to ja może coś wrzucę od siebie.
składniki do kanapek:
płaty śledziowe - ja akurat dałem 3 solone i 4 marynowane. Solone namoczyłem w wodzie wcześniej - ok 30 min - nie są wtedy tak słone.
cytryna
1 duża czerwona cebulka,
1 pęczek koperku
1 pęczek pietruszki
3 ogórki kiszone (własnej roboty - nie kupne, z domowej spiżarni hehe)
pieprz ziołowy świeżo mielony
3 łyżki jogurtu bałkańskiego light - bardzo gęsty, trzyma wszystko w kupie
4-5 szt. grzybków marynowanych - również własnej roboty (wg. uznania)
1 bułka "ciabatta"
wszystko kroimy w drobną kostkę,skrapiamy cytryną,dodajemy jogurt na sam koniec, doprawiamy pieprzem. Soli nie trzeba bo śledzie są słone same z siebie.Bułkę kroimy w mniejsze kawałki,bardzo dobrze smakuje wcześniej podgrzana w mikrofali/opiekaczu/lub na patelni - lekko przypieczona. Na kawałki ciabatty kładziemy powstały a'la tatar i włala
Smacznego