WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

[BLOG] Good things come to those who wait

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 39048

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 370 Napisanych postów 732 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16921

Dzień 27 po (02.05)

Chyba przesadziłem z ćwiczeniami bo pojawił się wieczorem ból między pachwiną, a przyczepem prostego uda przy podnoszeniu nogi, a raczej ruchach to imitujących. Na szczęście rano już jest lepiej.

szyna CPM ~6h

przywodziciele na boku - wpychanie pięt w podłoże
core leżąc na plecach 5s. max
hip bridge (30p. x 4s.) + crunches
wpychanie kolana na zewnątrz leżąc na plecach (noga zgięta) 5 s
wpychanie pięty na zewnątrz leżąc na plecach (noga zgięta) 5s
wyprosty goleni siedząc
wspięcia na palce na podwyższeniu z ciężarem nogi
heel slides
rozciąganie dwójka + łydka
przeprosty + rozciąganie czwórka + uginanie goleni leżąc
elektrostymulator czwórka
prone aquaman
antyrotacje

1. karkówka pieczona, bulion, chia, warzywa
2. kasza gryczana niepalona, zupa z mięsem z indyka, serek grani

+migdały, orzech brazylijski, jabłko x 2

~2000 kcal

0. Celebrex
1.kolagen, boswelia, msm, witamina c, zielona herbata, rdestowiec, zeń-szeń syberyjski, omega 3, d3+k2, olej z wiesiołka, czosnek, olej z czarnuszki, chlorella, koci pazur, liv 52/sylimarol
2.zielona herbata, żeń-szeń syberyjski, omega 3, rdest japoński, koci pazur
3.magnez, ashwagandha, witamina c, glutamina

zioła liposomalne na lyme 3x 30-40 kropli
1
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 37 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 428
Zgodnie z sugestia , jesteś obecnie wstanie podnieść wyprostowana nogę w kolanie w pozycji leżącej? I czy coś się zmieniło w kwestii kul,dalej 6 tyg?
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 370 Napisanych postów 732 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16921
ketrab89
Zgodnie z sugestia , jesteś obecnie wstanie podnieść wyprostowana nogę w kolanie w pozycji leżącej? I czy coś się zmieniło w kwestii kul,dalej 6 tyg?

Tak, ale wykonuję to w niezbędnym zakresie przy wstawaniu z łóżka/krzesła. Nie chcę tej nogi testować na siłę bo na pewno sprowokuję ból spowodowany uciskiem okolicy kolca przedniego dolnego przez napinający się prosty uda. Takie podnoszenie wyprostowanej nogi to jest tak na prawdę ćwiczenie, a tego ani podobnego jeszcze nie dostałem od fizjo.

W kwestii kul nic się nie zmieniło. To może zmienić lekarz, a u niego wizyta za tydzień w czwartek.
...
Napisał(a)
Ekspert
Etiopatogoneza FAI może być różna i idące za tym skutki mogą być różne

W moim przypadku lekarz przyjął teorię mówiącą, że idiopatycznie powstał konflikt PINCER (panewkowy), a to spowodowało uszkodzenie obrąbka i wtórnie konflikt CAM.
Generalnie lekarze przyjmują, że jeżeli mamy już FAI (który sam w sobie jest zwyrodnieniem) to za X lat czeka nas endoproteza, a usunięcie FAI ma ją tylko oddalić. Dlaczego tak się uważa? Jeśli doszło już do zaawansowanej chondromalacji to jest to logiczne, ale co jeśli zdążyliśmy z usunięciem FAI i naprawą obrąbka zawczasu i czynniki niszczące zostały usunięte zanim doszło do uszkodzenia chrząstki? Niektórzy twierdzą, że FAI wraca i wtedy mamy uzasadnienie. Mój operator mówił, że to nieprawda, a problemem są skostnienia, którym statystycznie zapobiega kuracja przeciwzapalna i inne zalecenia pooperacyjne - skostnienia mogą się pojawić, ale w stopniu niegroźnym.
...
Napisał(a)
Początkujący
Którego stopnia miałeś chondromolacje?
...
Napisał(a)
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1027 Wiek 7 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38529
Mój lekarz mówił, że jeśli usuwamy FAI i leczymy obrąbek to konflikt nie powinien wrócić i problem z biodrem mamy rozwiązany. Jeśli jednak do tego dochodzi masywna naprawa chrząstki to wtedy faktycznie temat endoprotezy za x lat powróci.
Ponoć FAI ma co 3-4 człowiek a co do skostnien to to samo usłyszałem :)

Zmieniony przez - tomik2 w dniu 2019-05-03 13:04:50

Zmieniony przez - tomik2 w dniu 2019-05-03 13:10:17
...
Napisał(a)
Ekspert
ketrab89
Którego stopnia miałeś chondromolacje?

I, a Ty?
...
Napisał(a)
Początkujący
Też I . To trochę mnie pocieszył iście, no mój "specjalista" mówił co innego. Pozdrawiam Panowie!!!
...
Napisał(a)
Początkujący
Co do chrząstki to miałem shaving.
...
Napisał(a)
Początkujący
Możecie wrzucić wasz opis operacyjny?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Powrót do formy po ciagach

Następny temat

Prosze o interpretacje wynikow

electro
Polecane artykuły