W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
[...] mało wartościowe składniki. Doświadczenie uczy, że to, co najprostsze i zgodne z naturą jest najlepsze, więc składniki prawidłowej diety powinny być przede wszystkim: naturalne, nieprzetworzone, świeże i urozmaicone. WOLNE RODNIKI Ostatnio w wielu publikacjach, audycjach radiowych i telewizyjnych pojawia się pojęcie wolnych rodników i [...]
[...] płciowe. We frakcji niezmydlającej tłuszczu wykrywa się także związki należące do węglowodanów, alkoholi, oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K i barwniki naturalne ( karoteny i ksantofile ) występujące w chromoplastach, nadając barwę m.in. kwiatom i owocom. 2.2. Fosfolipidy. Chemicznie fosfolipidy są dwuestrami [...]
[...] utrata poszczególnych cząsteczek wody, a w ostatnim etapie następuje cyklizacja. =================================================================== Ważniejsze monosacharydy naturalne =================================================================== Triozy Triozy nie zostały wykryte w przyrodzie. Aldehyd glicerynowy otrzymuje się przez [...]
[...] podczas przechowywania tłuszczów. Są to przede wszystkim : światło, podwyższona temperatura, zanieczyszczenie śladami metali, szczególnie żelaza i miedzi, barwniki naturalne, takie jak chlorofil czy mioglobina, produkty utleniania innych związków, zwłaszcza nadtlenki i wolne rodniki. Czynniki przyśpieszające utlenianie nazywamy [...]
[...] przez nieszczelną śluzówkę jelita oraz ze względu na niedobory czynników odżywczych – Autystycy mają niepochamowaną ochotę na węglowodany ze względu na dysbiozę – Fenole to naturalne barwniki żywności. Są nimi też witamina C, K, E, witaminy z grupy B, fenole to też neuroprzekaźniki – Kwas galusowy – pozbycie się tego fenolu z diety to podstawa [...]
FIERCE – to suplement stworzony z myślą o tych, którzy chcą przełamać zastój w budowie masy i siły oraz poprawić jakość swoich treningów. W swoim składzie zawiera mieszankę trzech, bardzo skutecznych, form kreatyny, dzięki czemu uzyskujemy maksymalne zwiększenie produkcji ATP, związku, który odpowiada za zdolność naszych mięśni do [...]
[...] nawet stukrotnie przekroczymy dopuszczalną dawkę danej substancji (dla każdej są to inne wartości), to i tak nie odczujemy żadnych ujemnych skutków. Warto też pamiętać, że naturalne pochodzenie żywności nie gwarantuje jej nieszkodliwości. Może być ona zanieczyszczona np. pestycydami Szkodliwe są też stare kiełkujące ziemniaki, pokryte zieloną [...]