[...] być tłuszczów nasyconych, które kiedyś uważano za głównego wroga układu krążenia. Tego rodzaju tłuszczów dostarczają głównie: masło, olej kokosowy, olej palmowy, smalec, słonina, olej arachidowy i np. (mniej, ale jednak) oliwa z oliwek, olej sojowy, olej z zarodków pszenicy, olej sezamowy i kukurydziany. Proteiny: w diecie DASH zaleca się [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Czy restrykcje kaloryczne przedłużają życie? Tak. Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem [...]
Ogólnie jestem bardzo sceptycznie nastawiony do wszelkich tego rodzaju nowinek, gdyż droga od prób na zwierzętach czy liniach komórkowych aż do zastosowania środka u człowieka jest niezwykle długa i skomplikowana. Bardzo często okazuje się, że rewelacyjnie działające u zwierząt środki, nie dają żadnych rezultatów u człowieka (np. inhibitory [...]
[...] są tłuszcze pochodzenia roślinnego, a spośród nich oleje: kukurydziany - 70%,krokoszowy - 74%,słonecznikowy - 62%, sojowy - 50%. W tłuszczach zwierzęcych (smalec, słonina, masło) NNKT również występują, ale w ilościach dużo mniejszych - do 7%. W pożywieniu niemowląt jedynym i bardzo dobrym źródłem NNKT jest mleko matki. 1.6. Tłuszcze [...]
[...] choresterolu. Tłuszcze. Dozwolony jest olej słonecznikowy, arachidowy, sojowy i oliwa w ograniczonych ilościach. Nie można używać tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec, słonina, boczek oraz innych olejów i margaryn. Zupy i dodatki do zup. Dozwolone są zupy na wywarach z włoszczyzny i na odtłuszczonych wywarach z mięsa, drobiu i ryb. Mogą to [...]
[...] są tłuszcze zwierzęce. Pod względem wartości odżywczej (biologicznej), najwartościowsze tłuszcze znajdują się w: żółtku szpiku kostnym maśle śmietan(k)a tłuszcz gęsi sadło słonina smalec, to w nich znajduje się białko, energia (ATP), ciała czynne, witaminy, minerały, enzymy niezbędne do wykorzystania tłuszczy do celów energetycznych przez [...]
[...] z serów żółtych, topionych i tzw. pleśniowych - są bardzo tłuste ! Należy wyeliminować z diety lub znacznie ograniczyć spożycie tłustego mięsa (wieprzowe, podroby, boczek, słonina, kaczki, gęsi) i wędlin (kiełbasy, parówki, pasztety), tłustych ryb (makrela, śledzie, karp), a wybierać chude gatunki: chudy drób (kurczak, indyk - najlepiej bez [...]
[...] miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które dostarczają organizmowi człowieka niezbędnych [...]
[...] miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które dostarczają organizmowi człowieka niezbędnych [...]
[...] się jedynie z 80g mięsa tuńczyka z konserwy w sosie własnym wzbogaconego jakimś majonezem ,, Light „ ( co jest samo w sobie nonsensem, podobnie jak ,, niskotłuszczowa słonina" ). Podliczyłem to i wyszło w sumie 130 g protein, 32 g tłuszczów i 115 g węglowodanów, a więc około 1250 kcal. Każdy posiłek ma trochę ponad 20 g węglowodanów z [...]
[...] z serów żółtych, topionych i tzw. pleśniowych - są bardzo tłuste ! Należy wyeliminować z diety lub znacznie ograniczyć spożycie tłustego mięsa (wieprzowe, podroby, boczek, słonina, kaczki, gęsi) i wędlin (kiełbasy, parówki, pasztety), tłustych ryb (makrela, śledzie, karp), a wybierać chude gatunki: chudy drób (kurczak, indyk - najlepiej bez [...]
[...] roślin oleistych a zwierzęce z tkanki lub mleka zwierząt lądowych oraz tkanek zwierząt morskich. Źródłem tłuszczu zwierzęcego oprócz tłuszczów jadalnych (masło, smalec, słonina) są mięso i wędliny, ryby, jaja, produkty mleczne. W mięsie zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy zawartość tłuszczu waha się od 3-55%, podobnie jak w [...]
[...] zalecanymi w diecie „optymalnej" są wszystkie sery, jaja (powyżej 4 dziennie), wszystkie gatunki mięs i wędlin (najlepiej tłuste, wieprzowe, gęś, kaczka, salceson, pasztet), słonina, smalec, masło, oleje, margaryny, orzechy, majonez, tłuste mleko i śmietana. Dieta zakłada znaczne ograniczenie spożycia produktów węglowodanowych, przede wszystkim [...]
[...] smakówą. Źródłem tych tłuszczy są olej: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany oraz oliwa z oliwek, masło i śmietana. Średnią wartość odżywczą mają takie tłuszcze, jak: smalec, słonina, sadło, boczek, masło roślinne. Najniższą wartość biologiczną mają: olej rzepakowy, margaryna i tłuszcze kuchenne. Tłuszcze o wyokiej wartości biologicznej nalezy [...]
[...] organizmu spalane dają dwukrotnie więcej energii niż węglowodany czy białka, -dzielą się na tłuszcze zwierzęce i roślinne. Głównymi źródłami tłuszczów są: -smalec, -słonina, -boczek, -masło, -śmietana; Regulujące Są to witaminy oraz sole mineralne.(Nie są one źródłem energii). Sole mineralne: -mikroskładniki(żelazo, miedź, mangan, cynk, [...]
[...] jak masło do smarowania pieczywa. Pozostała grupa tłuszczów jadalnych, jak smalec, który jest tylko tłuszczem i nie zawiera żadnych dodatkowych składników pokarmowych, słonina, boczek, margaryna kostkowa ma niższą wartość biologiczną. Nadają się one do techniki kulinarnej, do smażenia, pieczenia, duszenia, jako że maja wysoki punkt [...]