Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
Pamięć jest kluczowym elementem pozwalającym na uczenie się, podwyższenie kwalifikacji lub wykonywanie skomplikowanych czynności. Wiele środków dostępnych bez recepty ma wpływ na pamięć, a niektóre suplementy diety doskonale się spisują nawet w niewielkich dawkach. Z pewnością na pamięć ma wpływ regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta, [...]
Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
Wiemy, iż duże znaczenie dla sportowców mogą mieć warzywa, których wiele osób nie dostrzega, np. marchew czy buraki. Podobnie wartościowe są owoce aronii. Aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina, zawierają antocyjany, cyjanidynę, delfinidynę. Inni [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) oparta jest na spożywaniu warzyw, owoców i produktów [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 150 g płatków owsianych 100 g daktyli + 50 g wrzątku 20 g płynnego oleju kokosowego 8 g kakao Masa serowa: 400 g serka wiejskiego lekkiego 30 g izolatu lub białka o smaku waniliowym 15 g żelatyny + 150 ml wrzątku 25 g erytrytolu owoce - u mnie 100 g jeżyn i jedna figa Jak wykonać: Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 [...]
Kwas moczowy jest dla wielu osób kompletnie nieznanym związkiem. Często jest ignorowany, a moim zdaniem niesie dużą wartość diagnostyczną. Jego podwyższone stężenie może być związane z wieloma powikłaniami zdrowotnymi. Jako jeden z wielu związków, kwas moczowy może być transportowany dwukierunkowo w kanaliku nerkowym. W normalnych [...]
Jak można się bronić przed procesami utleniania? Przede wszystkim należy stosować zbilansowaną dietę bogatą w witaminy: A, C i E. Intensywny, submaksymalny wysiłek fizyczny powinien być powoli wprowadzany do planu, nie należy bez przygotowania forsować ustroju ciężkim treningiem interwałowym czy bieganiem długodystansowym. Brak stopniowania [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
Czy zauważyłeś, że niektóre warzywa i owoce uwzględniane są w grupie żywności o doskonałych właściwościach i wartościach odżywczych, tzw. superfoods, a inne z kolei pozostają jakby w cieniu? Według wielu dietetyków ma to większy związek z panującą modą, aniżeli obiektywnymi danymi żywieniowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na wzrost popularności [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
Powszechnie uważa się soki owocowe za zdrowe, jednak warto pamiętać, iż są one pożyteczne tylko w ściśle określonej ilości lub gdy są podawane bezpośrednio po wyczerpującym treningu, gdy nie zaszkodzą glikemii oraz produkcji insuliny. Większość soków owocowych zawiera fruktozę i glukozę, w rozmaitych proporcjach. Soki a zdrowie Nie ma znaczenia [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
Czy antocyjany z batatów chronią wątrobę? Antocyjany w ustroju pełnią funkcję antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C i E, koenzym Q10, kreatynina, bilirubina, zredukowany glutation oraz estrogeny. Wiemy, że źródłem związków z grupy antocyjanów, cyjanidyn, delfinidyn mogą być: aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, [...]