Szacuny
9
Napisanych postów
81
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
791
Wiecie moze jak rozroszac biodra zeby przestaly bolec? Rozciagalem sie przez 6 miesiecy. Do szpagatu tureckiego podobnie jak do francuskiego brakuje mi jakies 25-20 cm. Jak schodze do tureckiego (ten w bok czyli meski jak kto woli) to zaczynaja bolec mnie biodra jak jestem w maksymalnym rozkroku. Jak rozciagam sie dynamicznie czyli macha,m nogami w bok to kiedy mam noge na wysokosci glowy cos kolo tego tez mnie zaczyna bolec. Slyszalem od takiego jednego zeby duzo krecic biodramito po jakims czasie przejdzie. Co o tym myslicie???
Szacuny
1
Napisanych postów
243
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8352
no bo mi się właśnie tak wydaje Kadłubek, że gdzieś na sfd czytałem, że siad płotkarski niszczy kolana ;) tylko właśnie nie wiem ile w tym prawdy i czekam aż ktoś kto się zna mi odpowie ;)
Szacuny
9
Napisanych postów
81
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
791
Zawsze jak sie mowi o szpagacie to ktos pisze: "PO CO CI SZPAGAT?". A po co wysoko kopac i trenowac to wszystko? Odpowiedz sobie na to pytanie i tym samym dostaniesz odpowiedz na pytanie ktore mi zadales.
Szacuny
4
Napisanych postów
614
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
22703
bartek...gromowi chodziło o to ze aby wysoko kopać rozciągniecie nie jest Ci potrzebne...Mozesz zrobić szpagat a i tak nie bedziesz umiał ucelować kogoś w główke Moze poprostu zabardzo męczysz te swoje biodra..albo za słabo jestes rogrzany...moze masz za słabo rozruszane bioderka? Możliwości jest duzo
Szacuny
32
Napisanych postów
12917
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
86041
po pieerwsze możesz mieć nierozbite biodra
po drugie mozesz mieć jakieś zwapnienie w biodrze ( ja mam takie w barku ) prawym ) i po przekroczeniu pewnego punktu / poziomu , będzie Ci to sprawiało ból i sie blokowało.
po tzrecie możesz byćjedną z kiluset ( tysięcy ) osób które nigdy nie zrobią szpagatu ze względu na budowe meidnicy
po czwarte technika / siła mięsni !!! bardzo wazne / rozciągnięcie ( to do kopania )
po piąte siła mięsni / ogólna psarwnośc / rozbicie bioder ( to do szpagatu )
dzisiaj gadałem z judoką na siłowni ( instruktorem kulturystyki i judo ) własnie o szpagacie , chce zejsć do szpagatu no , bo jakoś tak , kopie na 181 cm mając kilka mniej ( technicznie ) i chce zobaczyćkeidyśsiebei w szpagacie mimo tego że wiem że to do niczego nie potrzebne.
ćwicz , bądź wytrwały , rozgrzewaj się 0dobrze i nei przesadzaj bo o kontuzje łatwo !!!
Szacuny
1
Napisanych postów
74
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1624
Jeśli robisz szpagat wzdłużny i szybkość/stosunek rozciągnięcia jest dysproporcjonalny do wzdłużnego a kładziesz jednakowy nacisk na obydwa rodzaje szpagatu to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że zaliczasz się do grupy osób, które nigdy nie wykonają szpagatu poprzecznego w wyniku specyficznej budowy miednicy. Tak to czasem bywa.
z biciem się jest jak z pływaniem
prawdziwą przyjemność daje wtedy gdy nie myślisz o technice
tylko delektujesz się tym co robisz
Szacuny
9
Napisanych postów
81
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
791
szkoda tylko ze jeszcze nie zreszlem nawet do tego szpagatu przedniego ale to chyba przez to ze mialem kontuzje i musialem rozciagac tylko jedna noge. Po jakims czasie przez dwa razy rozciagalem sie i przyszlo to pozniej na noge druga. Dziwnie.
Szacuny
9
Napisanych postów
81
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
791
Aha. A mam pytanie jak mozna sprawdzic czy ma sie to cos co uniemozliwia wykonanie szpagatu przez cale zycie? Oczywiscie chodzi mi tu o jakies domowe sposoby a nie przeswietlena albo wizyta u lekarza.