[...] masła należy jadać mało... ale nie znam się na dietetyce i nie umiem wyjaśnić, co jest złego np. w roślinnym. A koleżanki i babcia mnie o to męczą. Smażę/duszę na klarowanym lub sprayu, rzadko zresztą. Ale taki kurczak/łosoś pieczony musi mieć jakiś tłuszcz, więc zwykle smaruję właśnie masłem roślinnym. 2. A masło klarowane, może iść do piecyka?
Anubis, smażyłem pierś na maśle klarowanym i dodałem orzechy. Czy masło klarowane również jest złe? Czy jest okej? Co do samego masła czytałem trochę artykułów i opinie są podzielone. Co według was jest złego w maśle? Nie trzymam się opinii że jest dobre, chciałbym jednak pozyskać jak najwięcej informacji :) Anubis, Dodo - dzięki za informację co [...]
[...] się głodowi, być może zwiększyć udział warzyw, wypijanej wody itd. Albo przyjrzeć się kaloriom. Olej kokosowy jak najbardziej ok, do smażenia nada się też smalec, czy masło klarowane. A co do tustych mięs. Będę w takim razie wrzucał na zmiane co drugi dzien, filety/uda z kury/ wołowine/ karkowke/boczek surowy. Twarogi wyrzucę. Mozzarella [...]
Nie wierzyłbym że to co jest w sklepach to rzeczywiście Masło Klarowane , ale mogę się mylić. Do smażenia ogólnie pozostał bym przy oleju kokosowym/smalcu/oleju rzepakowym a ew taki np stek to mozna zgrillowac/usmazyc na teflonie i na gorący polozyc sobie kawalek masła jak ktoś lubi smak i wliczyć do bilansu :).
Felcor Można smażyć, lecz najlepiej żeby to nie było ostry ogień. jeśli chodzi o krótkie smażenie do 10 minut to może być Oliwa, jeśli dłuższe to masło klarowane, olej kokoswy Można przyrządzić smaczne i dietetyczne potrawy nawet na dietetycznym grillu Np. ryba w folii i tak wliczamy do diety źródła tłuszczu wszystkie :) romekromek tak
zjedz sobie kuskus albo ryż, po co oba łączyć. Smażyć na oliwie można np na oliwie z oliwek krótkotrwale do ok 20 min powyżej, masło klarowane, olej kokosowy czy smalec.
[...] - omlet z jabłkiem - schabik pieczony w curry i z jabłkami, razowiec - schabik pieczony w curry z jabłkami, razowiec, kapusta kiszona - szejk - mozarella, kalafior (zamiast oliwy, masło klarowane z czosnkiem) Zmieniony przez - curara w dniu 2012-03-08 22:33:43 Zmieniony przez - curara w dniu 2012-03-08 22:43:14
[...] Masz jeść produkty nieprzetworzone i odżywcze. Jak coś ma opakowanie lub etykietę, to omijasz to z daleka. W Twoim koszyku mają dominować takie produkty jak: mięso, ryby, jaja, kasze, ziemniaki, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze (awokado, orzechy, kokos, smalec, masło klarowane, olej kokosowy). Od tego zacznij, a już będzie o niebo lepiej.
[...] warzyw odruch wymiotny nawet przy dotykaniu ich kombinuje jak mogę.np sosy zagęszczam miksowanym kalafiorem i odrobina śmietany, zupy tak samo, Smarze na kokosowym bądź masło klarowane i generalnie dopóki młody nie nażre się gdzieś jogurcików, czekolady , lub popije chemicznego mleka jest ok bo nawet jak testowaliśmy mleko kozie nie było [...]
W "Co jedzą Ladies" czytam, że do smażenia masło klarowane, tłuszcz z gęsi, olej kokosowy. Nie ma nic o smalcu, a w dzienniczkach widzę smalec. Taki zwykły sklepowy można używać do smażenia?
Moze lekki ma, ale zdecydowanie nie tak wyrazny jak lniany, oliwa extra v, kokosowy itd. Unikaj tluszczy rafinowanych (czyli rzepak uniwersalny). a jak chcesz smazyc to maslo klarowane jest swietne. Generalnie warto zainwestowac w oleje surowe bez rafinerii, sprzedawane w szklanych ciemnych butelkach (to dla ochrony przed swiatlem). Wkladki miesne [...]