Nadciśnienie tętnicze zbiera krwawe żniwo, choć wielu ludzi szuka przyczyn pogorszenia się stanu zdrowia społeczeństwa w stosowaniu antybiotyków, szczepionek (rzekomo zawierają śmiertelnie groźne dodatki) czy też żywności GMO. Fakty są zatrważające. Na świecie nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną przedwczesnej śmierci z powodu choroby serca [...]
[...] pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. Najwięcej witaminy C dostarczamy do organizmu, spożywając świeże owoce i warzywa. ALLNUTRITION C1000 SR to suplement diety w postaci kapsułek o przedłużonym uwalnianiu, oparty o witaminę C w formie kwasu L-askorbinowego, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia [...]
[...] Skąd czerpać Omega-3? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety omega-3), owoce morza. Przeciętny człowiek dostarcza kilkanaście razy więcej kwasów z grupy omega-6 niż tych z grupy omega-3. Prawidłowe proporcje to 1:3 – 1: 4 (czyli [...]
[...] ściśle przestrzegać oficjalnych zaleceń lekarzy, bardzo często porady „internetowych szamanów” prowadzą na manowce. Nie wiemy jaki wpływ na zdrowie ma wieloletnie stosowanie diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej, niemniej niewiele wskazuje, by destrukcyjny. O wiele gorzej przedstawia się zalewanie ustroju cukrami prostymi (glukoza, [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] niewykryty w toksykologicznym teście moczu 28-latka. Ostatni zawodnik opisany przez Mayr FB i wsp. w 2012 r. był najbardziej szczery. Przyznał się do stosowania ścisłej diety oraz nadużywania sterydów anaboliczno-androgennych, rhGH (hormonu wzrostu), hormonów tarczycy oraz insuliny! Znacząco zwiększył wagę ciała, doznał paraliżu [...]
[...] przemiany hormonalne w ustroju człowieka, objaśnienia w tekście. 19-norandrostendion odnosi się do dwóch izomerów steroidowych, które kiedyś były sprzedawane jako suplementy diety i były używane głównie przez kulturystów. Po 2005 r. 19-norandrostendion został określony w Stanach Zjednoczonych jako substancja kontrolowana zgodnie z wykazem III, a [...]
Wszyscy znamy takiego gościa... Ma pokaźny brzuch, nie stosuje konkretnej diety, unika aerobów, woli sięgać po środki dopingujące, no i po nawet kilkunastu latach ćwiczeń już uważa się za eksperta (mimo, iż nie wykonuje 60% ćwiczeń siłowych i nie wie, jakie grupy mięśni pracują np. przy podciąganiu na drążku). Podsumowanie Należy pamiętać, iż [...]
[...] stężenia homocysteiny. Przykłady można mnożyć. W końcu średni okres obserwacji wyniósł 7,8 roku, co może nie być wystarczająco długim czasem, aby ocenić długoterminowy wpływ diety na śmiertelność w badanej kohorcie. Warto pamiętać, iż ludzie nie reagują tak samo na trening, dietę i leki. Wystarczy, że ktoś ma specyficzny polimorfizm genu [...]
Meldonium nie jest niczym nowym, istnieje w obrocie od ponad 40 lat. Prawdopodobnie najsłynniejsza wpadka związana z tym środkiem dotyczy Marii Sharapovej. Meldonium „przestawia” pozyskiwanie energii np. na glukozę. Proces ten wymaga mniej tlenu, dlatego meldonium sprawdza się w niedokrwieniu mięśnia sercowego. Meldonium zmniejsza szanse w [...]
Środki przeczyszczające to jedne z najczęściej kupowanych leków bez recepty. Nic dziwnego, skoro szacuje się, że problemy z wypróżnianiem ma co trzecia osoba. Siedzący tryb życia, nieregularne posiłki zbyt mało warzyw, dużo stresu i brak snu, to jak żyjemy, sprawia, że coraz częściej cierpimy z powodu zaparć. Reklamy zachęcają do zastosowania [...]
[...] w których wykazano niskie stężenie tych witamin w surowicy krwi pacjentów po zawale serca w porównaniu z ich poziomem u osób zdrowych. Udokumentowano, że suplementacja diety w dłuższym przedziale czasu witaminami C, E i beta-karotenem hamuje rozwój miażdżycy. Wszystko to wskazuje na odwrotną zależność pomiędzy stężeniem niektórych [...]
[...] 200 mg/dl. Jednak najkorzystniejszą dla zdrowia wartością jest 190 mg/dl. Każde przekroczenie tego „dopuszczalnego" poziomu cholesterolu całkowitego wymaga stosowania diety antycholesterolowej, najlepiej w połączeniu z aktywnością fizyczną. W wielu przypadkach konieczne jest zastosowanie, po konsultacji z lekarzem, odpowiednich leków. - [...]
[...] spozycie tluszczu do 30% kalorii" 30% kalorii w postaci tluszczu to za malo dla wiekszosci ludzi, prowadzi do obnizenia poziomu cukru we krwi i zmeczenia. Tradycyjne diety zawieraly 40% do 80% kalorii w postaci zdrowych tluszczy, w wiekszosci pochodzenia zwierzecego. “Jedz 6-11 posilków zbozowych dziennie" Wiekszosc produktów zbozowych [...]
[...] krwiotwórcze, przyrostu masy ciała, kierowania seksualnością człowieka . Zastosowanie orkiszu. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że systematyczne stosowanie diety orkiszowej regeneruje cały organizm. Orkisz jest pomocny w leczeniu następujących schorzeń: niestrawność, wzdęcia, wymioty, biegunka, zaparcia, choroba wrzodowa, [...]
[...] lipidogram okazało sie porażka mimo tego ze leca zdrowe tłuszcze dodatkowo poszło badanie homocysteina tez wysoko wyszło więc wrzucam compleks wit B pytanie schodzić z diety tłuszczówki ? czy nie przejmować się aż tak tym wyniki maja sie tak Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG) Cholesterol całkowity 263 mg/dl 115,00 190,00 H Zgodnie [...]
[...] pracy fizycznej. Potrzebna jest wtedy duża ilość energii, a same białka i węglowodany nie mogą potrzeb tych w pełni zaspokoić. Wtedy też jest uzasadnione wprowadzenie do diety produktów bogatych w tłuszcze, zarówno roślinne, jak i zwierzęce. Jeżeli jednak wykonywana praca nie wymaga dużego wydatku energii, może się zdarzyć, że posiłki [...]
[...] jak i przedramiona(uginanie nadgarstków ze sztangą siedząc/stojąc podchwytem/nachwytem) Dieta podczas cyklu - nie jest sztywno ustalona, trzymam się głównych założeń diety Low Carb, ograniczam węglowodany do 100, max 120-150g dziennie. Jej zarys wygląda tak(przykładowy jadłospis) śniadanie - regularnie 50g WP81+ + Wake Up + z 30-50g [...]
[...] tym, że żywność współczesna nie sprzyja prawidłowo rozwiniętej mikroflorze jelitowej. Podsumowując Zarówno produkty mięsne jak również jaja kurze są wartościowym składnikiem diety człowieka i nie należy z nich rezygnować. Aterogenne właściwości po spożyciu tych produktów obserwowane są w momencie gdy skład mikroflory jelitowej jest zaburzony. A [...]