SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

amino acid

  • [...] exercise” http://www.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00166.2006 Fujita et al. (2009) Fujita S, Dreyer HC, Drummond MJ, Glynn EL, Volpi E, Rasmussen BB. Essential amino acid and carbohydrate ingestion before resistance exercise does not enhance postexercise muscle protein synthesis. Journal of Applied Physiology. 2009;106:1730–1739. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5596 Data: 2019-11-02 08:47:49
  • [...] na wyciągnięcie ręki. Izolat białka sojowego, który w przeszłości był dominującym źródłem roślinnego białka ze względu na swoją wyjątkową przyswajalność i bogaty profil aminokwasowy, ustępuje miejsca innowacyjnym formułom, które korzystają z zasady komplementarności białek. Mieszanki gwarancją kompletnego białka To inteligentne połączenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 496 Data: 2024-04-05 08:18:06
  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9792 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5174 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • [...] A. Rudnicka Żywienie zdrowego i chorego człowieka oraz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245118/ Legenda: (a) Autorzy nie napisali, co rozumieją przez pojęcie aminokwasy niezbędne (EAA). Informacje dotyczące białka jaja wziąłem z książki H. Ciborowska, A. Rudnicka „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. Są to podsumowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1570 Data: 2021-08-04 16:10:12
  • [...] kwestia wygląda zupełnie inaczej. Jak są przyswajane białka u człowieka? Żołądek => dwunastnica => jelito cienkie białko => polipeptydy => oligopeptydy / wolne aminokwasy => wolne aminokwasy; dwu- i trójpeptydy Ile białka przyswaja się w ciągu godziny? Naukowcy oszacowali maksymalną szybkość przyswajania protein: stek z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6707 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] budzą białka ryżowe. Przykładowo: WPI - izolat białka serwatkowego (produkt: Whey PI 8855, firma: Fonterra Co-operative Group); 1,00 (wg PDCAAS); 1,09 (wg DIAAS); aminokwas ograniczający: histydyna, WPC - koncentrat białka serwatkowego (produkt: Whey PC 392; firma: Fonterra Co-operative Group); 1.00 (wg PDCAAS); 0.97 (wg DIAAS); [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7213 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • [...] korzystne na redukcji, chyba że ktoś ma już potężne zasoby białka w diecie, np. dostarcza codziennie ponad 3 g protein na kg masy ciała. Wtedy dodatkowe kilka-kilkanaście g aminokwasów nie powinno za dużo zmienić. W cytowanym eksperymencie naukowcy sugerują, że możliwe jest zwiększanie siły w trakcie redukcji (i to o kilkanaście kg w przysiadach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3141 Data: 2020-12-26 10:59:58
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mieści się gdzieś poniżej białka sojowego, jednak przewyższa białko ryżowe. Jeśli szukasz białka na noc, dobrze sprawdzi się kazeina. Zapewnia niewielki, ale stały dopływ aminokwasów. Podstawą diety kulturysty są: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych od 20 do 40% zapotrzebowania na białko, zwykle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7507 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • [...] i nawodnieni. Wg historycznego badania Elizabeth G. Frame po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy dostarczasz zaraz po treningu węglowodany skoro [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14888 Data: 2018-03-11 11:44:40
  • [...] iż wg historycznego badania Elizabeth G. Frame , po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein), do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). Dlatego niekoniecznie panika związana z katabolizmem powysiłkowym jest uzasadniona, szczególnie dla świetnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8398 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • [...] Spielmann,1,4 and Brian A. Irving “;L-Citrulline Supplementation: Impact on Cardiometabolic Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073798/ Branched-chain amino acids and arginine improve performance in two consecutive days of simulated handball games in male and female athletes: a randomized trial PLoS One. 2015 Mar [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5080 Data: 2019-08-24 09:31:18
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ale w skali 3, 6 czy 12 miesięcy treningu, mogą mieć znaczenie. W podsumowaniu: Moore i wspólnicy zalecają dostarczać 20 g wysokiej jakości protein (8-10 g niezbędnych aminokwasów) nie więcej, niż 5-6 razy dziennie dla zwiększenia syntezy białek mięśniowych. Czy to znaczy, że muszę jeść białko co 3 godziny? Niekoniecznie, zależy jakie! W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15447 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • [...] białko C-reaktywne (świadczą o stanie zapalnym), kinazę kreatynową oraz mioglobinę (mierniki rozpadu i uszkodzeń mięśni szkieletowych). BCAA  Według niektórych badań, aminokwasy rozgałęzione mogą zredukować ból mięśni, ale u osób niewytrenowanych. Z kolei inne badania mówią o zmniejszeniu bolesności mięśniowej u biegaczy długodystansowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6494 Data: 2019-06-23 09:43:02
  • Okno anaboliczne

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] doi: 10.1046/j.1532-5415.2001.4911233.x. Tipton et al. (2001) Tipton KD, Rasmussen BB, Miller SL, Wolf SE, Owens-Stovall SK, Petrini BE, Wolfe RR. Timing of amino acid-carbohydrate ingestion alters anabolic response of muscle to resistance exercise. American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism. 2001;281:E197–E206. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6629 Data: 2017-08-16 10:06:31
  • Fakty i mity dotyczące: “zakwasów”

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] służy jako paliwo, dla mięśni – „70% przekształca się w pirogronian i jest utleniany przez serce i mięśnie szkieletowe, a 20% przekształca się w glukozę w wątrobie, 10% w aminokwasy”). A co z osławionymi „zakwasami”? Drugi rodzaj bólu mięśniowego to DOMS (ang. delayed onset muscle soreness) - czyli opóźniona bolesność mięśniowa. Słowo zakwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8014 Data: 2017-07-30 08:02:00
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] Robert R. Wolfe “Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality?”https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0184-9 Granner Daryl K, Murray Robert K., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2890 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8831 Data: 2020-05-18 18:28:59
  • [...] w licznych badaniach duża podaż protein przyczyniała się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie powinno to dziwić, gdyż proteiny są bardzo słabym źródłem energii, a po aminokwasy zgromadzone w mięśniach organizm sięga w ostateczności. Poza tym organizm chętnie i łatwo ponownie wykorzystuje uwolnione z mięśni aminokwasy. Przyjmuje się, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2859 Data: 2018-12-10 11:22:36
  • [...] Aug 16. “The effects of topical Arnica on performance, pain and muscle damage after intense eccentric exercise.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23947690 „Branched-chain amino acid supplementation before squat exercise and delayed-onset muscle soreness.” Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4735 Data: 2019-12-31 08:31:00