[...] się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze [...]
[...] możesz oszacować, czy produkt będzie dla Ciebie odpowiedni. Nie zapomnij też zerknąć na tabelę wartości odżywczych, ponieważ tam masz rzeczywistą ilość tego cukru. Zobacz, ile jest go w 100 g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]
[...] Rolnictwa USA - USDA, podpowiada nam, że przeciętny keczup posiada: w 100 g - 101 kcal w łyżce stołowej (17 g) - 17,2 kcal. Łatwo zatem zapamiętajmy - tyle gramów, ile keczupu zjesz, tyle dostarczysz kalorii. Nie jest to zatem jakaś zatrważająca wielkość, jeśli weźmiemy pod uwagę dawkę. Niestety keczup ma pewną "wadę", która wynika z [...]
[...] wywołam raka? Niekoniecznie, gdyż w grę wchodzi tutaj niezmiernie skomplikowany proces nowotworzenia. Ma znacznie, czy mięso poddano obróbce – chemicznej czy termicznej, ile czasu, jakich użyto substancji. Znaczenie mają przypadkowe mutacje somatyczne, dziedziczne mutacje ważnych szlaków sygnałowych, czynniki środowiskowe i biologiczne, picie [...]
[...] jogurty, makarony, mleko, fasolkę, ryż? Nie tak szybko. Jeśli ktoś mówi, iż należy wykluczyć z diety jogurt, bo wywołuje on dużą odpowiedź insulinową, to proponuję zobaczyć, ile energii w postaci węglowodanów i tłuszczów dostarcza zwykły, niesłodzony jogurt (np. 3.1 g tłuszczów, 4 g węgli w 100 g). I patrząc zdroworozsądkowo oraz praktycznie, [...]
[...] biegowego, by spalić 1 kg tłuszczu. W rzeczywistości potrzeba od 20 do 45 h pracy (przy tętnie 74-79% maksymalnego), w zależności od tego, o jakich tłuszczach mówimy, ile waży dana osoba, w jakim jest wieku, jaki ma profil hormonalny, jak się odżywia, jak jest wytrenowana, czy nie ma współistniejących schorzeń itd. A może rozwiązaniem [...]
[...] obiegowym, błędnym opiniom w umiarkowanej ilości tłuszcze nasycone nie stanowią zagrożenia, a tym bardziej nie są toksynami! Można je uznać za przydatny składnik diety, o ile nie przekraczają określonej ilości w ogólnej podaży tłuszczów (bardziej skupiłbym się na tłuszczach jednonienasyconych i wielonienasyconych). Czy ołów i inne metale to [...]
[...] g/kg masy ciała dziennie. Ogólna podaż kalorii też była imponująca: 5 621,7 ± 1 354,7 kcal. Zmierzono ilości kreatyniny oraz potasu w serum oraz zbadano ile azotu i kreatyniny znajduje się w moczu. Dodatkowo zmierzono ilość wydalanego wapnia i fosforu. Badani trenowali więcej, niż 4 x w tygodniu, po 1,5 godziny na sesję. [...]
[...] zbyt dużą nadwyżkę energetyczną. Jest to sztuczna sytuacja, ale pokazuje ważne zjawisko. Podsumowanie: tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, [...]
[...] masz małą masę mięśni, a przy tym dużo jesz! O wiele za dużo w stosunku do swojego zapotrzebowania. EFEKT = TYCIE wydatek energetyczny = dostarczana energia – jesz tyle, ile zużywasz w ciągu dnia. EFEKT = BEZ ZMIAN NA WADZE wydatek energetyczny > dostarczana energia – to znaczy, że jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym. Czyli dostarczasz [...]
[...] kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] jest utrzymanie odpowiedniego bilansu energetycznego. Naprawdę ma drugorzędne znaczenie, czy sięgniesz po dietę lowcarb, ketogeniczną czy klasyczną, bogatą w węglowodany, o ile zachowasz ujemny bilans energii. Znam ludzi, którzy strzelają z armaty do komara, czyli stosują drastyczne narzędzia, które wcale nie są potrzebne w danych [...]
[...] zakupienia X lat temu komputera jako znaczące koszty) – większość ludzi woli powielać mity, obiegowe opinie i zwykłe kłamstwa na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Omówię, o ile tylko się da skrótowo, najważniejsze opinie i twierdzenia nie mające, podstaw naukowych. Wiedza to podstawa Niektóre z zawartych tu informacji wymagają dalszej pracy [...]
[...] komórek dendrytycznych, NK i Th1. Jej istotną ekspresję stwierdzono w chrząstce oraz w osteofitach w ChZS. Wykazano korelację między jej stężeniem w płynie stawowym a nasileniem zmian destrukcyjnych w stawie kolanowym.” U ludzi wyższe stężenia leptyny odnotowuje się w nocy. Odpowiedź na posiłek, szczególnie bogaty w węglowodany, jest większa [...]
[...] Selker HP, Schaefer EJ. Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone diets for weight loss and heart disease risk reduction: a randomized trial. JAMA. 2005;293:43–53 Marjorie R. Freedman, Janet King, Eileen Kennedy „Popular Diets: A Scientific Review” https://pdfs.semanticscholar.org/a321/b9adfff93d0df1eace2afaab0fa1e1309797.pdf