Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Fałszowane odżywki białkowe? Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Z dużym zainteresowaniem śledzę dyskusję jaka na forum czasopisma dla kulturystów i osób aktywnych fizycznie oraz stron internetowych rozpoczęła się w sprawie jakości odżywek białkowych „produkowanych” na rynku polskim. Dlaczego „produkowanych”? Po pierwsze w Polsce o ile mi wiadomo [...]
Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne [...]
Metody analizy zawartości białka w odżywkach Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Odżywki białkowe kupujemy chcąc zwiększyć dzienne spożycie białka. Istnieją rozbieżności co do optymalnego zapotrzebowania organizmu na białko. Przede wszystkim należy zaznaczyć, iż mówiąc o ilości gramów na kilogram masy ciała należy odnosić się do masy [...]
Fałszowane odżywki białkowe? cześć 3 Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Pisząc o jakości odżywek należy pamiętać o prawidłowej interpretacji otrzymanych wyników i unikaniu błędów przy ich podawaniu. Częstym błędem jest mylne określanie zawartości białka, poszczególnych rodzajów stosowanych białek lub profilu aminokwasowego. Podając te wielkości [...]
Witam, Opublikowany jednostronny artykuł w kolorowym czasopiśmie PB, został przekazany do niezależnej analizy jednemu z największych ekspertów w dziedzinie białek, panu prof. dr hab. inż. Stanisławowi Mleko. Zrobił on swoją recenzje i opublikował w fachowym magazynie kulturystycznym SDW. Podkreślam iż pan Profesor nie jest pracownikiem żadnej [...]
Styczniowy numer „KiF" będzie liczył aż 164 strony, na których znajdziecie relacje z zawodów, wywiady oraz wiele artykułów i porad z zakresu dietetyki, treningu i suplementacji. UWAGA! Do każdego magazynu dołączony jest plakat z Adamem Adamskim. Zdjęcia z jego sesji będziecie mogli również obejrzeć w dziale „Galeria KiF". W numerze: Aktualności Ze [...]
Znalazłem w sieci ciekawy art, chyba jeszcze się tutaj nie pojawił, wiec czytajcie Fałszerze jedzenia Polscy producenci żywności zaczynają naśladować zachodnie sposoby jej wytwarzania Przemysłowe metody w rolnictwie i przetwórstwie często powodują fałszowanie produktów i nabijanie klientów w butelkę. Na rynku spożywczym zapanowała [...]
W tym tygodniu w najnowszym SDW ukaże się następny edukacyjny artykuł Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko, pod tytułem: Moja odżywka bardzo się pieni i … tym czasem zapraszam do przeczytania bardzo ciekawego artykułu Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko, na temat metod badania Białek: Metody analizy zawartości białka w odżywkach Prof. dr hab. inż. [...]
Zapraszamy do publikacji Pana Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko na temat : Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim – Fałszowane odżywki białkowe ? Oraz do aktualnych wyników badań produktów HI TEC NUTRITION ( takich badań będzie więcej i będą sukcesywnie publikowane ): [...]
Zapraszamy do publikacji Pana Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko na temat : Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim – Fałszowane odżywki białkowe ? Oraz do aktualnych wyników badań produktów HI TEC NUTRITION ( takich badań będzie więcej i będą sukcesywnie publikowane ): [...]
wklejam i tu w razie jak wykasują :) Panie ambroziak to ja pozwolę sobie zaprezentować opracowanie Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko : Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni w szczególności zagadnienie alfa laktoalbuminy gdzie udowadnia: Tak naprawdę nie ma większego znaczenia czy odżywka zawiera mniejsze lub większe ilości [...]
w ramach polemiki w temacie jakosci surowca stosowanego do odzywek wysokobialowych warto sie zapozanac z ponizszym art i wyciagnac wnioski WŁASNE WNIOSKI a nie ulegac sugestywnym art pubilkowanym prez bpc "Fałszowane odżywki białkowe? Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Z dużym zainteresowaniem śledzę dyskusję jaka na forum czasopisma dla [...]
Fałszowane odżywki białkowe? Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Z dużym zainteresowaniem śledzę dyskusję jaka na forum czasopisma dla kulturystów i osób aktywnych fizycznie oraz stron internetowych rozpoczęła się w sprawie jakości odżywek białkowych „produkowanych” na rynku polskim. Dlaczego „produkowanych”? Po pierwsze w Polsce o ile mi [...]
według Pana Ambroziaka Pan Kaczak jak i Olimp ma rację w swoich tezach, nie potwierdzonych naukowo, a każdy inny naukowiec nawet z wyższym tytułem naukowym jest w błędzie... dziwne... wszyscy są w błędzie tylko olimp ma rację... zatem zapraszam kolegów z Olimpa do lektury 3 części Fałszowane odżywki białkowe? recenzja Prof. dr hab. inż. Stanisław [...]
Metody analizy zawartości białka w odżywkach Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Odżywki białkowe kupujemy chcąc zwiększyć dzienne spożycie białka. Istnieją rozbieżności co do optymalnego zapotrzebowania organizmu na białko. Przede wszystkim należy zaznaczyć, iż mówiąc o ilości gramów na kilogram masy ciała należy odnosić się do masy [...]
Fałszowane odżywki białkowe? część 3 Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Pisząc o jakości odżywek należy pamiętać o prawidłowej interpretacji otrzymanych wyników i unikaniu błędów przy ich podawaniu. Częstym błędem jest mylne określanie zawartości białka, poszczególnych rodzajów stosowanych białek lub profilu aminokwasowego. Podając te wielkości [...]
Metody analizy zawartości białka w odżywkach Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Odżywki białkowe kupujemy chcąc zwiększyć dzienne spożycie białka. Istnieją rozbieżności co do optymalnego zapotrzebowania organizmu na białko. Przede wszystkim należy zaznaczyć, iż mówiąc o ilości gramów na kilogram masy ciała należy odnosić się do masy [...]