Opis: doskonałe białko do robienia masy - wg niektórych trenerów najdoskonalsze, zawierające idealny zestaw aminokwasów. Jajko powinno być spożywane w całości ponieważ najcenniejsze białko jest zawarte w żółtku. Żółtko zawiera także tłuszcz zwierzęcy, ale ten niekorzystny czynnik jest redukowany przez zawartość witamin, lecytyny i tak zwanego "dobrego cholesterolu". Jeśli nie masz wyjątkowych predyspozycji do tycia to spożywaj jajka w całości. W przeciwnym razie ogranicz się do białek. Mity o rzekomej szkodliwości jajek można włożyć między bajki.
Źródła w pożywieniu: jajka kurze spożywane razem z żółtkiem lub bez - jeśli masz uczulenie na jajka kurze to spożywaj jajka gęsi, przepiórek, strusi, itp.
Odżywki: wybierz dobrej jakości odżywki oparte wyłącznie na białku jaja - można także kupić jajeczne białko dla sportowców bezpośrednio od producenta, co jest dosyć korzystne finansowo.
Dodatkowe uwagi do odżywek z jaj:
- po pierwsze odżywki z jaj nie są kompletne - nie zawierają żółtka, które jest cennym źródłem aminokwasów i aktywatorów metabolicznych np. lecytyny. - mimo tego są warte kupna.
- po drugie są ciężko strawne - twój układ pokarmowy zamieni się w małą gazownie co może wywołać np. konflikt z domownikami. Rozwiązaniem problemu jest przyjmowanie odżywki z rozpuszczalnym wapniem (ten z apteki), który polepszy przyswajanie białka oraz zaopatrzenie się w zioła, leki i enzymy, które ograniczą wytwarzanie gazów (mięta, dziurawiec, środki
farmakologiczne dostępne bez recepty).
Białko w mięsie
Opis: tu zaliczają się wszystkie rodzaje mięs i ryb, białko to jest optymalnym źródłem aminokwasów potrzebnych do zwiększenia siły i masy. Mięso zawiera ponadto mnóstwo cennych składników odżywczych, do których opisania potrzebna byłaby osobna publikacja. Optymalna jest dieta mięsno-rybna. Korzystny wpływ obecności mięsa i ryb w diecie osoby trenującej nie podlega dyskusji.
Źródła w pożywieniu: powinieneś kupować mięso chude (dowolny rodzaj), najlepsze źródła tego białka to mięso drobiowe i chuda wołowina (wołowina zawiera naturalną kreatynę !!!) Bardzo ważnym źródłem tego białka są ryby - możesz spożywać wszelkie rodzaje ryb - generalna zasada mówi, że im ryba jest tłustsza tym lepsza. Tłuszcz z ryb (w przeciwieństwie do smalcu) nie odłoży ci się na brzuchu - co więcej wzmocni serce i układ krwionośny oraz pomoże w budowie masy mięśniowej! Nie bez powodu nasi rodzice i dziadkowie pili tran.
Odżywki: nie istnieją tego typu odżywki przeznaczone dla ludzi.
Białko w mleku
Opis: dobre do "budowania masy", chociaż nie najdoskonalsze białko - bez wątpienia warto uzupełnić dietę o przetwory mleczne i odtłuszczone mleko. Problemem może być laktoza - cukier mleczny - która jest zawarta w mleku i przetworach mlecznych. Około 30% populacji źle toleruje lub jest uczulona na laktozę, co jest powodem niechętnego podejścia do mleka przez wielu ludzi. Rozwiązaniem jest spożywanie produktów mlecznych o niskiej zawartości laktozy - lub odżywek z czystym białkiem mleka (bez udziału laktozy). W białku mleka zawarte jest białko serwatkowe, choć nie jest to duży %. Przetwory mleczne (odtłuszczone) to dobre i tanie źródło dobrej jakości białka - mleko jest dobrym uzupełnieniem większości odżywek.
Źródła w pożywieniu: najlepsze z przetworów mlecznych źródło tego białka to biały, odtłuszczony ser biały - twaróg. Jeśli masz uczulenie na krowie mleko - pij kozie mleko, spożywaj produkty z owczego i koziego mleka, oscypki (tylko oryginalne - nie podrabiane), itp.
Odżywki: tanie i średniej klasy odżywki zawierają białko mleka (kazeinę), lepiej jednak trochę dołożyć i kupić odżywkę z białkiem serwatkowym. Można skombinować sobie tanią - czystą kazeinę z mleczarni.
Białko roślinne
Niepełnowartościowe
Opis: do tej kategorii zdecydowana większość białek roślinnych, białko to nie zawiera kompletnego zespołu aminokwasów, który umożliwiałby zauważalne zwiększenie siły i masy mięśniowej, jednakże jest to cenne uzupełnienie diety o aminokwasy, które nie występują w białkach zwierzęcych a są niezbędne dla organizmu.
Źródła w pożywieniu: produkty roślinne, rośliny strączkowe, zbożowe - szczególnie polecam otręby, zarodki pszenne (do 30% białka), skiełkowane ziarno pszenicy (do 50% białka), UWAGA! białko pszenne zawiera bardzo duży % glutaminy, która jest cennym aminokwasem, izolaty glutaminy należą do najdroższych odżywek!
Odżywki: tanie odżywki bazujące na białku pszenicy (lepiej wydać pieniądze na dobrej klasy przetwory zbożowe).
Pełnowartościowe
Opis: Soja - odnoszą się do niej podobne zasady jak do innych białek roślinnych - mimo wszystko jest to najcenniejsze z tych białek, ponieważ zawiera najlepszy zestaw aminokwasów - wykazuje małą przydatność do budowy masy mięśniowej, ale dosyć dobrą przydatność do zwiększenia siły. Prócz tego wykazuje duże właściwości zdrowotne. Soja zawiera Lecytynę która poprawia zdolność regeneracji organizmu po treningu.
Źródła w pożywieniu: wszelkie produkty sojowe, żywność wegetariańska (uwaga! możliwe nadmierne wydzielanie gazów po spożyciu, lepiej spożyć soje w postaci dobrej jakości odżywki!).
Odżywki: wybierz dobrej jakości izolaty sojowe, cena tych odżywek jest niewielka, nie spożywaj jednak więcej niż 40 gram białka sojowego na dzień z powodu zawartości hormonów roślinnych, które działają pozytywnie - ale w nadmiarze mogą szkodzić - nie ma jednoznacznych badań).
ODRAZU MOWIE ZE ARTYKOL JEST ZERZNIETY Z INNEJ STRONKI ALE WBIJAM BO KOMUS MOZE SIE PRZYDAC.............POZRDAWIAM BYKI :D