SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

fityniany

  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2822 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2928 Data: 2018-07-18 15:48:28
  • Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 446 Data: 2023-06-21 14:51:54
  • [...] takich jak obecność substancji hamujących oraz wspomagających wchłanianie, ale też rodzaj żelaza. Substancje, które znacznie zmniejszają wchłanianie żelaza to między innymi fityniany, które występują w otrębach, nasionach i roślinach strączkowych, wchłanianie utrudniają również niektóre polifenole, chociażby te zawarte w kawie czy herbacie, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10583 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów.  Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7649 Data: 2021-03-19 14:24:53
  • Chcesz poprawić regenerację mięśni, mieć więcej siły, sprawić, aby mięśnie były większe, zmniejszyć produkcję tłuszczu, wspomóc jego spalanie, a także poprawić jakość snu? Powinieneś zapoznać się z suplementem, który pomoże Ci we wszystkich tych przypadkach! Nie mówię tutaj wcale o dopingu, czy "magicznych" suplementach. Suplement, o którym mowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4915 Data: 2018-04-15 11:36:55
  • Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5805 Data: 2019-02-28 09:15:27
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1819 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • Fermentowane produkty - czy trzeba je jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 719 Data: 2024-02-09 16:00:37
  • [...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6520 Data: 2017-12-30 09:41:39
  • Magnez - źródła w diecie.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] posiadają znaczną ilość magnezu, która wynosi około 280 mg. Jednak zanim ochoczo zaczniemy je podgryzać, należy je namoczyć w wodzie z dodatkiem cytryny, aby zneutralizować fityniany. Orzechy brazylijskie – zawierają aż 370 mg jonów magnezu, jednak ich minusem jest spora zawartość selenu, sięgająca aż 2700% dziennego zapotrzebowania w 100 g, co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4074 Data: 2017-06-11 00:32:00
  • Jeśli jesteś weganinem, to na pewno wiesz, że spożywanie dużej ilości produktów roślinnych to wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Minusem dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które dopiero zaczynają przygodę z weganizmem, mogą być niestety wzdęcia i gazy. Jednak, zamiast się zniechęcać do diety roślinnej, poszukaj rozwiązań, które pomogą Ci [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1027 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • [...] odpowiednią podaż najłatwiej jest zadbać poprzez dietę uwzględniającą mięsa, a także ewentualną suplementację. Warto przy tym pamiętać, że niektóre czynniki poprawiają, a inne ograniczają przyswajalność. Do pierwszych zaliczyć można m.in. witaminę C, natomiast do drugich fityniany i polifenole (związki pochodzenia roślinnego), czy wapń i cynk.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2988 Data: 2021-08-08 10:34:53
  • szczawiany i fityniany

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    "Czynnikami które upośledzają wchłanianie składników mineralnych są głównie szczawiany i fityniany. FITYNIANY WYSTĘPUJĄ GŁÓWNIE W PRODUKTACH ZBOŻOWYCH (ZWŁASZCZA W ZARODKU I OTRĘBACH), W SUCHYCH NASIONACH ROŚLIN STRĄCZKOWYCH , ORZECHACH. MĄKI CIEMNE, RAZOWE ZAWIERAJĄ WIĘCEJ FITYNIANÓW NIŻ MĄKI JASNE" Czyli nie jeść tych wszystkich produktów ?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7975 Data: 2004-11-13 12:38:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Fityniany

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, troche poczytalem o fitynianach i mam kilka pytan na ktore albo nie moge znalezc odpowiedzi, albo znajduje kilka roznych. Temu chcialbym uslyszec wasze opinie. Przeczytalem, ze z platkow owsianych bardzo trudno pozbyc sie fitynianow, ze nawet po 12 godzinach namacznia pozostaje w nich ponad 75% fitynianow, wiec jak sie ich pozbyc? platki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 834 Data: 2015-10-24 11:57:52 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Fityniany w płatkach owsianych

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Ostatnio slyszalem opinie ze Platki owsiane odwapniaja organizm O_O Co o tym sadzicie? czy ktos wie cos na ten temat?

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 5375 Data: 2009-10-22 20:48:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż zaburzają przyswajanie żelaza. Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka. [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Wszystko o witaminach.

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż zaburzają przyswajanie żelaza. Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka. W [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2637 Data: 2008-05-31 10:08:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż zaburzają przyswajanie żelaza. Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka. W [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 14514 Data: 2009-06-19 14:36:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Produkty zbożowe - Loren Cordain

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] dodatkowo zmniejsza biodostępność wapnia wiążąc go w nierozpuszczalne sole. Żelazo, również jest w niewielkim stopniu dostępne dla organizmu ze względu na błonnik oraz fityniany. Dostępność żelaza, zależy natomiast od ilości oraz od frakcji błonnika. W zbożach znajdują się również inne substancje obniżające jego dostępność jak taniny, [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 5056 Data: 2011-07-18 00:47:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)