[...] może spowolnić proces starzenia. Referencje: https://www.aol.com/lifestyle/poor-hydration-may-linked-early-090000190.html Natalia I. Dmitrieva i in. Middle-age high normal serum sodium as a risk factor for accelerated biological aging, chronic diseases, and premature mortality [...]
[...] przekraczać 100 mg/dL. Uwaga, w starszych wydaniach książek (np. w 10. edycji angielskojęzycznej i w pierwszym polskim tłumaczeniu z 2013 r., które opiera się na 10. edycji) norma dla glukozy wynosi 70-99 mg/dL (3,3 – 5 mmol/l). W 15 edycji z 2021 r. Mosby’s® diagnostic and laboratory test reference autorstwa Pagana T. & Pagana K. podwyższono [...]
[...] przekształcany, zaczyna działać od razu, czyli jest sterydem anaboliczno-androgennym, a nie żadnym „prohormonem” i z pewnością nie ma nic wspólnego z suplementami diety! To normalny, twardy doping. To tak jakby zmienić nieco budowę Metanabolu, nazwać go nieco inaczej i sprzedawać jako „booster mięśniowy”. „Prohormony” w szerszym obrocie [...]
Uprzyjemnianie sobie czasu słodyczami z reguły kojarzy się z nadmiarem cukru oraz tłuszczu, i koniec końców kalorii w diecie. Nie same kalorie jednak są tutaj najgorsze, a dobór surowców i półproduktów. Otóż słodycze, które tworzą największe koncerny żywnościowe na świecie, z reguły produkowane są z większym nastawieniem na zysk, aniżeli zdrowie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] kg plus przyszło...ograniczyłem wszystko zero efektów ciągle przemęczony ,,,brakowało mi energi a jak pisało na 170 kg musiałbym rypać 800 węglowodanów dziennie ,,,to jest norma 5-7 g na masę ciała...w tej chwili udało mi się zejść do 20g węglowodanów na dzień nie przekraczam 50 ,,i w końcu zaczynam czuć regeneracje ,że organizm pracuje,ma [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
[...] jeśli stosujesz SAA, unikaj alkoholu i innych leków, dodatkowo obciążających wątrobę regularnie badaj wątrobę – wskaźniki GGTP, ALAT/ALT (Aminotransferaza alaninowa) – norma: 5-45 U/L, aspAT/AST (Aminotransferaza asparaginianowa) – norma: 8-46 U/L, bilirubina (całkowita i bezpośrednia); mniejsze znaczenie mają: ALP, LDH, CHE nie stosuj [...]
[...] mniej niż 10% całkowitej podaży energii w postaci cukrów prostych (WHO używa terminu „cukry wolne”), co odpowiada 50 g (lub około 12 łyżeczek do herbaty) dla osoby o normalnej wadze ciała, zużywającej około 2000 kalorii dziennie. Idealne (rekomendowane) jest dostarczanie mniej, niż 5% energii w postaci cukrów prostych. „Cukry wolne” to [...]
[...] pokarmu glikogen wątrobowy stanowi podstawowe źródło zapasów glukozy dla systemu nerwowego oraz krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach, wg różnych źródeł, mózg człowieka potrzebuje 120-140 g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40 g/dobę. Przeciętnie oznacza to konieczność dowozu [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] LDL, trójglicerydy spadły z poziomu 2,75±0,23 mmol/L do 1,09±0,08 mmol/L, glukoza na czczo początkowo wynosiła 7,26±0,38 mmol/L, odnotowano spadek do 5,62±0,18 mmol/L (norma wynosi 3,3 – 5,5 mmol/L; a więc uzyskano prawie idealne stężenie glukozy na czczo), wpływ na kreatyninę i mocznik we krwi był nieznaczny (nie odnotowano szkodliwego [...]
[...] przyswajalnych, tzn. wartosc otrzymana po odjeciu zawartosci blonnika pokarmowego od weglowodanow ogolem. Porownanie wartosci energetycznej spozytej diety z dzienna norma na energie pozwala odpowiedziec na pytanie, czy jej ilosc zawarta w pozywieniu jest zbyt wysoka czy zbyt niska. Nadmierne spozycie enrgii prowadzi do nadwagii i [...]
Witam, W poniższym artykule chciałbym przedstawić Wam PODSTAWOWE informacje dotyczące prawidłowej diety i odżywiania w sporcie. Informacje tutaj zawarte nie są przeznaczone wyłącznie dla sportowców - przydadzą się one wszystkim, którzy chcą prowadzić zdrowy i aktywny styl życia. http://www.mocni.net/zdjecia/fitness/dieta.jpg Podstawą uzyskania [...]
Witam, W poniższym artykule chciałbym przedstawić Wam PODSTAWOWE informacje dotyczące prawidłowej diety i odżywiania w sporcie. Informacje tutaj zawarte nie są przeznaczone wyłącznie dla sportowców - przydadzą się one wszystkim, którzy chcą prowadzić zdrowy i aktywny styl życia. http://www.mocni.net/zdjecia/fitness/dieta.jpg Podstawą uzyskania [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, W poniższym artykule chciałbym przedstawić Wam PODSTAWOWE informacje dotyczące prawidłowej diety i odżywiania w sporcie. Informacje tutaj zawarte nie są przeznaczone wyłącznie dla sportowców - przydadzą się one wszystkim, którzy chcą prowadzić zdrowy i aktywny styl życia. http://www.mocni.net/zdjecia/fitness/dieta.jpg Podstawą uzyskania [...]
Znalezione w internecie, widzę tego tematu nie było a szkoda Osobiście zaciekawił mnie wpływ kawy(kofeiny) w trenigu 1. Jajka: białka doskonałe Jak wpływają na wzrost mięśni: z pewnością nie rozwiniesz ich, rzucając jajka tuzinami w dom swojego szefa, ale można jajka rozbijać zdecydowanie rozsądniej. Zawarte w jajkach proteiny mają najwyższą [...]
[...] (69%), wapń (61%), magnez (49%) , żelazo (27%), cynk (50%). Jeżeli do tego dodamy straty składników w pożywieniu, nadmiar jedzonego cukru w stosunku do kaloryczności diety (norma przekroczona o 224%), oraz ponad 4 kawy dziennie, jest oczywiste, że organizm nie mógł funkcjonować prawidłowo. Przepis na chudnięcie - zacząć jeść! Organizmu nie da [...]
[...] jest określenie liczbowe ciężaru osadu jaki pozostaje po odparowaniu wody w temp. 105 stopni C. Na tej podstawie, umownie dzieli się wody podziemne na trzy grupy: 1.normalne lub słodkie wody -pozostawiają mniej niż 0,5g osadu/z litra wody 2.akratopegi - od 0,5 do 1,0 g/l 3.mineralne - powyżej 1 g/l Podział wód mineralnych. 1.Według [...]
[...] A jednak dla osób, które chcą jadać pieczywo/zboża codziennie - trudne. Zboża (produkty żytnie, pszenne, ryżowe, jęczmienne, kukurydziane, owsiane, z prosa) jedzone w "normalnej" dawce na posiłek ZNACZNIE podnoszą po 1-2 godz. ilość glukozy we krwi. Dzieje się przy tym coś dziwnego. Mała ilość krakersa podnosi NIEBYWALE ilość cukru we [...]