Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]
[...] limit 2% ilości kwasów tłuszczowych trans, ale większość charakteryzował zbyt wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i profil kwasów tłuszczowych podobny do oleju palmowego. Dodatkowo tylko 22% olejów jadalnych zawierało informację o zawartości kwasów tłuszczowych trans. Ktoś powie, iż to jest Afryka, ale u nas sytuacja wcale nie [...]
[...] lubi tłustsze mięso, więc w jednym garnku z gulaszem lub zupą pływa połowa chudego, połowa tłustszego i ja jakoś nie mam przez to problemu z tyciem :) . Ograniczam tylko olej do podsmażania cebuli do minimalnej potrzebnej ilości.) Kiełbas itp. gotowych mielonych produktów prawie nie jadam, bo tam często jest więcej tłuszczu i kolagenu, niż [...]
[...] JAK WYGLĄDA TWOJE ODŻYWIANIE OBECNIE I tu dalszy ciąg nt mojego odżywiania. Nie jest w 100% zdrowe. Powiedziałabym w 50%. Regularne posiłki. Jak olej to tylko oliwa z oliwek (mieszkam we Włoszech więc mam łatwy dostęp do dobrej jakościowo oliwy), mało smażonego jedzenia - 2/3 razy w miesiącu (jeśli jestem u kogoś w [...]
[...] że nad takimi pierdołami za przeproszeniem sobie głowie zajmujesz :D Omlet sam w sobie spoko znaczy się produkty, bo nie przetworzone takze ekstra. Zawsze możesz zredukować ilośc jajek na rzecz białek jaj, lub ten olej kokosowy który pewnie dajesz do skażenia zamienić na cooking spray :p Ale to wtedy bedzie taka odchudzona, redukcyjna wersja
Cześć, Bardzo często na śniadanie robię sobie omleta w skład którego wchodzi: 1. Jajko x4 2. Płatki owsiane górskie 45 g 3. Banan ~120 g 4. Izolat 15 g 5. Olej kokosowy 3 g 6. Suszona żurawina 20 g Wychodzi 700 kcal, w tym 45 g białka, 28 g tłuszczu, 64 g węglowodanów. (Mam w diecie zawsze 4 posiłki, każdy ma 700 kcal i 45 g białka) To co mnie [...]
[...] produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że niektóre oleje lepiej nadają się do sałatek, a inne do smażenia mięsa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy [...]
[...] zaczynał się tak samo, na hura kupiony karnet, po kilku treningach już się odechciewało i kończyła się moja kariera na siłowni. W keto smażenie na smalcu/maśle klarowanym to jak najbardziej, a na niższych tłuszczach jak to robić? Zacząć stosować olej w sprayu, czy wystarczy ograniczyć tłuszcz w smażeniu/smarowanie pieczywa aby makro się zgadzało?
Na poczatek: mężczyzna 35 lat, 98 kg, 180cm wzrostu. Na oko z 15 kg do zrzucenia ale już z 10 byłoby ok. Miesiąc temu warzylem 104kg, przez dwa tygodnie postu warzywnego spadło 6kg, następne 2 tygodnie robię trening siłowy 3 razy w tygodniu fbw i waga ani drgnie. Moja dieta wygląda tak (dodam że codziennie tak samo, ale nie przeszkadzam mi to): I [...]
Nie ma tutaj nic szczególnie trudnego. Bierzesz masę każdego z produktów, które będziesz spożywał z osobna, np. pierś z kurczaka 150 gramów, oliwą z oliwek do smażenia 10 mililitrów, ryż woreczek 100 gramów. Wszystkie produkty należy zważyć przed ich obróbką. W tym przypadku będzie to np. smażenie. Olej użyty do smażenia jest w niewielkiej ilości. [...]
[...] sprawiałyby, że warto go włączyć do diety. No może jak ktoś bardzo lubi jego smak, ale w tym przypadku też warto wybrać bardziej wartościowy miąższ z kokosa, aniżeli sam olej. ;-) A jego popularność, czy też wychwalanie jeszcze kilka lat temu wynikało głównie z mylnego utożsamiania oleju kokosowego z MCT, co oczywiście nie jest prawdą. A to [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
[...] w znacznie większym bieganie. Z innej jednak strony nie zajmuję się teraz formą a tym by w dobrej formie jak najdłużej pozostać Foty czarnej jajecznicy już wrzucałem, foty kolejnego posiłku nie mam bo w trakcie tego wywodu zjadłem co zjeść miałem. A mianowicie -200g sałaty -150g rukoli -150g pomidora Tniemy, szatkujemy, najprościej sałatę i [...]
Zdecydowanie olej słonecznikowy, czy mix roślinny do smarowania pieczywa nie powinny mieć miejsca w zdrowej diecie. Jeżeli chodzi o smażenie, to warto do tego używać minimalnej ilości tłuszczu aby rozsmarować patelnię. Jako źródła warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule poniżej: [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
Tak wliczać gdyż olej nie wyparuje tylko wsiąknie w potrawę . Staraj się również unikać długiego smażenia .Smażenie im krótsze (i mniej agresywne) tym lepiej dla wartości odżywczej i zdrowotnej potraw. Im dłużej trwa czas obróbki tego typu tym więcej związków szkodliwych powstaje i tym większe mogą być straty składników pokarmowych i innych [...]
[...] na patelnię, nagrzewasz na maxa i wrzucasz na jakieś dwie min strona. Ważne żeby wyciąg włączyć bo kopci się mocno na dużym ogniu. Co do jakości to tak jak mówiłem polecam spróbować te dojrzewające z Lidla czy biedry. Kosztują tyle co nic a wychodzą super z patelni. z calym szacunkiem, ale smazenie steka na oleju koko to czysta profanacja %-)
Ja lubię steki, jem min dwa razy w tyg. Smażenie prosta sprawa. Olej kokosowy na patelnię, nagrzewasz na maxa i wrzucasz na jakieś dwie min strona. Ważne żeby wyciąg włączyć bo kopci się mocno na dużym ogniu. Co do jakości to tak jak mówiłem polecam spróbować te dojrzewające z Lidla czy biedry. Kosztują tyle co nic a wychodzą super z patelni.