Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
slyszalem zeby piersi wazyc przed gotowaniem, i 100g z takiej surowej piersi to 22.5g bialka, potem waga tej piersi sie zmniejsza i ze 100g robi sie 70g. czy w tych 70g jest nadal 22.5g bialka? I jak jest z ryzem? jak ugotuje 100g ryzu to potem z tego bedzie 300g, a to jest duzo jak dla mnie. Czy mam jesc 100g samego ugotowanego ryzu?
Witam, to mój pierwszy poważny plan żywieniowy, którego chcę się trzymać dlatego proszę o ocenę. Od ponad miesiąca czytam forum jako gość, a dzisiaj postanowiłem się zarejestrować i napisać coś w końcu. Plan: spalić nadmiar tkanki tłuszczowej (głównie z brzucha) Płeć: mężczyzna Wiek: 22 Waga: 83 kg Wzrost: 180 cm Szacowany procent tkanki [...]
Witam! Chcialbym sie dowiedziec kiedy mam wazyc piersi z kurczaaka przed gotowaniem czy po?? Bodzis z ciekawosci zwazylem piersc przed gotowaniem wazyla 163 gr a po gotowaniu 106gr
Witam serdecznie na wstępie chciałem przeprosić jak coś pisze nie tak ale jestem nowy - proszę o wyrozumiałość :) wzrost 185, 75kg, moje pierwsze pytanie - jak ważyć mięso ? przed/ czy po ugotowaniu ? ostatnio ważyłem piersi z kurczaka przed gotowaniem i miały 200g mówię wystarczy (2x ok 22g białka) ale po ugotowaniu kuru ważył jedynie 140g [...]
cześć wam przeglądając profil Michała Karmowskiego natknąłem się na jego nowy filmik dotyczący , jak powinno ważyć się białko w tym filmiku opisuje że powinno ważyć się przed gotowaniem czy smażeniem ale przecież jak wpiszemy na stronce np ile białka ma pierś z kurczaka to wyskoczy 21g białka w czystym mięsie , a surowe mięso składa się też z wody [...]
Witajcie Mam pytanie kiedy ważyć produkty, tzn np. pierś z kurczaka, ryż, rybę? Ważyć ją przed gotowaniem/grillowanie czy po w celu sprawdzenia ile b/w/t mam z tego konkretnego posiłku? Pozdrawiam
Witam, nieraz nie mam ochoty na ryż czy kaszę i lubię wszamać talarki czy fryty, tzn. nie smażone na głębokim tłuszczu ale piekę je w piekarniku:) I teraz pytanie co do wagi, bo 100 g surowych ziemniaków zawiera 20 g WW tak więc powinienem zjeść 400 g kartofli :) Tylko czy mam je ważyć przed pieczeniem czy po? Bo ryż ważymy przed gotowaniem bo [...]
[...] przed albo po ; ) Czyli mam w diecie 330g kuraka-tyle ma przed gotowaniem, po gotowaniu waga spada : ) nie wiem nie wazyłem gdzies pewnie okolo z 60g ;d (woda), najpierw wazyc przed obrobka czy po :D?, bo jesli wazymy po to jemy jego wiecej :P, pewnie tak wiekszosc ludzi robila :P, miala w diecie 300cyca, to dopiero wazyli po obrobce-czyli [...]
Siemanko :D Chciałem zasilic swoja wiedze kilkoma dosyc prostymi pytaniami, ktore bardzo mi pomoga :D 1. Jak wazyc jedzenie typu makaron,ryz itd ? Zawsze bylem pewien, ze po ugotowaniu, a teraz juz sam nie wiem bo gdzie bym nie czytal to wszedzie pisze ze przed gotowaniem :) 2. Czy wazna jest przerwa miedzy posilkami? Np. Majac diete rozlozona na [...]
Może pytanie naiwne, ale jak to jest z wartościa odżywczą pokarmów? Czy tabela wartości przedstawia dane ryżu, kaszy, makaronu przed gotowaniem czy po? Czy mięsa I ryby wazyć przed obróbką termiczną czy po, kiedy juz stracą wage?:-?
Mięso przed pieczeniem, gotowaniem będzie ważyć więcej niż po obróbce termicznej kiedy puszcza wodę . Czyli jak zważę pierś z kurczaka przed obróbką to wyjdzie że zjadłem więcej białka niż w rzeczywistości. Ryż ,kasza,pierogi itp. nabiorą wody i będą cięższe po zagotowaniu. Czyli tu akurat logiczne wydaje się ważenie przed . Wszystko ważymy przed [...]
Kiedy ważyć produkty żywieniowe? Ryż, makaron, kaszę ważę przed obróbką, a w zasadzie nie muszę, bo jest w woreczkach 100g. A co z piersią z kurczaka? Dla przykładu - wrzuciłem wczoraj na patelnię niecałe 300g piersi z kurczaka i po usmażeniu zostało 200g. Z gotowaniem jest podobnie. Jeśli jem to na jeden posiłek to mam policzyć, że zjadłem 300g [...]
wazyc przed gotowaniem czy po wartosc kaloryczna? np gdy jem gotowane warzywa typu machew,cebula. przed waza wiecej ,a po mniej. wiec gdy jem gotowana marchew traci ona wode z siebie i jest wagowo mniejsza niz przed. Czyli zwazyc ja po i wtedy obliczyc jej wartosc? Bo z z makaronem wiadomo waze po ugotowaniu wage i wtedy obliczam, czyli z [...]
no właśnie masz ważyć przed gotowaniem. ryż nasiąka wodą, więc staje się cięższy (bodajże około 40%),a przeliczniki w kalkulatorach dotyczą surowych produktów, dlatego tak mnie zdziwiło, że zjadasz aż tyle tego ryżu %-)
[...] tym jadlospisie pociagnac pare dni, a w miedzyczasie bede ukladal juz calkiem inny :) zeby nie bylo monotonni w jedzeniu :) no i mam kilka pytanek... otoz ryz i kurczaka mam wazyc przed gotowaniem itd ?? proponujecie jakies zmiany w jadlospisie czy ogolnie jest ok?! heh teraz pytanie o motywacje ;p jak sie zmotywowac w chwili zawachania, [...]
[...] Porzadne wegle to platki owsiane, ryz, kasze i ziemniaki - oraz rodzynki lub banan, jablko - potreningowo. Zmieniony przez - xzaar77 w dniu 2015-02-19 11:18:05 Super napisane, został mi wczorajszy kurczak z kurkuma, wiec ide makaron pelnoziarnisty gotowac. I nastepna zagwozdka. Makaron,ryz wliczac (wazyc) przed gotowaniem oczywiscie???
No tak, bede musiał przetestowac na sobie jak na mnie działąją odpowiednie proporcje. Mam jeszcze jedno pytanie chodzi o piersi z kurczaka. A mianowicie czy należy je ważyć przed gotowaniem czy po ? Bo np. Po ugotowaniu moje 100g zamrożonej piersi zmniejszyło swą wagę do 54g po ugotowaniu. No i teraz nie wiem czy w dzienniku posiłków mam wpisać [...]
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jeszcze jedna sprawa która przed chwilą wyszła. Wiem że produkty powinno się ważyć przed gotowaniem (np ryż). Z tym, że chciałem sobie ugotować za jednym razem większą ilość na kilka razy. I jak mam to teraz policzyć? Wiadomo że ugotowany jest cięższy wiec nie wiem, odjąć przykładowo 20% od wagi po ugotowaniu?