Cholesterol z jajek nie powoduje hiperlipidemii. Nie wchłania się, to stary mit, ale jak widzę ciągle się utrzymujący. Surowe jajko to salmonella nie tylko na skorupce ale też wewnątrz jajka. Słabsza wchłanialność, ograniczona. Dodatkowo awidyna blokuje wchłanianie biotyny. Nie ma żadnych plusów spożywania surowych jajek.
nie spozywaj surowych jajek po pierwsze z podowdu salmonelli a po drugie z powodu tego iż awidyna zawartach w białkach surowych jajek blokuje wchłanianie biotyny pozdr
SUROWYM jajkom NIE, bo: zawarta w nich awidyna (też białko, ale prostsze) blokuje przyswajanie przez organizm biotyny (witaminy H), która jest konieczna do prawidłowgo funkcjonowania skóry, wzrostu włosów, odporności na pewne choróbska i prawidłowej przemianie materii! Ale białka ubite można jeść, bo podczas emulgacji tracą awidyne, podobnoe jak [...]
w dicie nic nie wyliczaj jedz każdy posiłek do syta dodaj warzyw do posiłków i urozmaicaj ją, jeśli masz na coś ochote nie odmawiaj sobie tego. Dojrzewasz więc nie cuduj. Jajek surowych również nie jedz prócz salmonelli w surowych jajach jest awidyna która blokuje wchanianie biotyny.