SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jaki ostatni posilek dnia? ww na noc??

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6055

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 210 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3880
hehe no troche bez sensu jest moj post(ach ten pospiech). powinien brzmiec:
na noc najlepiej 100g twarogu albo ewentualnie inny produkt zawierajacy duzo bialka wolnowchlanialnego (byle nie o wysokim ig by sie duzo nie otluszczac). wszystko by spowolnic katabolizm nocny.

https://www.sfd.pl/temat151169
https://www.sfd.pl/temat233353/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 416 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2743
na noc to jajka, twarog

..........Płacz na treningu, śmiej się podczas walki..........

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3246 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14357
Szymonio kazdy moze sie wypowiedziec na sfd, ale nie pisz prosze takich glupot



misiek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A jak ja wcinam na noc dzien w dzien puszke tunczyka i troche zmieszana z koncentratem pomidorowym to jest ok?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 253 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1259
odpada definitywnie
wogóle powinienneś zrezygnować z posiłków konserwowanych i przestawić sie na produkty pochodzenia naturalnego

paprykarze, tuńczyki, śledzie, koncentraty - zrezygnuj z tego

peace & love

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
odpada definitywnie
wogóle powinienneś zrezygnować z posiłków konserwowanych i przestawić sie na produkty pochodzenia naturalnego

paprykarze ODPADA RACZEJ, tuńczyki CO W NICH ZLEGO??, śledzie DOBRE SA, koncentraty DOSKONALE ZRODLO LIKOPENU - zrezygnuj z tego MOZESZ TO UZASADNIC??
NIE WYPISUJ TAKICH GLUPOT
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 253 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1259
k3ho -albo jesteś troglodytą, albo przybyłeś na ziemię z innej planety
oto Twoje wypowiedzi:

"tuńczyki CO W NICH ZLEGO??"
"śledzie DOBRE SA"
"koncentraty DOSKONALE ZRODLO LIKOPENU"
no i ta najbystrzejsza wypowiedź:
"NIE WYPISUJ TAKICH GŁUPOT"

czytaj:

Stosowanie konserwantów wymusił rozwój cywilizacyjny. Nie mamy, jak nasi pradziadowie, czasu na produkowanie żywności we własnym domu i stało się to nieekonomiczne. Po drugie - pojawiły się substancje chemiczne, które lepiej i na dłużej od tradycyjnych metod konserwują produkty spożywcze. Podnoszą one także jakość i atrakcyjność jedzenia, czyli jego barwę, smak, zapach, konsystencję oraz wartość odżywczą.

Konserwanty muszą spełniać bardzo wiele wymagań, by dopuszczono je do masowej produkcji i stosuje się je tylko w ilościach niezbędnych, czyli możliwie jak najmniejszych
Wcześniej są poddawane szczegółowym testom. Czasami trzeba przebadać 10 tys. związków chemicznych, by wybrać jeden, absolutnie bezpieczny dla wszystkich. Musimy mieć gwarancję, że jeśli nawet stukrotnie przekroczymy dopuszczalną dawkę danej substancji (dla każdej są to inne wartości), to i tak nie odczujemy żadnych ujemnych skutków.
Warto też pamiętać, że naturalne pochodzenie żywności nie gwarantuje jej nieszkodliwości. Może być ona zanieczyszczona np. pestycydami
Szkodliwe są też stare kiełkujące ziemniaki, pokryte zieloną otoczką (to trująca solanina) lub niektóre odmiany zielonych pomidorów zawierające tomatynę, silnie drażniącą układ pokarmowy


Barwniki syntetyczne:
E 102 (tartrazyna) jest dodawana do oranżady, deserów w proszku, sztucznego miodu. Szkodzi astmatykom i osobom uczulonym na aspirynę. U niektórych osób powoduje nadpobudliwość, dzieci mogą być rozdrażnione i zachowywać się inaczej niż zwykle.
E 110 (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, w żelach, gumach do żucia, w powłokach tabletek. Może wywoływać różne reakcje alergiczne szczególnie u alergików, np. pokrzywkę, duszności.
E 124 (czerwień koszenilowa) dodawana jest do ryb wędzonych, budyniów, cukierków owocowych. Szkodzi osobom uczulonym na aspirynę;
E 133 (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych. Powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego;
E 154 (brąz FK) dodawany jest do śledzi wędzonych i niektórych konserw rybnych. Jeśli spożywamy te produkty zbyt często i w dużych ilościach, brąz FK odkłada się w nerkach i w naczyniach limfatycznych.

Konserwanty:
E 210 (kwas benzoesowy) zawarty w galaretkach, w sokach owocowych, w napojach bezalkoholowych, margarynie, piwie. U niektórych osób podrażnia śluzówkę żołądka i jelit oraz wywołuje swędzącą wysypkę.
E 249 (azotyny potasu) i E 250 (azotyny sodu) używane do peklowania mięs. Mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin.
E 220 do 228 (siarczyny) są w konserwach, w owocach kandyzowanych, w sokach owocowych, w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych. U osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy.

Substancje zakwaszające:
E 260 (kwas octowy) zawarty w owocach i warzywach marynowanych oraz w sosach jest źle tolerowany przez osoby o delikatnym żołądku;
E 508 (chlorek potasu), E 509 (chlorek wapnia), E 511 (chlorek magnezu) znajdują się w przyprawach. W dużych ilościach działają przeczyszczająco. Powinny zrezygnować z nich osoby, które mają chore nerki i wątrobę;
E 525 (wodorotlenek potasu) dodawany jest do konfitur i galaretek. Może wywoływać bóle jelitowo-żołądkowe;
E 517 (siarczan amonu) jest obecny w wielu artykułach - w większych stężeniach może być przyczyną biegunek.

Preparaty zagęszczające i żelujące:
E 400 (kwas alginowy) - niewskazany dla kobiet w ciąży;
E 407 (karagen) - może przyczyniać się do owrzodzenia jelit.

Preparaty zastępujące cukier:
E 420 (sorbitol), E 421(mannitol) spotykane są najczęściej w żywności dla diabetyków. Po spożyciu większych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki.
E 951 (aspartam) i E 954 (sacharyna) - obie substancje nie są polecane osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym.

pozdrawiam

peace & love

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
noi co z tego??
tez sobie moge wkleic wykaz konserwantow i bede kosior.
jak idziesz do sklepu to czytasz etykiete,
widzisz na polce 2 koncentraty pomidorowe
jeden zawiera benzoesan
a drugi go nie zawiera
wkladasz do wozka, (swojego, zebys na wszelki wypadek nie wlozyl do babci obok)
a w domu takowy koncentrat konsumujesz, krok po kroku wszystko objasnilem
co do tunczyka to ma jedna wade, jest w puszcze i nie polecam jesc go czesciej niz 1-2 razy na tydzien, sledzie jak kupisz bez shitu to beda bez shitu,
o"kapito?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 253 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1259
czy ty sie słyszysz?

skoro tak je chwalisz konserwanty, spróbuj sie nimi odżywiać przez kilka dni z rzędu, ciekawe czy nadal bedziesz tryskał bzdetami.
Koksy też dają energię i siłę. Podobnie jest z konserwami. Zapychasz sie nimi a g**** z tego masz.
Niestety, do niektórych jak do ściany
to przykre

pozdro

Zmieniony przez - Ozyr w dniu 2006-03-17 21:24:36

peace & love

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
czy ty sie słyszysz? NIESTETY NIE, ALE MOGE PRZECZYTAC TO CO NAPISALEM

skoro tak je chwalisz konserwantyGDZIE JA DO KUR.WY NEDZY CHWALE KONSERWANTY??!! AZ SIE ZDENERWOWALEM!, spróbuj sie nimi odżywiać przez kilka dni z rzędu, ciekawe czy nadal bedziesz tryskał bzdetami. TY ZA TO TRYSKASZ GLUPOTA
Koksy też dają energię i siłę.O TO ZES TERAZ NAPISAL, MYSLALEM ZE WEGLOWODANY DAJA ENERGIE, STERYDY ANABOLICZNE MAJA ZUPELNIE INNE DZIALANIE NP. ZWIEKSZAJA SYNTEZE BIALEK, SAM NIE WIESZ CO PISZESZ, IDZ MOZE DO DZIALU DOPING TAK NAPISZ TO CIE ZROWNAJA Z ZIEMIA ZA TAKIE ZDANIE ZE KOKSY DAJA ENERGIE Podobnie jest z konserwami. Zapychasz sie nimi a g**** z tego masz.TEGO ZDANIA NIE ROZUMIEM ZABARDZO.... MOZE ROZWINIESZ /-D
Niestety, do niektórych jak do ściany
to przykre NIE CHCIALEM CI ROBIC PRZYKROSCI I TEGO PISAC, DZIEKI ZE ZA MNIE TO ZROBILES
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ile jest tuńczyka w tuńczyku??

Następny temat

Koktail

WHEY premium