Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]
[...] się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze dyscypliny sylwetkowe i siłowe, jak również do osób odchudzających się. [...]
[...] się to powszechnie uważa! Czy lepiej podawać proteiny regularnie, czy skumulować w mniejszej liczbie posiłków? To zależy, jakie białko stosujemy. Trawienie protein zależy od składu posiłków, m.in. zawartości tłuszczów, ale także od rodzaju białka (jego kinetyki). Bardzo szybko wchłaniane są izolaty i koncentraty białka serwatkowego, o wiele [...]
[...] nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 dolarów wyższe (ponad 5000 zł), w porównaniu do tej o normalnej wadze i składzie ciała. Owoce De Oliveira MC i wsp. zbadali, jak dodatek ~ 200 kcal w diecie będzie miał wpływ na wagę ciała. 49 kobiet w wieku od 30 do 50 lat i BMI > 25 kg/m2 [...]
[...] jaj również są wymieniane na susz jajeczny, oczywiście produkt jest wtedy zdecydowanie tańszy i ma dłuższą datę do spożycia. Najczęstszym konserwantem, który spotykamy w składzie majonezu, jest E385, czyli sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA. Spożywana w nadmiarze może prowadzić do poważnych zaburzeń metabolicznych. [...]
[...] Podobnie szybszą kinetykę mają węglowodany, tłuszcze również są przyswajanie względnie szybko (patrząc z punktu widzenia 24 h czasu). Trawienie protein zależy od składu posiłków, m.in. zawartości tłuszczów, ale także od rodzaju białka (jego kinetyki). Bardzo szybko wchłaniane są izolaty i koncentraty białka serwatkowego, o wiele [...]
[...] z tym że do pankejków dodaje się zazwyczaj środka spulchniającego, w postaci drożdży, sody oczyszczonej czy też proszku do pieczenia. Amerykanie uwielbiają śniadania składające się ze słodkich naleśników. Formowane są w znacznie mniejsze okręgi niż nasze tradycyjne naleśniki i w restauracjach podaje się je jeden na drugim, często z [...]
[...] głównie będących uczulonymi na pyłki brzozy. Ogólnie alergia na soję jest łagodna, ale w rzadkich przypadkach może wywoływać anafilaksję. Soja jest bardzo powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych, a każdy, kto ma alergię na soję, musi bardzo uważnie czytać skład produktów, które kupuje. Orzeszki ziemne Alergia na orzechy zaczyna [...]
Aktualizacja 13.05.2021 Sport i suplementacja są ściśle ze sobą powiązane. Jest to spowodowane tym, że organizm osoby trenującej wykazuje inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których czasem brakuje w przeciętnej diecie. Sportowiec poddawany jest przeciążeniom treningowym, co generuje większe zapotrzebowanie m.in. na białko. Na rynku [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
[...] niemożliwe. Mówię tu o organizmach, które żyły od początku świata, obecnie i w niewyobrażalnie odległej przyszłości. Widzą Państwo zatem, że białko nie jest pojedynczym składnikiem, lecz - zestawem różnych aminokwasów; dwa białka mogą różnić się pomiędzy sobą nie mniej niż "Mercedes" od "Syrenki", czasem zaś - dużo bardziej. (Ponomarenko, [...]
Siema wszystkim pisze ten artykul bo czesto sa pytania o witaminy jakie brac i na co sa dobrewiec postaram sie przyblizyc mniej wiecej jak witaminy dzialaja.Niewazne czy mnie pojedziecie za ten artykul czy nie pisze go bo moze sie komus przyda A wiec do normalnego rozwoju potrzebne sa nam poza weglowodanami,bialkami,tluszczami i skaldnikami [...]
Witam serdecznie! Zakupiłem Syntrax 5 matrix oraz posiadam 2 kg białka jaj w proszku. No i tak myślę czy do porcji matrixa będzie dobrze jak dosypie parę gram białka kurzego? Skład proszku białka jaja kurzego: Zawartość wody max 8,0% Białko min 83,5% Tłuszcz max 0,2% pH 8,0 - 9,0 Rozpuszczalność min 92,0% WSKAŹNIKI ZAMIENNE 1 kg białka w proszku = [...]
[...] kurację raz na rok. Czytelnik może zadać słuszne pytanie; po co tak często należy przeprowadzać kurację pierwszych oczyszczeń wątroby. Po to, że ponieważ wątroba składa się z 4-ech części w ciągu jednego zabiegu oczyszczania zdąży się oczyścić tylko jedna część, w ciągu drugiego- druga..., a jeśli zmienią Państwo sposób odżywiania [...]
[...] w pożywieniu. Nazwa pochodzenia greckiego: aminokwasy egzogenne oznacza właśnie pochodzące z zewnątrz. Badania naukowe prowadzone przez cały XX wiek pozwoliły ustalić skład aminokwasowy praktycznie wszystkich białek posiadających znaczenie żywieniowe, a także oszacować ich jakość, czyli prawdopodobny stopień wykorzystania (w %) do celów [...]
[...] sobie sprawę, że zdrowie i szczupła sylwetka to nie sprawa przypadku i szczęścia, ale przede wszystkim sposobu odżywiania. Niewiele produktów spożywczych zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia i dlatego bardzo ważne jest, aby nasza dieta była różnorodna. W produktach spożywczych występuje pięć grup składników odżywczych [...]
[...] wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z grupą [...]
[...] ilość protein, węglowodanów, tłuszczów, witamin, soli mineralnych. Także częstotliwość spożywania pokarmów jak i zachowanie prawidłowych proporcji wyżej wymienionych składników jest niezbędne w diecie kulturysty. Ważne jest, aby spożywać tylko tyle pokarmów ile organizm może przyswoić, np. w przypadku protein jest to ilość 25 - 30 g w [...]
[...] ilość protein, węglowodanów, tłuszczów, witamin, soli mineralnych. Także częstotliwość spożywania pokarmów jak i zachowanie prawidłowych proporcji wyżej wymienionych składników jest niezbędne w diecie kulturysty. Ważne jest, aby spożywać tylko tyle pokarmów ile organizm może przyswoić, np. w przypadku protein jest to ilość 25 - 30 g w [...]
[...] stosuje się go w dawce l00 mg dziennie. -------------------------------------------------------------------------------- 6. Pirogroniany. Uważa się, że poprawiają one skład ciała, zwiększają zawartość glikogenu w mięśniach i ich wytrzymałość, a także poprawiają profil lipidów krwi. Pirogroniany powstają w procesie rozpadu glukozy w celu [...]