[...] gdyż właśnie to niewiedza bywa najczęstszą przyczyną przerostu drożdży, jak powszechniej nazywana jest grupa grzybów zamieszkujących nasze organizmy. Warunki w jakich żyjemy obecnie stwarzają wiele czynników sprzyjających rozwojowi grzybów w naszych organizmach. Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport, z którego wynika, że [...]
[...] w niektórych wypadkach (kiedy są problemy ze zdrowiem) można wręcz raz na zawsze zarżnąć metabolizm i zrobić z człowieka kalekę na resztę życia. Jeśli ktoś posuwa to do jakichś absurdalnych poziomów, jasne. Chociaż z tą resztą życia bym nie przesadzał ;) Z kolei są zabiegi dietetyczne nie polegające na nakładaniu deficytu, ale naprawiające , [...]
[...] Ponadto pragę przeprosić za ewentualne błędy redakcyjne ale coś szfankuje słownik w moim wordie. Na zakończenie chce umyć ręce od odpowiedzialności za wszelkie szkódy jakich ktoś może sobie narobić przez niewłaściwe stosowanie przedstawionego systemu. Miłej lektury Pozdrawiam Szafrani WSTĘP Sztuka i wiedza kulturystyczna uczyniła w [...]
Węglowodany. Jakie jeść, a jakich się wystrzegać. Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są [...]
[...] rekreacyjnie, często w celu poprawy wyglądu, choć nie koniecznie. Tak ma jeść. Koniec. Kropka. Mleko nie – bo laktoza,z reszta po mleku rosną kopyta i rogi. Nie ważne w jakich ilościach, jest zła i koniec gadania. Owoce tylko po śniadaniu bo jak wiadomo owoce = fruktoza,a fruktoza to zło jeszcze gorsze niż laktoza. Nie ważne w jakich [...]
[...] zapobiega hipoglikemii, stanowi profilaktykę chorób układu krążenia. Dobrze opracowana może stanowić źródło wszystkich przyjemności i towarzyskich korzyści, jakich każdy oczekuje od sztuki kulinarnej. Dieta chorego na cukrzycę powinna zapewniać dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych odpowiadających potrzebom [...]
[...] jak i masowej niezwykle ważnym jest aby dobierac takie produkty, które są jak najblizsze swojej postaci naturalnej, czyli nie przetworzone. Dla wielu jest oczywistym o jakich produktach mowa, ale dla pewności zaznacze ze z diety powinny zostac wykluczone: Kupne wędliny, pasztety inne mielonki, w których nie wiadomo co jest. Wszystkie [...]
[...] ich źródłem są właśnie produkty w naturalnym, nieprzetworzonym stanie: - Otręby - Kiełki pszeniczne - Jęczmień - Kukurydza - Gryka - Mąka kukurydziana - Owsianka W jakich produktach, które spożywamy codziennie można znaleźć dużo węglowodanów złożonych: - Makarony - Spaghetti - Ryż brązowy - Ziemniaki - Pozostałe warzywa korzeniowe - [...]
[...] bieganie, crossfit, gry zespołowe itp.) 10. Pory treningów. 11. Ile treningów jesteś w stanie odbyć w ciągu tygodnia? 12. Czy jesteś na coś uczulony/uczulona, nie tolerujesz jakichś produktów? (substancje w produktach, same produkty itp.) 13. Czy chorujesz na coś? 14. Grupa krwi? 15. Parcie na słodycze w skali od 1 do 10? 16. Co lubisz jeść/czego [...]
[...] że warto przyjrzeć się dokładniej tej substancji przez pryzmat najnowszych badań naukowych i odpowiedzieć sobie na pytanie: czy kofeina jest bezpieczna? Jeśli tak, to w jakich ilościach? W artykule rozwiejemy również wątpliwości dotyczące picia kawy przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią oraz poruszymy temat wpływu popularnych dodatków [...]
[...] nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Zdaniem żywieniowców powinniśmy zwracać większą uwagę na to, co jemy. Powinniśmy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Zacznijmy od podstaw... Do kaloryfera potrzebne są 2 warunki: mięsień i mała ilość tłuszczu. Jeśli masz 170cm wzrostu, ważysz 60kg i kaloryfera nie ma - to znaczy, że masz za mało mięśnia. Twoim priorytetem jest MASA. Aby złapać mięśnia, trzeba spełnić trzy warunki: dać budulec (nic nie powstanie z powietrza - potrzebna Ci jest dieta z nadwyżką [...]
[...] zmniejszenia w swojej diecie pożywienia pochodzenia zwierzęcego. Co więcej, z obu badań usunięto dane dotyczące diety, które w niebudzący wątpliwości sposób wykazywały brak jakichkolwiek związków między jajami, serem, zdrowym pełnym mlekiem oraz tłuszczem pochodzenia zwierzęcego (wszędzie mamy wyrażenia “pożywienie [...]
[...] wydziału naukowego w Biurze Żywności FDA, poddała kontroli skład zespołu utworzonego w sierpniu 1977 w celu przeanalizowania Raportu Bresslera (dotyczącego nadużyć, jakich dopuszczono się w G.D. Searle podczas poprzedzających aprobatę testów) i powiedziała: “Było całkiem oczywiste, że gdzieś po drodze urzędnicy próbowali ukryć prawdę”. W [...]
[...] się niezdrowy dla organizmu. Organizm rozkłada cukier na cukier prosty(glukozę), który znajduje sie we krwi. Cukierj est nazywany pustym skladnikiem ze wzgledu na posiadanie jakich kolwiek witamin oraz minerałów. Dlatego, jesli chcesz stracić na wadze musisz wyeliminować/ograniczyć cukier w swojej diecie. Przy okazji, kolor cukru, biały czy [...]
[...] wyższego zapotrzebowania na tłuszcze. Nie jest to jednak takie proste ,gdyż o tym jaki wpływ na nasze zdrowie będą miały owe lipidy decyduje ich skład, a dokładniej jakich kwasów tłuszczowych są źródłem. Zatem: Kwasy tłuszczowe nasycone : występują zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Wokół tych kwasów jest [...]
[...] cytrusowe, pomidory i czekolada. Naukowcy, którzy przeanalizowali DNA ludzi żyjących w neolicie znaleźli dowód na to, iż ludzie ewoluują dostosowując się do warunków, w jakich przyszło im żyć. Okazuje się, że jeszcze 7000 lat temu dorosły mieszkaniec Europy nie był zdolny do trawienia mleka. Obecnie trawi je 90% populacji Europy. W pewnych [...]