[...] dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach gastroenterologii. Sprawę komplikuje fakt, iż niektórzy rozróżniają: IBS-C (z zaparciami) IBS-D (z biegunkami) mieszany IBS [...]
Czekolada na redukcję tkanki tłuszczowej?! Tak wiem, iż „wybieranie wisienek” jest nagminnie stosowaną w Internecie techniką. Skoro czekolada zawiera PEA, to na pewno pomoże w redukcji tkanki tłuszczowej. Osoby wypisujące takie bzdury powinny się mocno zastanowić. Mięso nie zawiera wystarczającej ilości kreatyny, arbuzy wystarczającej ilości [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]
Stan zapalny jest odpowiedzią ustroju na uszkodzenie tkanek. Oczywiście, to nie wyczerpuje wachlarza sytuacji, gdy pojawia się stan zapalny. Może się on pojawić np. przy nadwadze lub otyłości. Proces zapalny obejmuje kilka wzajemnie modulujących się czynników chemicznych, np. białek przechodzących z osocza do komórek, które pośredniczą w zapalnych [...]
Histamina w pokarmach (pochodzenia spożywczego) powoduje nietolerancje pokarmowe i rzadziej zatrucia, a ta składowana w ustroju jest jednym z głównych mediatorów zapalenia. Zatrucie lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach [...]
Mało znaną konsekwencją palenia tytoniu jest negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Niezależnie od tego, co ludzie myśleli o nałogu tytoniowym w przeszłości, pozostaje faktem, że palenie tytoniu i stosowanie nikotyny (występuje jako osobny produkt) mają niekorzystne skutki, które przyczyniają się do wystąpienia choroby wrzodowej. [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
[...] czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza chemikaliami są [...]
[...] i lekko podsmażonym tuńczykiem, podana z dodatkiem sosu sojowego i mango zadowoli niejedno podniebienie. Podsumowanie Zdroworozsądkowe myślenie o tym, co, kiedy i ile jemy, jest ważne. Popadanie w paranoję może nas jednak niemalże przyprawić o ból głowy. Zwróć uwagę, by twoje menu opierało się na produktach nieprzetworzonych. Ważne, by w diecie [...]
Kiedyś myślano, iż są hormony „kobiece” i „męskie”. W ostatnich latach okazało się, iż jest to błędne myślenie, a hormony kiedyś uznawane za „kobiece” mają kolosalne znaczenie dla mężczyzny (np. estradiol jest ważny dla zdrowia stawów, kości, układu sercowo-naczyniowego, odgrywa krytyczną rolę w regulacji ilości tkanki tłuszczowej). Podsumowanie [...]
[...] Dostępne środki terapeutyczne często wywołują skutki uboczne, zatem nie każdy się na nie decyduje, jednak istnieją jeszcze inne metody ratowania dobrego samopoczucia. Czym jest alergia? Alergią nazywa się odpowiedź organizmu na styczność z czynnikiem, który rozpoznany zostaje przez układ odpornościowy za szkodliwy. Pierwszym krokiem tej [...]
zostałem poddany testom na alergię.Wynik testów:histamina 5/5.Co to oznacza?Inne wyniki są ujemne.Lekarz stwierdził ,ze ja nie jestem alergikiem.Alergie jednak mam o czym świadczy swędząca wysypka na całym ciele.mam to już ponad 2 miesiące.
[...] mi zaprzestac treningu, a zarazem zmotywowały do zgłębienia wiedzy na ten temat, którą chciałem sie z wami podzielic. Jak były podobne tematy to prosze o skasowanie. Co to jest alergia pokarmowa? Alergia pokarmowa polega na specyficznej reakcji organizmie człowieka, która może być zdiagnozowana dostepnymi testami. Immulogiczna reakcja jest [...]
[...] 10-11 ml, 7-8 kg - 15 ml, 9-10 kg - 19-20 ml, 3-4 razy dz.; dzieci ważące: 15-20 kg - 42 ml, 25-30 kg - 53 ml, 35-40 kg -75 ml, 45-50 kg - 107-110 ml, 3-4 razy dz. Korzystne jest podawanie iglicy wraz z Benalginem (benzydaminą), salicylanami oraz z paracetamolem (Acenol) i ibuprofenem. Alkoholatura “zimna": pół szkl. świeżego mielonego ziela [...]
Jak było to skasujcie TŁUSZCZE - rola i znaczenie dla zdrowia człowieka. Racjonalne odżywianie się jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a zatem jego dobrego stanu zdrowia. Sposób żywienia oddziałuje na zdrowie człowieka przez całe jego życie. Najbardziej jest to widoczne w okresie dzieciństwa i [...]
[...] w kwas szczawiooctowy i uczestniczy wtedy w cyklu Krebsa. Dostarcza grupy aminokwasowej do do syntezy mocznika w cyklu mocznikowym. Biologicznie ważną pochodną jest aminokwas asparagina. Redukuje poziom amoniaku kwas glutaminowy - aminokwas endogenny zaierający dwie kwasowe grupy karboksylowe; występuje w białkach szczególnie [...]
[...] serwera. Pozdrawiam Przesądy piwne. Piwo przy jedzeniu. Kufel piwa podany do posiłku, lub też po nim powoduje, że alkohol miesza się z treścią żołądka, w związku z czym jest dużo wolniej wchłaniany. Piwo samo w sobie jest lekko strawne dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jego składników w procesie słodowania i warzenia. Dzięki temu wchłaniane [...]
[...] następnie 2 tabl. 2 razy dz. przez 4 tygodnie, potem 2 razy dz. po 1 tabl. przez dalsze 4 tygodnie); Prosterol (Herbapol Poznań) - kaps. (stosować jak Poldanen). Doskonały jest również prostatonin (Pharmaton, CH) - kaps. (1 kaps 2 razy dz. przez 4-6 tygodni, potem 1 kaps. Rano przez 4 tygodnie). Preparat Prostagal (Gal Poznań) niestety nie [...]