jeżeli o mnie chodzi, to z tych wszystkich słodzików stevia wydaje się najrozsądniejsza (choć nie najtańsza). No i nie mówi się o jeszcze jednej rzeczy. Mianowicie zwykła fruktoza jest bodaj 3 razy słodsza od cukru. Tak, że mając stevię i fruktozę chyba nie do końca jest potrzeba szprycowania się chemią. Inna sprawa, że odrobina miodu nikomu nie [...]
za mna tak chodzila gorzka czekolada i orzechy rok temu po reduckji jak dopadalem sie to szlo opakowanie 150g na raz Czyli coś musiało być na rzeczy - może chodziło o magnez?... albo określony rodzaj tłuszczów... Ja się nauczyłam w miarę możliwości słuchać takich zachcianek. Widzę coraz częściej, że one mają jakieś logiczne uzasadnienie, np. [...]
hmm - nowe spojrzenie, moze byc inspirujace. Ale: - wegle z pieczywa, ziemniakow to wegle zlozone. Proste = fruktoza, glukoza, itp. - glownie soki. Skrobia to klasyczny przykl. WW zlozonego, nie prostego. - w wiekszosci sokow (np. Kubus) jest cukier. Chyba, ze sam je sobie wyciskasz. - ryz to rodzaj kaszy. - o ile pamietam kwas zoladkowy to [...]
[...] pobudzają kubki smakowe więc Trzaska działa prewencyjnie i już wyrzuca inse. Jedno i drugie jest nieprawda.Na szczęście to sci-bro. Inse wywala glukoza (węglowodany lecz np. fruktoza ma.znikomy wpływ a to też cukier) białka i inne substancje których dużo nie ma (np.insulinomimetyki) ale żadnym z nich nie są sztuczne slodziki.Pewnie sa jeszcze [...]
[...] ilość węglowodanów ma istotne znaczenie, ale także ich rodzaj. Człowiek korzysta z węglowodanów, czyli cukrów prostych i złożonych. Cukry proste (monosacharydy, np. glukoza, fruktoza) to podstawowe składniki materii żywej i w tej postaci (bez konieczności trawienia) są wykorzystywane przez organizm człowieka. Cukry złożone stanowią mniej [...]
[...] w skład puli energetycznej odżywki ( wiadomo że korzystniejsza będzie energia pochodząca np. z maltodekstryny pozyskanej z ziaren zbóż czy kukurydzy niż z np. glukoza , fruktoza z owoców ) Maltodekstryna korzystniejsza niż fruktoza?? Hmmm....Starsznie ogólnikowo to napisałeś. Maltodekstryna jako suplementacja dzienna jak najbardziej ale po [...]
nie nie cukier stolowy to sacharoza -> 1x fruktoza + 1x glukoza napiszesz - spox - a co jest w owocach? fakt glukoza fruktoza sacharoza i inne cukry ale jeszcze od groma innych substancji! - witamin i mineralow cukier stolowy to najgorsze badziewie jakie moze byc puste kalorie jesz i jesz tylko 4kcal nic wiecej 'cukier rafinowany jest [...]
[...] wszystkim od stężenia cukru. schemat, który podał Maillard, dotyczył najbardziej rozpowszechnionego w przyrodzie cukru - pani glukozy. Oczywiście można wykazać, że pani fruktoza jest dalece bardziej agresywna od glukozy. Pod jej wpływem hemoglobina degeneruje się pięć razy szybciej niż pod wpływem glukozy, a inne białko krwi, albumina, aż [...]
Niwix a mnie dalej męczą te bananki po treningu Fruktoza nie uzupełnia glikogenu, glikogen uzupełnia glukoza, do której rozkładany jest każdy cukier czy węglowodany, więc chyba nie ma nic złego w tym żeby jeść banany po treningu
jesli chodzi o cukier w owocach to 100% cukru nie jest 100% fruktozy zazwyczaj ~50% cukrow to fruktoza - calkowity (fruktoza + 50% z sacharozy) jak to sie rozklada pomiedzy fruktoza,glukoza i sacharoza (czy innymi)- zalezy juz od owocu a o fruktozie - moje wypociny: [...]
[...] w mitochądriach. I sie uodpornia. Wpierw miesnie, pozniej komorki tluszczowe. Historycznie ujmujac cukry proste sluzyly do ratowania sie z opresji. Odmienna sprawa jest fruktoza ktora jest jescze wieksza zguba bo nie ma szlaku metabolicznego w obronie przed nia. Fruktoza jest niewidzialna przez organizm a spozycie jej w wiekszych ilosciach [...]
[...] (potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo i cynk), a także liczne enzymy i kwasy organiczne. Wzmacnia serce Podstawowe składniki odżywcze miodu - cukry proste fruktoza i glukoza działają odżywczo i wzmacniająco. Są łatwo przyswajane przez organizm. Fruktoza magazynowana jest w wątrobie w postaci glikogenu. Stanowi on rezerwę [...]
[...] i przerwy postanowiłem przedłużyć plan do 9-10 tygodni. Innymi słowy teraz mam półmetek, a nie końcówkę. 2. Tak jak pisałem parę tygodni temu- IG to chuy, jedyne zło to fruktoza w sacharozie. To znaczy te parametry nie są zupełnie w izolacji, bo cukier = wysoki ig i dużo fruktozy, za to np kasza = skrobia i niskie ig, ale w przypadku [...]
[...] pożywienia - ale odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik po-karmowy, substancje mineralne i różne mikro-składniki. Cukry proste (glukoza, fruktoza) lub rozpuszczalne dwucukry (sacharoza) znajdują się głównie w owocach, miodzie lub w niektórych warzywach (mleko i jogurt dostarczają laktozy). Źródłem glukozy [...]
[...] błonnika są złe. To jest pewne. Nie ma zbyt wiele pośrodku. Jeżeli zjemy węglowodany bez błonnika, zostaną zamienione na cukier, czy to będzie glukoza, czy nie. Może to być fruktoza, która nie podniesie specjalnie poziomu glukozy we krwi, ale jest od niej jeszcze gorsza. Kiedy robi się badania poziomu cukru we krwi, mierzy się tylko poziom [...]
1.Odrzucenie (ograniczenie) mleka krowiego. Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest pokarmem dla cielaków, (potrzebnym min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi. Mleko krowie jest mlekiem typu kazeinowego. Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym mleko [...]
"Człowiek potrzebuje nie tylko węglowodanów złożonych, których dostarczają na przykład zboża, ale także węglowodanów prostych, które są w cukrze i miodzie"-eee...chyba na odwrót... w cukrze jest sacharoza czyli cukier złożony a np. w bananach cukier prosty czyli fruktoza.
[...] między nimi. Ze względu na zbyt duże spożywanie omega 6 w diecie polecałbym proporcję omega6-omega 1:1 do 5:1 3. Sacharoza jest oczyszczonym chemicznie dwucukrem (glukoza+fruktoza=sacharoza) o bardzo wysokim IG. Po spożyciu jest trawiony do glukozy i fruktozy i w tej postaci wchłaniana. Wchłanianie to zachodzi dość szybko, dlatego organizm w [...]
[...] i badań na temat szkodliwości fruktozy wobec wątroby i powiązań z rozwojem stłuszczenia, a następnie zwłóknienia wątroby, co może nawet prowadzić do rozwoju raka. Sama fruktoza, w postaci dostarczanej z soków (ale także innych form oczyszczonych jak cukier owocowy, czyli po prostu czysta, wyizolowana fruktoza), wykazuje o wiele bardziej [...]