SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kącik kulinarny - super składniki, super potrawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29527

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Siemię Kresto jest jak widać :

a/ odtłuszczone
b/ węglowodany podano bez podziału na przyswajalne i błonnik
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 391 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2671


Causa Rellena
* 20 dag fileta z kurczaka
* 8 ziemniaków
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek
* 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
* sól, pieprz, natka pietruszki
* 1 cytryna
* 6 oliwek
* 1 jajko na twardo
* 1/2 cebuli
* 4 łyżki jogurtu naturalnego

Wartość odżywcza 1 porcji

* kcal 327
* białko 12,7 g
* tłuszcze 19,1 g
* węglowodany 35,1 g


Sposób wykonania:
Najpierw trzeba przygotować farsz: filet z kurczaka pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone na twardo jajko, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wymieszać z jogurtem.
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić w maszynce, zagnieść z oliwą, doprawić mieloną papryką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całą masę podzielić na cztery porcje. Ciepłe ciasto należy rozwałkować na cienkie placuszki, wypełnić farszem i dokładnie zlepić.


Zmieniony przez - ewcia208 w dniu 2006-02-09 16:10:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jak wszystko co niezdrowe, zapewne pyszne (znowu dużo węgli i dużo tłuszczu jednocześnie)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 391 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2671
bo to jest to jedno z dań na niedzielę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 92 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2406
Tyka, sorki za glupie pytanie ale:
- co to znaczy duzo wegli i tluszczu (tzn. ile to nie jest duzo)
- tluszcz ponoc obniza IG potraw, wiec czy nie jest tak, ze dopoki nie jest to smalec lub smazona oliwa to samo polaczenie z weglami nie jest dla nas zabojcze ?

twoje przestrogi odnosnie laczenia tluszczy i wegli troche mnie przerazily, bo lycha oliwy (lub dwie zaleznie od zapotrzbowania) na makaron z kurczakiem to u mnie podstawa ...

sorki za lekki off topic, jak odpowiesz i przeczytam to moze skasuj tego posta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pytanie nie jest proste bo dla każdej osoby "dużo węgli znaczy co innego"

Jedni na nawet małą ilość węglowodanów w diecie reagują gwałtownymi skokami poziomu insuliny, inni muszą zjeść dużo węgli o wysokim IG aby wywołać u siebie podobną reakcję

Nie zmienia to jednak faktu iż zaczynając przygodę z dietetyką nalezy zacząć od traktowania sibie jako osoby o wysokiej odporności insulinowej i starać się jak tylko to możliwe unikać gwałtownych zmian poziomu insuliny w ciągu dnia, z wyłączeniem okresu potreningowego

Dopiero po osiagnięciu zadowalającego w miarę poziomu tkanki tłuszczowej można zacząć eksperymenty ze zwiększaniem ilości węglowodanów w innych okresach niż potreningowy

Inaczej nieco to wyglada oczywiście przy robieniu masy i u osób zaawansowanych w znajomosci zarówno swojego organizmu jak i zasad żywieniowych

Najprostsza zasada to ustalić sobie jakąś własną "magiczną liczbę", u mnie wynosi ona obecnie 15. Co to znaczy ? Ano znaczy to że w danym posiłku, jeśli on jest białkowo-węglowodanowy to ilość tłuszczu nie może przekroczyć 15 gram, a jeśli białkowo-tłuszczowy to ilość węgli nie może przekroczyć 15 gram. Jednakże muszę ostrzec że 15 jest liczbą dużą, lepiej jest zaczynać od mniejszej, z zakresu 5-10, a gdy okaże się że takie proporcje są okay, dopiero spróbować je zwiększyć. Co pocieszające, im więcej ćwiczymy tym większy "numerek" mozemy zastosować w posiłku potreningowym bez ryzyka tycia (o ile tylko nie mamy problemów z tolerancją glukozy) - tak więc od czasu do czasu po ciężkim treningu można walnąć 2 duże pizze z 4 browcami i też tragedii nie będzie choć magiczna cyferka pewnie przekroczy setkę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 689 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 9896
Tyka mam pytanie bo ostatnio kupuję chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem siemienia lnianego i nie wiem czy on może być, czy jest dobry? Bo na razowy ciężko trafić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
musiałbyś podać rozkład makroskładników abym mógł odpowiedzieć na to pytanie - przecież wszystko zależy od proporcji np. mąki do siemienia, etc.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 689 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 9896
tam nie ma napisane ile jest mąki a ile siemienia lnianego. Siemienia lnianego myślę że nie ma bardzo dużo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1838 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38624
Przepis który wykona każy kto ma sóli piepsz w domu
Prosty pstrąg z grila:
Składniki:
1 pstrag (ja lubie średnie do 300g)
1 ząbek czosnku
połowa cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Pstrąga wypatroszyć i osuszyć, natrzeć go czosnkiem i posolić na zewnątrz i w środku.
Najlepiej odłożyć go do lodówki na kilka godzin, a nawet 1 dzień, wtedy pstrąg przejdzie solom i czosnkiem (jest o wiele lepszy niż jak by się go przyżądzało od razu)
Taką rybkę delikatnie posmarować oliwą położyć na grilu lub teflonowej pateli, nie przykrywać, wtedy skórka będzie chrupiąca, zaleta ryb jest taka że wystarczy go grilować po 5 minut z każdej strony i będzie gotowy.
Taką rybkę położyć na tależ, można jeszcze posolić, i wycisnąć na nią połówkę cytryny i dodać oliwy.
Ja nie używać przypraw do ryb, bo wtedy zabijają one smak pstrąga

Wartość odżywcza w 100g:
Białko: ok 19g
Tłuszcz z pstrąga: ok 10g + łyżka oliwy ok 20g
ww - śladowe ilości
kalorie ok: 350 z oliwą

Smacznego!!!

Jka macie jakieś sprawdzone, proste przepisy na pstrąga to ja poproszę

Pamiętaj że: K.J.J.N.N.Ś

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta pomocy

Następny temat

Tabletka antyhormonalna

WHEY premium