze sztangą, uginanie ramion z sztangielkami w siadzie na ławeczce skośnej
Triceps - Wyciskanie sztangielki zza głowy na stojąco, wyciskanie sztangielki zza głowy na leżąco, francuskie pompki
Plecy - 3 wiosłowania i szrugsy
Klata - Wyciskanie na płaskiej, wyciskanie na skosie w górę, rozpiętki
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No... napracowałem się
Liczę na was bo jestem w rozpaczy i chcę wiedzieć czy to jakieś geny do dupy, brak wytrwałości co jest bardzo prawdopodobne xD, czy może faktycznie coś nie tak robię... a może wszystko na raz. Mój cel to oczywiście masa i chcę podkreślić że zaś nie wyglądam aż tak koszmarnie ale jak podsumować mój trening, to od pierwszych paru miesięcy doświadczenia z siłką prawie nic nie przybyło.

Kiedy ćwiczyłem ostatnim razem miałem motywacje dietę trening i nic. Przez 4 miesiące zauważyłem progres siłowy ale bardzo mały... w rozmiarach nic nie przybyło chociaż jadłem 3400 kcal dziennie i z 56kg przytyłem do 64kg. Poddałem się i po 3 miesiącach wróciłem 2 tygodnie temu znowu z dietą i treningiem ale nie wiem w czym aż tak wielki błąd, że przez tyle czasu stoję w miejscu więc tutaj mój przykładowy dzień diety (Brak mięsa był akurat ale to się załatwi

3400 kcal
156g białka -20%
467g węgli -60%
70g tłuszczy - 20%
Sniadanie I :
-Zwykły chleb tostowy ~ 132g (sześć kromek), 342 kcal
-Ser żółty ~ 80g, 285 kcal
-Masło ~ 14g, 105kcal
Sniadanie II :
-Płatki owsiane ~ 120g, 439 kcal
Obiad :
(dzielę to na pół. jedna część przed treningiem druga po tylko owoce zostają wszystkie po treningu)
-Ryż biały ~ 300g, 1071 kcal
-Białko z jajka (lub kurczak / łosoś) ~ 360g, 173 kcal
-Jabłka (jak są to banany) ~ 490g, 230 kcal
Kolacja :
-Serek wiejski ~ 400g, 388 kcal
-Cukier (na serki wiejskie i herbaty dużo piję) ~ 15g, 60 kcal
Trening też mogę podać jeśli trzeba

5 Dni treningowych
poniedziałek nogi
wtorek barki
środa biceps triceps
piątek plecy
sobota klatka
Nogi - Martwy ciąg, Przysiady ze sztangą na barkach, prostowanie na maszynie, uginanie na maszynie, wspięcia na stojąco przy ścianie, wspięcia na siedząco
Barki - Wyciskanie zza karku na siedząco z oparciem, podciąganie sztangi wzdłuż tułowia, unoszenie sztangielek bokiem
Biceps - Uginanie ramion na stojąco ze sztangą, uginanie ramion na modlitewniku ze sztangą, uginanie ramion z sztangielkami w siadzie na ławeczce skośnej
Triceps - Wyciskanie sztangielki zza głowy na stojąco, wyciskanie sztangielki zza głowy na leżąco, francuskie pompki
Plecy - 3 wiosłowania i szrugsy
Klata - Wyciskanie na płaskiej, wyciskanie na skosie w górę, rozpiętki
No... napracowałem się