Nie masz przy szynie paska na rzep zapinanego nad kolanem? Akurat w miejscu tej różowej części na ktorej leży noga
...
Napisał(a)
Ja miałem przy kostce i właśnie nad kolanem i dobrze śmigało ale i twoje rozwiązanie jak skuteczne to dobrze. :p
...
Napisał(a)

Dzień 8 po (13.04)
Czwarta wymiana opatrunku, szwy nie podsiąkają, jest spore zasinienie.

Dzień kryzysowy, dostałem jakiejś nerwicy, musiałem wziąć relanium. Ma się wszelkie udogodnienia, pomoc, a i tak czasem się nie daje rady.

szyna CPM 70st. ~6h
elektrostymulacja łydka 30 minut
izometryka: pośladek, dwójka
wyprosty kolana siedząc
przesuwanie pięty leżąć
zginanie stawu skokowego z dopięciem łydki
chłodzenie 3-4x po 15-20 minut

1. ziemniaki, gulasz z indyka, warzywa (na zdjęciu resztka, zapomniałem od razu zrobić)

deser

2. pudding: len, migdały, serek wiejski, orzech brazylijski, kakao, przyprawa do piernika, erytrol, ogórek, marchewka, tahini, olej kokosowy
~1900 kcal

0. Celebrex
1.kolagen, boswelia, msm, witamina c, zielona herbata, rdestowiec, zeń-szeń syberyjski, omega 3, d3+k2, olej z wiesiołka, czosnek, olej z czarnuszki, chlorella, koci pazur, liv 52/sylimarol
2.zielona herbata, żeń-szeń syberyjski, omega 3, rdest japoński, koci pazur
3.magnez, ashwagandha, witamina c, glutamina
Zmieniony przez - 4mass w dniu 2019-04-14 09:56:31
1
...
Napisał(a)
4mass
wygląda normalnie
czasem tak może być jak się zbierze trochę najważniejsze żeby to tylko krótkotrwałe było

1
...
Napisał(a)

Dzień 9 po (14.04)
Pogoda wreszcie dopisała to i z domu udało się pierwszy raz wyjść od środy - spacer 40 minut. Ręce bolą, ale stopniowo adaptują się do nowej roli.

szyna CPM ~4h
elektrostymulacja czwórka, łydka po 30 minut
izometryka: pośladek, dwójka
hip bridge lrom
wyprosty kolana siedząc

1. ziemniaki, golonka z indyka, rosół, warzywa
deser karpatka
2. ananas, kiwi

3. pudding: siemię, wpc, orzechy włoskie brazylijskie, ogórek, kakao, cynamon, sos zero
~1900 kcal

0. Celebrex
1.kolagen, boswelia, msm, witamina c, zielona herbata, rdestowiec, zeń-szeń syberyjski, omega 3, d3+k2, olej z wiesiołka, czosnek, olej z czarnuszki, chlorella, koci pazur, liv 52/sylimarol
1
...
Napisał(a)

Dzień 10 po (15.04)
Wszedłem na szynie na 75 stopni, dalej jest problem z przemieszczaniem po łóżku, co nie tylko jest irytujące, ale powoduje, że przeskakuje rzepka i jest dyskomfort w kolanie.
Poza tym zmiana opatrunku. Zastanawiam się czy przeciągnąć ten opatrunek do zdjęcia szwów (3 dni) czy zmienić prawidłowo po 2 dniach. Ale wtedy miałbym opatrunek na 1 dzień do zdjęcia szwów.
Trochę bardziej dokucza ból w okolicy przyczepu prostego uda czyli kolec biodrowy dolny przedni, który był wycięty. Może przesadziłem z ćwiczeniami albo przez przypadkowe nastąpienie na operowaną nogę, gdy źle postawiłem kulę.

szyna CPM 75 stopni 6,5h
elektrostymulacja łydka po 30 minut
izometryka: czwórka leżąc, pośladek
wyprosty kolana siedząc
przesuwanie pięty leżąć
hip bridge lrom 15 minut

1. chleb żytni razowy, koktajl z mięsa z indyka i rosołu, warzywa, dodatki, olej z czarnuszki, sok z kapusty

2. kurczak, kalafior, orzechy, tahini, olej kokosowy, ser pleśniowy, owoce, sok z kapusty
~2000 kcal

0. Celebrex
Zmieniony przez - 4mass w dniu 2019-04-16 09:03:24
1
...
Napisał(a)

Dzień 11 po (16.04)
Przy obecnym kącie ustawienia szyny znowu strasznie przesuwa się po łóżku i przez to praca z nią staje się udręką - co rusz trzeba poprawiać.
Wizyta u innego fizjoterapeuty z racji nieobecności i problemów z terminami tego polecanego przez lekarza. Korzystam z jego pomocy od 3 lat. Również pracował nad rozluźnieniem i "rozklejeniem" mięśni, ale ma dużo większe umiejętności i zaangażowanie.

fizjoterapia 45 minut, terapia powięziowa
szyna CPM 80 stopni ~5,5h
elektrostymulacja czwórka 2x po 30 minut
izometryka: czwórka leżąc, pośladek
wyprosty kolana siedząc
hip bridge lrom 15 minut

1. pomidory, jajka, oliwa, ser, orzechy, tahini, warzywa

2. kurczak, ryż czarny, majonez, rosół, sok z kapusty, siemię lniane, warzywa
jabłko, kiwi
~1900 kcal

sok z kapusty, sok z cytryny z kolagenem - dbamy o dokwaszenie żołądka

0. Celebrex
Zmieniony przez - 4mass w dniu 2019-04-17 09:31:59
Zmieniony przez - 4mass w dniu 2019-04-17 09:35:06
1
...
Napisał(a)

Dzień 12 po (17.04)
Pojawiły się dodatkowe siniaki w tym najbardziej niepokoi mnie ten na wysokości przyczepu prostego uda zaznaczony na zdjęciu. Miejsce jest tkliwe i bolesne przy ruchu. Wydaje mi się, że mogło być to zainicjalizowane przez dość agresywną pracę fizjo i rozpędzone przez zastrzyki przeciwzakrzepowe.

Wykorzystuję ładną pogodę i było najdłuższe spacerowanie po operacji - prawie 1.5h.

szyna CPM ~6h
elektrostymulacja czwórka, łydka po 30 minut
izometryka: czwórka leżąc
wyprosty kolana siedząc
przesuwanie pięty leżąć
zginanie kolana stojąc/leżąc

1. golonka z indyka, sok z kapusty, rosół, siemię lniane, orzechy, masło, oliwa, kapusta kiszona

2. kasza jaglana, mieszanka warzyw, filet z kury, sok z kapusty, kefir
jabłko, pomarańcza, kiwi
~1900 kcal

0. Celebrex
Zmieniony przez - 4mass w dniu 2019-04-18 09:59:30
1
...
Napisał(a)
Z racji, ze u mnie samopoczucie lepsze, to przeczytalem wlasnie caly dziennik. Dzieki za rady i za to ze zagladales do mnie i gratuluje podejscia do tematu i kompleksowego poprawiania swojego zdrowia. Postaram sie zagladac regularnie.
Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever." - Lance Armstrong
http://www.sfd.pl/kris4real_/,_VE_GOT_DA_POWER_-_NATURAL_POWER__ALTERNATYWNA_DROGA_ATAKUJE_-t434668.html
TRENING HST: http://www.sfd.pl/HST_-_Reaktywacja-t507030.html
DIETA: http://www.sfd.pl/DIETA__NIEZBĘDNY_ELEMENT_ZDOBYWANIA_SIŁY_ORAZ_MASY_MIESNIOWEJ-t507414.html
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Powrót do formy po ciagach
Następny temat