McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] 42% lub 55%. Najpopularniejszy jest HFCS-55. Uwaga: oba rodzaje syropu glukozowo-fruktozowego zawierają również domieszki maltozy, maltotriozy i maltotetraozy (3-6% - patrz tabela niżej). Wg danych Słomińska L.: „Środki słodzące na bazie skrobi, różne rodzaje syropu glukozowo-fruktozowego” poszczególne odmiany HFCS różnią się przede [...]
[...] S. “The effects of McDonalds, Kentucky Fried Chicken and Pizza Hut meals on recommended diets”.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24394337 https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are associated with incident chronic kidney disease in patients with normal renal function and [...]
[...] kolagen nie jest zbyt wartościowy dla sportowca, ponieważ zawiera mało BCAA i lizyny. Na dole zestawiłem profile białka serwatkowego oraz kolagenu. Uwaga: poniższa tabela nie do końca jest zgodna z prawdą z przyczyn obiektywnych. J.E.EASTOE i wsp. wykazali, iż zawartość kolagenu w kościach, ścięgnach oraz w nerkach (retikulina) u [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
[...] któż z nas bowiem nie lubi słodkich, aromatycznych deserów, jednak musimy sobie odpowiedzieć na pytanie, czy tak naprawdę na tym nam zależało pierwotnie? Przykładowa tabela z jaką możemy mieć doczynienia kupując produkt spoza oceanu nie mający etykiety polskiej zgodnej z unijnymi dyrektywami znakowania żywności : Supplement Facts Serving [...]
[...] natrafiłem na bardzo ciekawy jogurt. jest to jogurt naturalny tesco o w.g. mnie b. dużej zawartości białka bo aż 5,8g /100g i się zastanawiam czy to może być prawdopodobne. tabela przedstawia się tak: (jest po angielsku) energy 224kj/55kcal protein 5,8g carbohydrates 7g of which sugars 7g Fat 0,1g Fibre 0,1g Sodium 0.1g ogólnie produkt [...]
[...] sie dowiem ile BIAŁKA, WĘGLOWODANÓW I TŁUSZCZY mają moje potrawy? ------------------------------------------------------------------------ - Jest dużo stron w internecie z tabelami z zawartością poszczególnych składników diety. Oto kilka propozycji: .... http://www.dobradieta.pl/tabele.php .... http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/ .... [...]
[...] regulacji gospodarki hormonalnej tarczycy. Podstawowy mechanizm działania hormonów tarczycy to wnikanie do wnętrza komórek, gdzie następuje konwersja T4 w T3. Poniższa tabela pokazuje skutki działania hormonów tarczycy. Wpływ na wzrost i rozwój Wpływ na metabolizm regulacja wzrostu tkanek pobudzenie dojrzewania OUN pobudzenie [...]
Jak było to skasujcie TŁUSZCZE - rola i znaczenie dla zdrowia człowieka. Racjonalne odżywianie się jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a zatem jego dobrego stanu zdrowia. Sposób żywienia oddziałuje na zdrowie człowieka przez całe jego życie. Najbardziej jest to widoczne w okresie dzieciństwa i [...]
[...] żywności w paro warach lub tego typu wynalazkach. Czynniki fizykochemiczne tj. temperatura, tlen, światło, pH mają różne działanie na poszczególne składniki żywności poniżej tabela przestawiająca. Są witaminy które są bardzo wrażliwe na procesy przechowywania i przetwarzania są to: Witamina A, D, E,B6, B12, B2, KWAS PANTOTENOWY, Wit. C oraz [...]
[...] regulacji gospodarki hormonalnej tarczycy. Podstawowy mechanizm działania hormonów tarczycy to wnikanie do wnętrza komórek, gdzie następuje konwersja T4 w T3. Poniższa tabela pokazuje skutki działania hormonów tarczycy. Wpływ na wzrost i rozwój Wpływ na metabolizm regulacja wzrostu tkanek pobudzenie dojrzewania OUN pobudzenie [...]
[...] to , ze w przypadku diety CKD zdecydowaną większość tłuszczy powinny stanowić nasycone tłuszcze zwierzęce, które właśnie teraz będą podstawowym źródłem energii. Nadmiar nnkt natomiast ulegając procesom oksydacyjnym w ludzkim organizmie spowodowałby liczne problemy zdrowotne, co zostało wyjaśnione w części I. ps znow rozjechala mi sie tabela !
[...] wiązanie między atomami węgla) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone [...]
[...] wiązanie między atomami węgla) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] przy komponowaniu jadłospisu, finalna dzienna podaż powinna być nieco wyższa aniżeli przyjmowanych wraz z konwencjonalną dietą dla uzyskania tożsamych rezultatów. Poniższa tabela wizualizuje kilka ze wspomnianych różnic, jak chociażby zawartość podstawowych aminokwasów rozgałęzionych. /SFD/2018/6/7/fdc51e92901447a0859a59994fe3997f.jpg O czym [...]