Przepis który wykona każy kto ma sóli piepsz w domu
Prosty pstrąg z grila:
Składniki:
1 pstrag (ja lubie średnie do 300g)
1 ząbek czosnku
połowa cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Pstrąga wypatroszyć
i osuszyć, natrzeć go czosnkiem i posolić na zewnątrz i w środku.
Najlepiej odłożyć go do lodówki na kilka godzin, a nawet 1 dzień, wtedy pstrąg przejdzie solom i czosnkiem (jest o wiele lepszy niż jak by się go przyżądzało od razu)
Taką rybkę delikatnie posmarować oliwą położyć na grilu lub teflonowej pateli, nie przykrywać, wtedy skórka będzie chrupiąca, zaleta ryb jest taka że wystarczy go grilować po 5 minut z każdej strony i będzie gotowy.
Taką rybkę położyć na tależ, można jeszcze posolić, i wycisnąć na nią połówkę cytryny i dodać oliwy.
Ja nie używać przypraw do ryb, bo wtedy zabijają one smak pstrąga
Wartość odżywcza w 100g:
Białko: ok 19g
Tłuszcz z pstrąga: ok 10g +
łyżka oliwy ok 20g
ww - śladowe ilości
kalorie ok: 350 z oliwą
Smacznego!!!
Jka macie jakieś sprawdzone, proste przepisy na pstrąga to ja poproszę