Czego potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 170 g czerwonej fasoli z puszki - dobrze wypłukanej z zalewy
  • 70 g banana
  • 1 jajko
  • 15 g kakao
  • 30 g białka - izolat białka serwatkowego o smaku czekolady
  • 3 g proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 70 g białego sera
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 170 g serka wiejskiego - tylko granulki
  • 30 g białka - WPC smak biała czekolada - wiśnia
  • 10 g żelatyny

Masa wiśniowa:

  • 200 g mrożonych wiśni
  • 20 g ksylitolu
  • 30 g białka - WPC smak biała czekolada - wiśnia

Jak wykonać:

Składniki na ciasto dokładnie blendujemy  i wylewamy do foremki - ja używam o średnicy 18 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Jak ciasto wystygnie, ścinamy spieczoną górę i wyrzucamy a pozostałe ciasto dzielimy w proporcji 2 do 3. 2/3 ciasta to będzie nasz spód a 1/3 skruszymy i wykończymy nią ciasto.

Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Pozostałe składniki na masę serową blendujemy i dodajemy schłodzoną żelatynę. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do lodówki.

200 g mrożonych wiśni wrzucamy do niedużego garnka i stawiamy na najmniejszym palniku by się rozmroziły. Jak się rozmrożą blendujemy je i dodajemy ksylitol. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż zredukuje się sok. Do lekko przestudzonej masy dodajemy WPC i dokładnie miksujemy. Wiśnie przekładamy do tortownicy i równo rozprowadzamy. Wszystko posypujemy pokruszonym ciastem i schładzamy minimum godzinę.

Wartości odżywcze:

Całe ciasto to 1160 kcal. Białko 137g, Tłuszcze 26g, Węglowodany 110g.

Smacznego!