Węglowodany to główne źródło energii podczas pracy na poziomie około 65% wysiłku maksymalnego. Wielu sportowców spożywa węglowodany przed treningiem w celu poprawy wydolności. Jedzenie węglowodanów może również chronic Cię przed zabójczymi wolnymi rodnikami- wysokoreaktywnymi substancjami chemicznymi, produkowanymi naturalnie podczas procesów przemian materii, które niszczą błony komórkowe, DNA, upośledzają pracę układu odpornościowego, wywołują bolesnośc mięśni oraz promują starzenie się i choroby układu krwionośnego. Są one jak biologiczny katalizator, przyspieszający obumieranie komórek i tkanek. Naukowcy z Appalachain State University odkryli, że spożywanie węglowodanów podczas wysiłku (trwającej dwie i pół godziny jazdy na rowerze) zmniejszyło produkcję wolnych rodników, kortyzolu i noradrenaliny, w stosunku do grupy, która podjęła identyczny wysiłek, jednak w trakcie jego trwania spożywała placebo (napój ze sztucznym słodzikiem). Dostarczanie odpowiedniej ilości energii podczas długo trwającego treningu zmniejsza stres metaboliczny i zabezpiecza ciało przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami.
Węglowodany dadzą Ci silną wolę do kontynuowania intensywnego treningu
Sportowcy odnoszący sukcesy przeważnie mają silniejszą wolę niż znaczna większośc ludzkości. Dają z siebie więcej wszystko podczas treningu i walczą dłużej z bólem podczas zawodów. Picie napojów węglowodanowych podczas intensywnych treningów może dac Ci skupienie mistrza. Centralny układ nerwowy wykorzystuje niemalże wyłącznie węglowodany. Obniżenie poziomu cukru w krwiobiegu sprawia, że większośc ludzi czuje zmęczenie i niepokój. Brytyjscy naukowcy wykazali, że spożywanie napoju węglowodanowego podczas przedłużonego treningu o bardzo wysokiej intensywności zmniejszyło odczuwanie zmęczenia u 17 badanych piłkarzy, porównując to do grupy placebo, której podano wodę ze sztucznym słodzikiem. Sportowcy wykazali większy upór, wytrwałośc i skupienie, gdy spożywali podczas wysiłku węglowodany. Osoby trenujący na siłowni przeważnie podejmują intensywne wysiłki, toteż spożywanie węglowodanów w trakcie ich trwania może przynieśc korzyści.
Zwykłe pożywienie hamuje głód na dłużej niż napoje
W 1960 roku przeciętna objętośc napoju wynosiła 220ml. To było przed cukrową rewolucją, powiększeniem standardowej objętości i darmowymi dolewkami (byliście ostatnio w Pizza Hut?). Amerykanie spożywają ponad 300kcal dziennie więcej niż w roku 1980, głównie za sprawą zwiększenia spożycia wysokokalorycznych napojów gazowanych. Czy te napoje mają wpływ na rozwój epidemii otyłości? Badania przeprowadzone na Purdue University wykazały, że napoje wysokokaloryczne nie hamowały głodu tak skutecznie, jak ich kaloryczny ekwiwalent w postaci stałej. Rezultaty były takie same dla pożywienia bogatego w węglowodany, tłuszcze i białka. Naukowcy porównali całodzienne spożycie posiłków, po nakarmieniu badanych grup płynną lub stałą formą danego makroelementu: posiłku bogatego w węglowodany (arbuz lub sok z arbuza), białko (ser lub mleko) lub tłuszcz (kokos lub tłuszcz kokosowy). Spożycie kalorii w ciągu dnia było większe po zjedzeniu rano płynnej postaci danego posiłku (12,4% więcej węglowodanów, 19% białka i 15% tłuszczu). Napoje nie zaspokajają głodu tak dobrze, jak pokarm stały, dostarczający takiej samej ilości kalorii.
Antyoksydanty zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej
Ludzie stają się otyli poprzez gromadzenie się dużych ilości tłuszczu w adipocytach (komórkach magazynujących). Odkładanie się tłuszczu jest regulowane przez skomplikowane procesy, między innymi kontrolę apetytu, tempo metabolizmu oraz reakcje zachodzące w mózgu. Adiponektyna, hormon wytwarzany i uwalniany przez komórki tłuszczowe, zabezpiecza tętnice przed mieżdżycą, zwalcza proces zapalny i uwrażliwia komórki na insulinę. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że flawonoidy i kwasy fenolowe zwiększają aktywnośc adiponektyny i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu. Flawonoidy i kwasy fenolowe to antyoksydanty, występujące w takich pokarmach jak: czerwone wino, zielona herbata, owoce, warzywa i orzechy. Po dodaniu flawonoidów i kwasów fenolowych do kultur komórek tłuszczowych myszy, zwiększyła się sekrecja adiponektyny, co zapobiegło gromadzeniu się trójglicerydów (tłuszczu) w komórkach. Pożywienie bogate we flawonoidy i kwasy fenolowe może zapobiegac chorobom układu krwionośnego i nowotworom. Jednakże nie znamy wpływu ich spożycia na przebieg otyłości i gromadzenie się tkanki tłuszczowej.
Sushi jest bogate w rtęc
Restauracje sushi stają się coraz bardziej popularne na całym świecie, szczególnie w dużych aglomeracjach. Spożywanie sushi może wystawic Cię na działanie wysokich ilości rtęci, co jest bardzo groźne szczególnie dla kobiet ciężarnych. Rtęc może spowodowac permanentne uszkodzenie układu nerwowego płodu oraz utratę pamięci i atak serca u dorosłych. Naukowcy z Sea Turtle Restoration Project przeanalizowali dania rybne serwowane w sześciu czołowych restauracjach sushi w Los Angeles. Odkryli, że poziom rtęci był o 88% wyższy niż dopuszczony przez FDA dla świeżego i mrożonego tuńczyka. Zgodnie z prawem stanu Kalifornia wymagane jest, by restauracje serwujące dania z ryb ostrzegały przed niebezpieczeństwami spożywania metylortęci. Tylko jedna z kontrolowanych restauracji spełniła te oczekiwania. Ryby, takie jak tuńczyk, rekin i makrela są największym źródłem trującej rtęci. Łosoś i krewetki, które również spożywa się jako sushi, zawierają mniejsze ilości metylortęci.
artykuł pochodzi z marcowego wydania Fitness Authority
Wojownicza dusza, więc po swoje ruszaj
na ławę nie zejdę nawet gdy dostanę karę, rezerwowy ze mnie żaden, ja rasowym napastnikiem !! Czuję w sobie straszną parę, widzisz mnie na piedestale? I słusznie się chwalę, cudze znam lecz swoje walę.