Szacuny
132
Napisanych postów
23197
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
224269
Carbo mozesz brać ale nie musisz jeśli masz dietke i brakuje ci węgli możesz dodać porcje 50 gramów po treningu
aby uzupełnić spalone kalorie, zatrzymać troche katabolizm i rozpocząć proces odnowy glikogenu ale mozesz to zrobic byle jakim jedzeniem które nie bedzie miało z dłuzo tłuszczy w sobie.
Na początku przygody z siłownia ludzie nie maja diety i dostrczaja za mało kalori szczególnie białka więc dlatego stosuje sie Bulki,Gainery no i te Carbo
Nazwa Carbo oznacza z łaciny węgle - jest to skrót od carbohyd.
Nie oznacza tylko wegli prostych ale wszytskie długości łancuchów - tak samo jest w odrzywce olimpa (monosacharydy, oligosacharydy i polisacharydy)
Węglowodany, sacharydy, cukry, cukrowce, związki organiczne o ogólnym wzorze Cx(H2O)y. Są to wielowodorotlenowe aldehydy i ketony (czyli aldozy i ketozy) oraz ich pochodne. Rozróżnia się monosacharydy, oligosacharydy i polisacharydy.
Monosacharydy, jednocukry, cukry proste, monozy, aldehydoalkohole (aldozy) lub ketonoalkohole (ketozy) o wzorze ogólnym CnH2nOn, gdzie n = 2 (biozy), 3 (triozy), 4 (tetrozy), 5 (pentozy), 6 (heksozy) i 7 (heptozy).
Bezbarwne, krystaliczne substancje, rozpuszczalne w wodzie. Najważniejszymi monosacharydami naturalnymi są pentozy i heksozy, np. ryboza, glukoza, fruktoza.
Oligosacharydy, węglowodany zawierające od dwóch do dziesięciu reszt monosacharydów, połączonych wiązaniem glikozydowym. Do najważniejszych oligosacharydów należą: sacharoza, maltoza, laktoza, które są disacharydami (składają się z dwóch reszt monosacharydowych).
Polisacharydy, wielocukry, (C6H10O5)n (n>10), węglowodany złożone. Rozróżnia się oligosacharydy oraz polisacharydy wyższe, które zawierają dużą liczbę reszt monosacharydów w cząsteczce, a ich własności różnią się zdecydowanie od własności monomerów (skrobia, glikogen, celuloza).
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-11-03 12:17:18
Szacuny
8
Napisanych postów
1004
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
16420
carbo biore zaraz po treningu (bezpośrednio po )
jakie mam oczekiwania??
podniesie mnie na nogi + mam dłuzszy czas przed katabolizmem i moge dłuzej sie bawic z posilkiem po treningowym
po za tym mam wliczone w diete ;p
IMO polecam Biogenix-a