Mamy w dziale placuszki owsiane, dziś czas na placuszki mięsno-szpinakowe, z mięs użyłem łopatki wieprzowej - imo najlepiej się komponuje, ale można oczywiści próbować z czymś innym :
Skład:
Łopatka wieprzowa mielona 300g
Szpinak świeży/mrożony 200g
Otręby 30-40g
Jajko 1 sztuka
Cebula 1 sztuka
Czosnek 3 ząbki
pieprz, sól, zioła
1.Idziemy do sklepu i prosimy panią by zmieniła nam łopatkę.
...
...
2.Łopatkę, szpinak(ja używam rozdrobnionego, mrożonego), pokrojoną
cebulę i jajko mieszamy do uzyskania jednolitej masy, wciskamy czosnek, doprawiamy, dosypujemy otręby, aż masa zrobi się lekko zbita - tak by nie rozwalały się przy formowaniu.
3.Formujemy placuszki i smażymy z każdej strony na PAMie, bądź wrzucamy do piekarnika na 20min/180 stopni.
4. Smacznego!
BTW:
B:ok 50g
T:ok 60g
W:ok 5g
Błonnik:ok 20g
Kcal: ok750
Wersja marchewkowa:
https://www.sfd.pl/-t702449-s16.html
pzdr/
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-02-26 10:34:30
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]