[...] wykazują zaburzenia typowe dla wstępnego stadium cukrzycy (insulinooporność, zaburzenia glikemii itd.). To wcale nie znaczy, iż wywołują je słodziki! A więc można stosować aspartam, czy nie? Skoro sięgasz po trucizny pokroju etanolu oraz rozliczne leki o udowodnionym działaniu niszczącym na nerki czy wątrobę to, czego się boisz? Aspartamu? [...]
[...] jakości strony internetowe oraz filmy z YouTube dla wielu osób stały się wyrocznią. Tymczasem upłynęło wiele lat i wcale nie potwierdziły się obawy dotyczące, chociażby, aspartamu. Określono go jako straszną truciznę, straszono powstawaniem metanolu. Problem w tym, aby w ustroju człowieka powstały niebezpieczne ilości metanolu, trzeba by [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
[...] przede wszystkim w dietetycznych napojach lub pod postacią tabletek/proszków dodawanych do napojów / potraw. Rozsądne stosowanie słodzików Jedna tabletka słodzika z aspartamem to około 16 mg tej substancji, co odpowiada słodyczy jednej łyżeczki cukru. Przy masie ciała 70 kg oznaczałoby to konsumpcję 175 tabletek z aspartamem dziennie, [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] i metanol (10%). Wiemy, iż nadmiar fenyloalaniny blokuje transport ważnych aminokwasów do mózgu, przyczyniając się do obniżenia poziomu dopaminy i serotoniny. Jednak, czy aspartam stanowi zagrożenie? To wątpliwe, gdyż trzeba by dostarczyć ogromnej dawki tego słodzika (co się raczej nie zdarza). L-tyrozyna -> L3,4 dihydroksyfenyloalanina [...]
Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]
[...] sweeteners: different effects on ad libitum food intake and body weight after 10 wk of supplementation in overweight subjects. Effect of drinking soda sweetened with aspartame or high-fructose corn syrup on food intake and body weight. A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened Beverages and Body Weight in Children. Use of artificial [...]
[...] z paniami, które nie piły napojów z substancjami zastępującymi cukier w trakcie ciąży, w czasie ciąży należy unikać spożywania cyklaminianu (np. sodu), sacharyny i stewii, aspartam nie przenika do mleka matki. Chociaż sacharyna, sukraloza i acesulfam-K są wykrywalne w mleku matki, ich stężenie jest o kilka rzędów wielkości niższe od [...]
[...] wtedy faktycznie stężenie insuliny wzrosłoby ponad dwukrotnie. Jak to ma się do człowieka? Nijak! Jak to ma się do normalnych warunków? Nijak. Przypomina mi się badanie nad aspartamem, w którym okazało się, iż szkodliwa ilość napoju to 412,5 l (wtedy dopiero można osiągnąć toksyczne stężenie metanolu we krwi). Aspartam a glikemia u człowieka [...]
[...] dużo. Stewia powodowała 15-krotnie mniejszy przyrost tkanki tłuszczowej, w porównaniu do stosowania cukru, więc komentarz jest całkowicie zbędny. W środku stawki mieści się aspartam. Właściwie, to powinniśmy zacząć rozmowę inaczej. Nie należy zapominać, że to nie jest używanie, tylko nadużywanie substancji słodzących. Wypijanie od 1,5 l do 1,75 [...]
[...] 49% energii z węglowodanów przed interwencją i 58% w trakcie eksperymentu. 70% cukru pochodziło z napojów słodzonych, a 30% z pożywienia o stałej konsystencji. Słodziki: 54% aspartam, 22% acesulfam K, 23% cyklaminian, 1% sacharyna. Wyniki: po 10 tygodniach grupa cukru stołowego zwiększyła dzienną podaż energii o 1.6 MJ/D, czyli o 382,1 kcal, z [...]
Czy tego chcemy czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza, neotam, stewia). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji (co widać doskonale po tym, co się dzieje w sieci). Zamiast rozważyć realne zagrożenia, wolą szukać tych urojonych. A czy słodziki tuczą?! Tordoff i wsp. (5) i wsp. [...]
[...] rynku. Występujący w różnych pojemnościach i smakach. Skład: Skład: woda, dwutlenek węgla, barwnik E150d, kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminian sodu, acesulfam K, aspartam, aromaty, w tym kofeina, regulator kwasowości (cytrynian trisodowy) W 100 ml Coca Coli Zero znajduje się 0,2 kcal. Węglowodany 0 g, tłuszcze 0 g, białka 0,01 g, sól [...]
[...] oddziałują na stężenie glukozy i insuliny, co jest korzystne dla zdrowia i redukcji tkanki tłuszczowej. W badaniach wykazano, iż zamiana np. cukru na słodziki, takie jak: aspartam, acesulfam K, cyklaminian, sacharyna, przyczynia się do redukcji masy ciała. Po 10 tygodniach „grupa cukru” zwiększyła masę ciała o 1,6 kg, w tym ilość tkanki [...]
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]
Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]
[...] i optymalną kontrolę glikemii. Komentarz W jednym z badań u pacjentów z przewlekłą alkoholową chorobą wątroby zastosowano najbardziej oczerniany zamiennik cukru, czyli aspartam, w dawce 15 mg na kg masy ciała, czyli 1,2 g dla osoby ważącej 80 kg. Aspartam podawano razem z mlekiem. Aspartam powodował wzrost stężenia fenyloalaniny w osoczu [...]
Erytrytol (erytrol)jest popularnym słodzikiem z grupy polioli. Wbrew popularnym wierzeniom i obiegowym mitom, mimo setek przeprowadzonych eksperymentów, nikt nie udowodnił, by jakikolwiek zamiennik cukru stosowany z umiarem był groźny dla zdrowia. Wręcz przeciwnie, wiele z tych środków wykazuje wyraźne działanie prozdrowotne, pod względem wpływu [...]