[...] od Twojego doświadczenia i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je czerpać i wiele, wiele więcej. Jeżeli interesuje Cię białko, [...]
[...] Co cenne w białkach pochodzących z soi to to, że zawierają bardzo dużą ilość aminokwasów rozgałęzionych - tych najbardziej anabolicznych, czasem nawet więcej niż serwatka! Dodatkowo jest ona bogatym źródłem glutaminy i lizyny. Jeśli spojrzymy na tempo uwalniania aminokwasów z izolatów białek sojowych, to jest ona zbliżona do [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
[...] WEGETARIAN Wskazówki dla początkujących wegan Czytaj etykiety Kupując żywność, sprawdź etykiety pod kątem takich słów jak kastoreum, kazeina, laktoza, podpuszczka, szelak i serwatka. Wszystkie odnoszą się do białek, zagęszczaczy i innych dodatków pochodzących od zwierząt. Bądź przygotowany Niezależnie od tego, czy jesteś w drodze, czy po prostu [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
[...] a jego rozpuszczalność powinna być wzorowa. Zwrócić należy również uwagę na to, aby były to proteiny oparte na WPC, a nie stanowiły tzw. suszoną serwatkę, która jest odpadem mlecznym przy produkcji serów. Suszona serwatka zazwyczaj posiada jedynie 15 g białka na 100 g produktu, a reszta to laktoza, która dostarczy Wam wielu kłopotów trawiennych.
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]
Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
Witam all Na wstępie chciałbym się przedstawić: Jestem Wojtek mam 15 lat. Mam mały problem, jestem chudy (52kg) i dość wysoki (170cm) i chciałbym zaczoąć ćwiczyć ( a później pakować ok. za 6 miechów kiedy będe mieć siłownie) Jestem chudy, nie przechodziłem jeszcze okresu dojżewania, moje pytanie czy serwatki białkowe są zdrowe?? Gdzie możne je [...]
[...] świeże, nie dopieczone, żytnie, razowe. Nabiał. Dozwolone jest mleko tłuste, świeże w ilości 1200 ml. na dobę, a zabronione mleko zsiadłe, kefir, jogurt, maślanka i serwatka. Śmietankę podaje się świeżą, słodką o zawartości 9% tłuszczu. Śmietana tłusta i kwaśna jest zabroniona. Masło stosuje się świeże, surowe, do potraw dodaje się po [...]
KOPIOWANIE ZABRONIONE.AKTUALIZACJA: 2009.05.01 W większej mierze poświęcone suplementacji i odżywkom, ale nie dało się tego rozdzielić od informacji o treningu, diecie itd. ZAPRASZAM TEŻ DO NOWEGO ART. SIŁA, SIŁA, SIŁA http://www.body-factory.pl/showthread.php?p=84728 ORAZ DO ARTYKUŁU O TRENINGACH CROSSFIT, SUPLEMENTACJI, KONDYCJI I SPORTACH [...]
[...] powoduje wytrącenie kazeiny, która w mleku słodkim jest rozpuszczalna w postaci soli wapniowej. Po odsączeniu wytrąconej kazeiny, zwanej twarogiem, pozostaje przesącz -serwatka. Mleko kwaśne otrzymywane w procesie naturalnego kwaszenia zawiera mniej cukru, przez co ma obniżoną wartość energetyczną. Serwatkę można również otrzymać przez [...]
Autor: - ruskiniedzwiedz Martin Berkhan: Prawda o Alkoholu, Utracie Tkanki Tłuszczowej i Wzroście Mięśni. Przerabiałem ostatnio tony pytań odnośnie relacji między alkoholem, a utratą tkanki tłuszczowej. Zdarza się to za każdym razem gdy nadchodzi lato. Imprezy na świeżym powietrzu, clubbing, urlopy i wszystko co z tym związane. Alkohol to [...]