[...] się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze [...]
[...] Tak, tylko pozostałe 99,99% populacji nie jest tak utalentowane, więc musi włożyć o wiele więcej wysiłku w dietę i trening. https://www.youtube.com/watch?v=dEpIMRbVvnM Cailer Woolam i 435 kg w martwym ciągu przy wadze ciała 99 kg. Niedawno widziałem film zawodnika, który waży 99 kg i podnosi 435 kg w martwym ciągu (tak, słownie: czterysta [...]
[...] stosują termin podstawowa przemiana materii, PPM. Podstawowa przemiana materii (ang. basal metabolic rate czyli BMR; polski skrót PPM) – ten parametr mówi nam, ile energii potrzeba na podtrzymanie podstawowych procesów życiowych: pracy serca, utrzymania temperatury, krążenia krwi, pracy mózgu, oddychania, procesów [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] po treningu i genetyce ma największy wpływ na zmiany zachodzące w sylwetce. To nie jest bieganie czy pływanie, w których można popełniać naprawdę karygodne błędy w diecie, o ile tylko zapewnisz odpowiednią podaż energii z węglowodanów i tłuszczów. Tu proporcje każdego posiłku mają znaczenie. Poza tym to jest zwyczajna wymówka stosowana przez [...]
[...] WYDANIE III INGA KRZYWY, EDWARD KRZYWY, MAGDALENA PASTUSZAK GABINOWSKA, ANDRZEJ BRODKIEWICZ „OŁÓW – CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ?” https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0006/38157/56-02_118-128.pdf Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] Niedobory składników odżywczych mogą się pojawiać dużo wcześniej, dlatego każda kobieta starająca się o dziecko powinna zadbać o swoje zdrowie jeszcze przed poczęciem, o ile to oczywiście możliwe. O jakich witaminach mówi się w kontekście suplementów prenatalnych? Witamina A Witamina A jest prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjnym [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
[...] x 24 godziny np. 80 kg x 24 = 1920 kcal nastepnie otrzymany wynik mnozymy przez tzw. współczynnik aktywności. Współczynnik ten mówi o tym jaki tryb życia prowadzimy, czyli ile kalorii spalamy dziennie Współczynnik aktywności 1,4 - 1,5 - osoba bardzo aktywna (codziennie ćwiczy, ciężko pracuje fizycznie) 1,3 - 1,4 - osoba aktywna (codziennie [...]
[...] SUPLEMENTY? wiadomo - 1 miesiąc ćwiczeń to rozruch... czy jest sens coś łykać wogle? 7.Jak to jest z tymi olejami - raz czytam, że lniany, gdzie indziej że oliwa z oliwek... ile mniej więcej dziennie spożywać i którego... 8.aktualnie pieczywo jem suche... czym polecacie smarować? Np. Mike Matarzzo poleca masło orzechowe... ogólnie to moge [...]
[...] na kiogram masy ciała 2,2/5,5/1,3 To co wychodzi z mojej diety to 2746kcal rozkład b/t/w 175/98/387 Wszystko mieści się w ogónikowych założeniach, czyli przedziałach ile mogę dostarczać dziennie danego produktu przy przeliczaniu ze węgle i białko to 4kcal a tluszcz to 9kcal też wszystko wychodzi ok. Nie szukam diety idealnej ale raczej [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] porządek z brzuchem, a potem sie zobaczy. Nie liczę jakoś specjalnie kalori, po prostu staram sie jeść tylko wartościowe i urozmaicone rzeczy. Boję sie tylko tego, że schudne ogólnie a brzuch dalej zostanie. Proszę o pomoc ci zrobić żeby pozbyć sie brzucha i nie stracić reszty (a najlepiej przybrać o ile to możliwe 2w1). Czekam na komentarze.
[...] W diecie ogranicza się spożycie niepełnowartościowych białek pochodzenia roślinnego znajdujących się w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych. Przy dużym nasileniu procesów katabolizmu wyrażającym się zwiększonym poziomem mocznika we krwi zwiększa się dobową wartość energetyczną pokarmów z jednoczesnym zmniejszeniem podaży białka [...]
[...] spalanie tkanki tłuszczowej oraz są głównym źródłem witamin i minerałów. 19. Gdyby coś Panu nie odpowiadało/miałby Pan ochotę na coś innego (inną potrawę/produkt) to napiszę ile należy zjeść. 20. Dni diety można powtarzać, ale wtedy należy zwracać uwagę na częstotliwość potraw. 21. W przypadku grilla w weekend najlepiej je potraktować jako obiad [...]
[...] się do tak ciężkich treningów, ani tak ostrej i wymagającej diety zawierającej bardzo duże ilości białka i sięgającej kalorycznością do 3000kcal. Każdy sam może ocenić na ile w tym czasie się "umięśniła"; I link do dziennika forumowych kulturystek http://www.sfd.pl/-t582790.html Tak ja wygladam cwiczac silowo juz ponad 15 lat [...]
[...] retinolu czyli po prostu w mikrogramach. Dzienna dawka wynosi ok 1000 mikrogramów czyli 1 mg (miligram). Równoważnik retinolu zawarty w jakimś produkcie mówi nam ile jest w nim wykorzystanej witaminy A, która może pochodzić rónolegle z retinolu i beta-karotenu np. ile mamy witaminy A w potrawce mięsnej z marchewką z groszkiem. Tak jak [...]