Wczoraj zakupiłem zarodki pszenne oraz otręby pszenne. Czytałem, że jedzenie ich samych nic nie daje, ponieważ białko w nich zawarte nie jest tak łatwo przyswajalne. W taki razie z czym je łączyć, żeby móc w pełni wykorzystać białko zawarte w zarodkach i otrębach?
Wlasnie zakupilem zarodki pszenne (200g-1,7zl) STABILIZOWANE(nie wiem co tzn?). Na opakowaniu jet napisane ze wg. IŻiŻ(zywnosci i zywienia) zarodki posiadaja 75 razy wiecej wit. E niz chleb a potasu, fosforu, magnezu i cynku 10razy wiecej. Sklad % bialko 30% blonnik 10% Tluszcz 10% sole min. 5% wegle 40% Produkt wygrzewny w temp.130* Mysle ze [...]
Siema. Kupiłem kiedyś otręby owsiane (zgodnie z zaleceniami SFD :P), jak to przygotowywałem to mi ztego wychodziła nie zła papka, ale płatków owsianych nie widziałem w sklepach? To nie jest to samo? Na śniadanie dobrze jest zjeść płatki kukurydziane zamiast tych otrębów? Bo bardziej mi smakują płatki kukurydziane z ok. 500ml mleka + rodzynki I [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] cholesterolu. Zarodki zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz wiele minerałów m.in. magnez, żelazo, cynk, fosfor. Dostarczają również aminokwasów egzogennych. Prażone zarodki pszenne stanowią wspaniały dodatek do twarożków, jogurtów, koktajli, zup oraz wzbogacają panierkę. Wzdęcia Wszyscy w pewnym stopniu mają wzdęcia, ponieważ są one [...]
Witam Chciałbym Wam przedstawić kilka porad dotyczących produktów,które powinny znalezc się w każdego jadłospisie.Myślę,że dobrze jest wiedzieć,czego tak naprawde nam potrzeba-jezeli nawet nie do szczescia,to przynajmniej dla zdrowia Bo chociaz zyjemy coraz dluzej,to jednak starzejemy sie coraz wczesniej. Produkty [...]
Jemy dużo warzyw i owoców. Produkty te zawierają duże ilości witamin. Często nawet nie wiemy nawet jakich. Zatem poniżej prezentuję wykaz, z którego dowiecie się w jakich produktach możecie znalesc niektóre z witamin i opis ich funkcji w organizmie: CHOLINA: -Ciecierzyca -Jarmuż -Biała Kapusta -Kalafior -Kiełki pszenicy -Lecytyna sojowa -Orzechy [...]
[...] ) - tenis ziemny ( ok 15 dni w sezonie ) - rower - rolki Co lubisz jeść na śniadanie: - omlet, muesli ( hand made - nie to sklepowe: płatki owsiane, pszenne, żytnie, zarodki pszenne, płatki orkiszowe, siemie lniane, rodzynki, orzechy, ), sałatki na winie ( co się nawinie to do sałatki - byle dużo zielonego i kolorków ), przed okresem - [...]
[...] największe ilości występują w produktach pochodzenia morskiego, a także witaminy grupy B, oraz witamina E i C. Szczególnie cennym ich źródłem w pożywieniu są: wątróbka, zarodki pszenne, drożdże piwne, zbożowe przetwory pełnoziarniste, brązowy ryż, orzechy, rośliny strączkowe. Zwiększonemu wytwarzaniu hormonów tarczycy sprzyja także dieta [...]
[...] soja, soczewice, cieciorka, groch), owoce cytrusowe, słonecznik (nie może być prażony), sezam, orzechy, kminek, czarnuszka, marchew, seler, olej lniany tłoczony na zimno, zarodki pszenne, mleko owsiane, kasza jaglana. Szczególnie istotne jest, aby w miarę często spożywać gęste zupy z soczewicy lub fasoli, ale bez dodatku tłuszczu czy [...]
[...] jem jakieś chude mięso, zazwyczaj schab, ziemniaki w panierce i jakaś surówka, lub mizeria. Ewentualnie jeśli jest to zupa to doprawiam ją lnem mielonym i dodaje do tego zarodki pszenne skład i rodzaj http://sklep.sante.pl/pl/p/Zarodki-Pszenne-Stabilizowane-150g/63. Następny posiłek o siedemnastej to następna paczka ciemnego ryżu, a kolacja o [...]
[...] które nie występują w białkach zwierzęcych a są niezbędne dla organizmu. Źródła w pożywieniu: produkty roślinne, rośliny strączkowe, zbożowe - szczególnie polecam otręby, zarodki pszenne (do 30% białka), skiełkowane ziarno pszenicy (do 50% białka), UWAGA! białko pszenne zawiera bardzo duży % glutaminy, która jest cennym aminokwasem, izolaty [...]
[...] w niewielkim stopniu jako dodatek do chleba. Obecnie przewiduje się ich szersze wykorzystanie, przede wszystkim w przemyśle spożywczym.Podczas przemiału ziarna pszenicy zarodki zostają oddzielone od bielma mącznego i duża ich ilość przechodzi do otrąb, stanowiąc wartościowy ich składnik.Zarodek jest odrębną i samodzielną częścią ziarna [...]
Dieta strukturalna Zwana także dietą dr Marka Bardadyna, w swoich założeniach zaleca komponowanie menu ze specjalnie wyselekcjonowanych produktów. Wszystkie zalecane produkty (lista produktów strukturalnych), zawierają minimalną ilość kalorii przy maksymalnej zawartości witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie [...]
[...] kuskus z tunczykiem wsw, czasami dodaje otręby pszenne albo granulowane duża porcja warzyw P:twarożek domowy 150g z orzechami( włoskimi/laskowymi/pestami dyni/slonecznika/zarodki pszenne/sezam/- różnie, w zależności od tego na co mam ochote) K: tu jem zazwyczaj chudy twaróg ok 100g z warzywem jw. czasami posiłków jest więcej.. ponieważ zdarza [...]