Witam ponownie.
Mamy sobotę jak zwykle jestem sam w domu, moja ukochana wyjechała na weekend do rodziców
alkoholu nie piję, więc co innego mi pozostało jak cos dobrego sobie ugotować.
Jestem fanem kebabów jak nie jedna osoba na tym forum. W tych tureckich smakołykach zawsze
najważniejszym dla mnie była dobra bułeczka i ostry sos. Jako iż jemy zdrowo to ta pierwsza odpada.
Postanowiłem dzis stworzyć coś ala sos do kebaba tyle, że zdrowy i wkomponowac go w
niecodziennego kuraczka.
Składniki:
-400g piersi z kurczaka
-100g płatki owsiane
-jogurt naturalny
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżeczki miodu
-2 jajka
-jedna duża cebula
-znacząca ilość przypraw z nastawieniem na te ostre w tym przyprawa ziołowa do kurczaka i sos do sałatek włoski
-pomidory
-oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Sos
Siekamy dorbno cebulę, zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy łyżkę koncentratu sos do sałatek włoski
i przyprawiamy (głównie opierałem to na ostrej papryce, słodkiej papryce, pieprzu, soli czosnkowej)
Jak kto lubi można dodać Chili. Ja akurat lubie jak mnie po takim sosie wykręca:)
Następnie sosik ląduje w lodówce na godzinkę.
Kurczak
Wbijamy 2 jajka i mieszamy je z miodem. Panierkę przygotowujemy z płatków owsianych (troszkę przemielonych)
z przyprawą ziołową do kuraka. Następnie pierś zamaczamy w jajku z miodem, następnie panierka
w folie, oblewamy oliwą i do piekarnika. Ja piekę na 4 w kuchence Mastercook nie wiem jaka to jest
temperatura.
BTW jednej porcji (podzieliłem to na 3 równe porcje i można sobie pojeść (szczególnie jak dla mnie na redukcji)
Białko 41g
Tłuszcz 28g
Węglowodany 36g
Niebo w gębie dla ludzi którzy lubią na ostro serio pycha!
Nie sądziłem nawet, ze takie świetne wyjdzie
Zmieniony przez - CooCaine w dniu 2009-06-06 12:57:55
Mamy sobotę jak zwykle jestem sam w domu, moja ukochana wyjechała na weekend do rodziców
alkoholu nie piję, więc co innego mi pozostało jak cos dobrego sobie ugotować.
Jestem fanem kebabów jak nie jedna osoba na tym forum. W tych tureckich smakołykach zawsze
najważniejszym dla mnie była dobra bułeczka i ostry sos. Jako iż jemy zdrowo to ta pierwsza odpada.
Postanowiłem dzis stworzyć coś ala sos do kebaba tyle, że zdrowy i wkomponowac go w
niecodziennego kuraczka.
Składniki:
-400g piersi z kurczaka
-100g płatki owsiane
-jogurt naturalny
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżeczki miodu
-2 jajka
-jedna duża cebula
-znacząca ilość przypraw z nastawieniem na te ostre w tym przyprawa ziołowa do kurczaka i sos do sałatek włoski
-pomidory
-oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Sos
Siekamy dorbno cebulę, zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy łyżkę koncentratu sos do sałatek włoski
i przyprawiamy (głównie opierałem to na ostrej papryce, słodkiej papryce, pieprzu, soli czosnkowej)
Jak kto lubi można dodać Chili. Ja akurat lubie jak mnie po takim sosie wykręca:)
Następnie sosik ląduje w lodówce na godzinkę.
Kurczak
Wbijamy 2 jajka i mieszamy je z miodem. Panierkę przygotowujemy z płatków owsianych (troszkę przemielonych)
z przyprawą ziołową do kuraka. Następnie pierś zamaczamy w jajku z miodem, następnie panierka
w folie, oblewamy oliwą i do piekarnika. Ja piekę na 4 w kuchence Mastercook nie wiem jaka to jest
temperatura.
BTW jednej porcji (podzieliłem to na 3 równe porcje i można sobie pojeść (szczególnie jak dla mnie na redukcji)
Białko 41g
Tłuszcz 28g
Węglowodany 36g

Niebo w gębie dla ludzi którzy lubią na ostro serio pycha!
Nie sądziłem nawet, ze takie świetne wyjdzie
Zmieniony przez - CooCaine w dniu 2009-06-06 12:57:55