do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
Z nabiału masz dobre tłuszcze z masła 82% masło klarowane świetne do smażenia . Jogurt grecki pełnotłusty czy ser mozzarella wapń , tłuszcze tylko jeść . Pozdrawiam
Do smażenia fajnie sprawdzają się: smalec, masło klarowane, olej kokosowy. A na przyszłość dobrze jest zakupić kombiwar lub grill elektryczny do szybkiego pieczenia.
wiem własnie ze nie mam zrodla białka ale nie mam pomyslu juz, ciezko do podwieczorku mieso wcinac... Jak bede gdzies w wiekszym miescie to kupie ten nierafinowany, póki co mam maslo klarowane w domu to na nim smazyc bede. Ok, w takim razie indyka upięke i zamiast 10g oleju bedzie oliwa, bo planowalam w tym posilku michę salaty z warzywami zjesc, [...]
[...] 170g białka, przyjmij sobie 80-90g tłuszczy , a reszte weglowodanów. Dzem, rodzynki wymień na świeże owoce, wrzuć ziemniaki, różne mięsa - schab, karkówka, uda z kurczaka, podroby, tłuste ryby, wymieniaj tłuszcze (nie tylko orzechy, ale olej kokosowy, awokado, masło klarowane, tłuste miesa/ ryby) W śniadaniu nie masz pełnowartościowego białka.
nie zaczynaj dnia od prochu, oliwa nie jest do smażenia, w I sniadaniu nie masz praktycznie białka, podpatrz dzienniki żywieniowe osób na fotum bo widze że to kuleje u Ciebie ok czyli proch z rana out - myslalem, ze w taki sposób rano zapodam bialka troche i bedzie ok. nie smaze na oliwie, smaze bez tluszczowo lub maslo klarowane/ew. smalec . [...]
Zmniejsz ilość białka do 2-2,5g/kg masy ciała,a w zamian zwiększ np.tłuszcz,gdyż węglowodanów i tak masz sporo. Masło klarowane wyjdzie taniej,jeśli zrobisz samemu Z supli,jeśli nie szkoda Ci kasy to bcaa możesz kupić,ale sądzę,że nie odczujesz żadnej różnicy gdy będziesz je brał lub nie ;-]
Panowie proszę : http://potreningu.pl/articles/1847/piec-mitow-na-temat-oliwy-z-oliwek (mit 3) Na szkoleniach Tadeusz bardzo często zaznacza, że lepszym rozwiązaniem jest olej kokosowy, czy masło klarowane oraz PAM, ale na oliwie z oliwek jak najbardziej smażyć można (na krótko).
ja odpuscil bym raczej smazenie na oliwie , a wybral cos lepszego, maslo klarowane, smalec czy olej kokosowy, badz olej rzepakowy ale w ciemnej butelce.
1. Pstrąg tęczowy łososiowy płat na parze z cukinią, cebulą oraz pieczarkami ;-) 2. Zapiekany bakłażan z jajem z mięsem z polędwiczki wieprzowej oraz odrobiną sera i batatami z piekarnika 3. Placuszki z jaj, płatków owsianych, mąki gryczanej, banana i do tego migdały 4. Polędwiczka wieprzowa, kasza gryczana i masło klarowane ;-)
[...] ryby wrzucaj od czasu do czasu http://www.sfd.pl/Ryby__po_kt%C3%B3re_warto_si%C4%99ga%C4%87_-t1132561.html . makaron wymieniaj z innymi węglowodanami, bo mega monotonnie. Urozmaić tłuszcze, awokado jeśli lubisz, podroby, olej kokosowy, masło klarowane. Jak z warzywami ? Jadasz (bo nie doczytałam)
[...] bo wygląda na wartość ok 90cm, ale to nieistotne. Możesz smażyć na oliwie. Szczególnie produkty, które nie wymagają dłuższego smażenia. Np jaja, mięso w kostkę, rybę, podsmażenie ziemniaków, warzywa, itp. Jednak najlepsze będą masło klarowane, smalec i olej kokosowy. http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
Prawie wszystko będzie lepsze niż olej słonecznikowy. Może oprócz oleju lnianego. Do smażenia bardzo dobrze nadają się takie produkty jak: 1. Olej kokosowy. 2. Masło klarowane. 3. Smalec. 4. Bezkaloryczne oleje do smażenia w aerozolu. Polecam poczytać więcej na temat smażenia i zalecanych tłuszczów w tym procesie. [...]
[...] bułki grahamki są często barwione karmelem, więc dobrze byłoby albo sprawdzić skład, albo wymienić na żytnią jakaś bułkę ;-) Zostawiłabym pieczywo w jednej porcji. Ryż biały częściej wymieniaj na basmatii, jaśminowy, albo parabolied. Warto zaopatrzyć się masło klarowane, olej kokosowy, awokado jeśli lubisz ;-) Poza tym wrzuć zdjęcia do wglądu.