co radzicie?
co radzicie?
Unikaj wysokoprzetworzonych produktów
W każdym sklepie można znaleźć produkty takie jak mrożona pizza, gotowe fast-foody, chrupki, drożdżówki, słodycze i wiele innych, które zachęcają nas swoim apetycznym wyglądem, przyjemnym aromatem oraz atrakcyjną ceną. Jednakże większość z tych produktów ma bardzo niskie walory odżywcze, a często zawiera masę szkodliwych substancji. Produkty te nie tylko przyczyniają się do magazynowania tkanki tłuszczowej, ale również zatrzymują wodę w organizmie, zakwaszają organizm, zaburzają pracę naszego układu hormonalnego, mają negatywny wpływ na funkcjonowanie organów oraz przyczyniają się do rozwoju chorób. Wykluczenie ich z naszej diety i wystrzeganie się jak tylko możliwe, jest pierwszym krokiem który musimy podjąć.
Powiedz stanowcze "nie" słodyczom i słodzonym napojom
Zawarty w tych produktach cukier ma katastrofalny wpływ na naszą tarczycę, prowadząc m.in. do insulinooporności czy cukrzycy. Poza tym w większości są to produkty wysokoprzetworzone lub zostały wykonane z półproduktów niskiej jakości i znajduje się w nich masa szkodliwych substancji. Jednakże nie tylko słodkości są ogromnym zagrożeniem. W dzisiejszych czasach cukier jest dodawany do prawie wszystkich produktów żywieniowych, możemy go znaleźć m.in. w wędlinach, pieczywie czy surówkach - dlatego tak ważne jest, by zawsze czytać skład.
Zadbaj o odpowiednią podaż białka
Dieta w dzisiejszych czasach jest coraz bardziej uboga w białko, dlatego tak ważne jest zapewnienie odpowiedniej jego ilości w naszej diecie, na co powinny zwrócić uwagę nie tylko osoby aktywne fizycznie, ale każdy z nas. Komponując naszą dietę powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ilość białka, a również na odpowiednią ilość i rodzaj aminokwasów. Świetnym źródłem pełnowartościowego białka są produkty takie jak jaja, mięso, podroby czy odżywki białkowe, które zawierają wszystkie egzogenne aminokwasy. Warto również pamiętać o rybach, które nie tylko są bardzo dobrym źródłem białka, ale również kwasów omega 3, witamin i minerałów.
Dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi od 1,6 do 2,4 g na kg masy ciała - jest to zależne od wagi, somatotypu, płci jak również aktywności fizycznej.
Kaloria kalorii nierówna - jakość węglowodanów
Wiele osób żyje w błędnym przekonaniu, że nie liczy się jakość spożywanych węglowodanów, a wyłącznie ich ilość, przekładająca się na kaloryczność naszej diety - nie uzyskują oni jednak zamierzonych efektów. Dobre jakościowo źródła węglowodanów nie tylko dają nam energię do treningu czy codziennych czynności, ale również uzupełniają glikogen mięśniowy, a dodatkowo są źródłem wielu witamin i prozdrowotnych substancji. Bardzo dobrym pomysłem jest urozmaicenie diety w różne produkty węglowodanowe, takie jak ryż, kasza, ziemniaki, pełnoziarnisty chleb żytni czy wafle ryżowe.
Nie taki tłuszcz zły
Pomimo złej sławy tłuszczu, starań ograniczania go w diecie oraz walki z podskórną tkanką tłuszczową, tłuszcz ma swoje dobre strony. Po pierwsze jest on źródłem energii wykorzystywanej przez organizm m.in. podczas wysiłku tlenowego. Co więcej, tłuszcz jest niezbędny do przyswojenia przez organizm witamin A, D, E i K, z których w szczególności witamina D ma ogromną rolę w redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej. Ponadto tłuszcz pełni funkcję budulcową w komórkach, przyczyniając się do zabezpieczenia mięśni, poprawy funkcjonowania układu hormonalnego oraz pracy naszych narządów.
Zapewnij organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów
Poza białkiem, węglowodanami i tłuszczem nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje również mikroskładników w postaci witamin i minerałów. Liczenie kalorii i odpowiednia podaż makroskładników może nie przekładać się na osiąganie zamierzonych efektów ze względu na niewystarczającą ilość mikroskładników - mających ogromny wpływ na nasz metabolizm, funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego oraz setki innych funkcji
Nawadniaj organizm
Nawodnienie organizmu to obok żywienia jeden z fundamentów w dobrze zbilansowanej diecie. Jest niezbędne do funkcji takich jak trawienie, przemiana materii czy procesy metaboliczne. Dbając o odpowiednie nawodnienie organizmu nie tylko wpływamy na nasze zdrowie i samopoczucie, ale również przyczyniamy się do spalania tkanki tłuszczowej i rozwoju mięśni. Dziennie należy wypijać około 2,5 litra wody, jednakże bardzo wiele osób nie stosuje się do tego limitu. Błędem jest zarówno nie wypijanie wystarczającej ilości płynów, co powoduje m.in. zatrzymanie wody w organizmie, jak i nadmiar wypijanych płynów, przez co wypłukujemy z naszego organizmu potrzebne nam do funkcjonowania składniki.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
SprawdźTRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
Zmieniony przez - Robrobrobrobson w dniu 2017-09-23 16:43:39
http://potreningu.pl/articles/290/jak-zabrac-sie-za-ukladanie-diety
Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego
https://www.sfd.pl/-t276436.html
Jeżeli Twoim celem jest masa to dodajesz Ok 300 kcal
https://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135440.html- Źródła białka w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie.
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
Ma początek możesz poprostu odpowiednio komponować posiłki . Jednak z czasem gdy nie będzie postępów trzeba policzyć +- swoje zapotrzebowanie kaloryczne .
http://potreningu.pl/articles/2606/zaczynam-prace-nad-sylwetka--jaki-trening-i-jaka-diete-wybrac
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
http://potreningu.pl/articles/1300/dieta-prawidlowo-zbilansowana
http://m.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-09-23 19:13:46
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-09-23 19:14:41
Moderator działu Odżywianie
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html