SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Z czym polecacie jeść ser biały

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 20232

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 228 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2249
Witam Was
Od niedawna mam ułożoną dietę przez trenera na siłowni, niestety wychodzi mnie ona drogo, gdyż nie lubię białego sera i zastąpił mi to mięsem. Chcę się jednak przełamać, lecz nie wiem z czym go zjeść, aby zniwelować możliwie jak najbardziej jego smak.
Z czym Wy go jecie i co mi polecacie. Z góry dzięki za odpowiedzi

" W poglądach różnica, każdy świat widzi inaczej ... "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Moim zdaniem lepiej zastapić twaró innymi źródłami białka, które wcale nie muszą być drogie.
Pomimo wysokiej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym źródłem białka w diecie, ze względu na jego wysokie przetworzenie.

Pierwszą kwestią są alergie. Z badań wynika, iż na nietolerancję laktozy cierpi co czwarty człowiek. Laktoza w dużym stopniu obciąża układ pokarmowy wywołując problemy gastryczne. Kolejnym składnikiem o wysoko uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten.
Co więcej, dieta bogata w nabiał może zwiększać problemy z cerą takie jak trądzik, bóle stawów, zaostrzenie stanów zapalnych, obniżać przyswajalność żelaza oraz obniża mocno odporność.
Kolejnym aspektem są zaburzenia hormonalne, które mogą mieć związek ze zbyt dużym spożyciem nabiału, w którym znajduje się estrogen i progesteron.

Przetwory mleczne w diecie mogą mieć pozytywny wpływ, jednakże tylko te pochodzące z dobrych, naturalnych źródeł. Najlepszą formą produktów mlecznych jest pełnotłuste, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, takie jak masło, śmietana, kefir, jogurt, które są bardzo zdrowe.

Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości na długo oraz pobudzają metabolizm.

Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego produktu czy w przypadku produktów białkowych ilości, czy jakości białka w nim.

Odżywki białkowe

Jednym z najlepszych źródeł białek są odżywki białkowe. Są bardzo wygodne w użyciu, łatwo dostępne na półkach smakowych, a ich warianty smakowe wykraczają poza wyobrażenia. Wartość białka na 100 gramów produktu w niektórych przypadkach wynosi nawet do 90% zawartości. Najczęstszym źródłem białka w odżywkach jest serwatka mleka, która jest świetnym źródłem aminokwasów egzogennych, często używane są również białka jaj, wołowe czy wysokiej jakości białka sojowe, wszystkie te produkty dostarczają nam pełnej gamy aminokwasów, przez co są świetnym zamiennikiem posiłków w diecie.

100 g odżywki dostarcza od 60 do 90 g białka.

Mięso

Kurczaka chyba nie trzeba przedstawiać żadnemu kulturyście. Białka pochodzenia zwierzęcego są szczególnie zalecane, jeżeli chodzi o uzupełnienie aminokwasów w naszej diecie. Według World Health Organization, powinny stanowić połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Takie produkty jak drób, wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna czy cielęcina nie dość, że zawierają niską ilość tłuszczu, w dodatku są źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, l-karnityna, niacyna, żelazo czy witaminy E i D. Wołowina dostarcza również pewnej ilości kreatyny oraz kwasu CLA.

Pomimo iż w mniemaniu większości trenerów, sportowców i dietetyków drób oraz wołowina to najlepsze źródła białka, to wieprzowina wcale nie jest od nich gorsza. Zawartość białka w wieprzowinie jest niewiele niższa od piersi drobiowej, co więcej, mięso wieprzowe jest też świetnym składnikiem aminokwasów BCAA oraz witamin i minerałów. Zaś tłuszcz może stanowić świetne źródło energii w przypadku m.in. diet ketogenicznych. A osoby, które unikają tłuszczu, przecież wcale nie muszą go jeść, chuda szynka, polędwica czy schab są tanie i łatwo dostępne, a na pewno ciekawie urozmaicą naszą dietę o dobre źródło białka.

100 g mięsa wołowego dostarcza od 18 do 28 g białka

100 g mięsa drobiowego dostarcza od 19 do 25 g białka

10 g mięsa wieprzowego dostarcza od 12 do 22 g białka

Podroby

Większość z nas słyszała i stosowała większość z wcześniej wymienionych źródeł białka, jednakże jednym z bardzo dobrych źródeł tego składnika, niestety wciąż traktowanym po macoszemu, są podroby. Nie dość, że posiadają pełen aminogram, szeroką gamę witamin i minerałów, ciekawe walory smakowe, to w dodatku są tanie. W zależności od rodzaju posiadają sporą ilość białka, która waha się w granicach 15-20 g na 100 g produktu. Co więcej, podroby można wykorzystać do tworzenia wielu ciekawych potraw, niekoniecznie musimy jeść wątróbkę z cebulą. Z podrobów można zrobić zdrowy, wysokobiałkowy, domowy pasztet, pieczeń, gulasz czy inne smaczne potrawy.

Podroby poza tym, że posiadają porównywalne ilości białka do dużo droższych zamienników, posiadają dodatkowo mnóstwo witamin z grupy B, witaminę A, żelazo, cynk, miedź, selen, kolagen czy potas, które nie występują w tak dużych ilościach, chociażby w drobiu.

Warto uwzględnić podroby w naszej diecie, należy jednak pamiętać o umiarze ze względu na środowisko, w jakim żyjemy. Toksyny z powietrza, wody, pokarmu są filtrowane właśnie w podrobach, w których później zostają. Nasz organizm świetnie sobie radzi z filtrowaniem tych toksyn, jednakże nie należy przesadzać z ich spożyciem.

100 g wątróbki dostarcza od 18 do 24 g białka

100 g serc drobiowych dostarcza od 14 do 18 g białka

100 g żołądków dostarcza od 14 do 19 g białka

Rośliny

Każdy z nas wie, że białka pochodzenia zwierzęcego są pełnowartościowe, zaś te pochodzenia roślinnego niekoniecznie. To jednak nie oznacza, że białka roślinne są gorsze, większość białek roślinnych jest endogennych, ale w niektórych produktach zdarzają się również egzogenne. Łącząc kilka składników możemy utrzymać taki sam efekt jak zjadając np. pierś z kurczaka, jednak jest to dużo trudniejsze. Bardzo dużą ilość białka zawierają m.in. rośliny strączkowe, jednak nie dostarczają one pełnego aminogramu.

Świetnym źródłem białka jest soja, jednakże jest to dość kontrowersyjny produkt ze względu chociażby fitoestrogeny. Mimo że nie jest to zbyt pożądany składnik naszej diety, warto o niej wspomnieć ze względu na dużą ilość białka i aminokwasów egzogennych. Soja raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, tak samo jak nabiał. Jednak wszystko powinno być spożywane z rozsądkiem i tylko raz na jakiś czas.

Ciekawym odkryciem jest amarantus, przeprowadzono nad nim szereg badań, które wykazały że amarantus zawiera wszystkie kwasy egzogenne. Jest to więc zbawienie dla wegan oraz wegetarian. Jednakże trzeba byłoby go zjeść naprawdę sporo by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Kolejnym plusem amarantusa jest to że nie obciąża on układu pokarmowego oraz nie zawiera glutenu.

100 g soi dostarcza od 7 do 35 g białka

100 g amarantusa dostarcza od 11 do 16 g białka

100 g fasoli dostarcza od 4 do 18 g białka

Poza powyższymi źródłami białka warto również zwrócić uwage na jaja, ryby czy sporadycznie nabiał.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 6924 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 117946
dodaje troche jogurtu naturalnego, przyprawy, dodaje też trochę szczypiorku lub innej zieleniny i jest ok
do tego kawalki pomidora, kiliszek oliwy i tak wygląda moja kolacja ;)

jeśli taki coś Ci nie podchodzi to poszukaj w dziale kuchnia, są przepisy na omlety/placki serowe, dodasz slodzik i będzie na słodko

pozdr

Zmieniony przez - lukash_g w dniu 2010-03-21 13:23:30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 228 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2249
ehh .. no właśnie mój problem polega też na tym, że nie przepadam za warzywami :D jak jem to raczej gotowane z mięsem Słyszałem że można miksować jeszcze z czymś ... ale właśnie nie wiem czy mi to będzie podchodziło

" W poglądach różnica, każdy świat widzi inaczej ... "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1243 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15610
Ze smakiem xD

Z tak poważnie to możesz dać oliwy, orzechów, warzywa koniecznie i przyprawy,
Możesz zrobić miksa i zmieszać z jajkami i na patelni zrobić placki i położyć na to cyca czy coś.

Eee... Lubię placki ^^

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 287 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10039
ja na masie to wsuwam z keczupem
+ orzechy

http://mojapala.pl/powieksz/aman

http://www.skateboard.pl/  głosować na Łukasza Cebule, ankieta po prawej

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 228 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2249
Hehe nie no z keczupem to chyba nie wyrobie :D

" W poglądach różnica, każdy świat widzi inaczej ... "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 34 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 561
Biały ser to rozumiem że mówimy o twarogu... ? Jak tak to próbowałeś z miodem...? Przełamanie 100% gwarantowane :]

>>> IMPOSSIBLE IS NOTHING <<<

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 4315 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 26980
z miodem jest pyszne
chleb,twarog,miod- najzayebistsza kanapka na świecie mmmmmmmmmniam
bez chleba tez dobre
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 414 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2784
Ja jem z odrbiną mleka i cukru z kawałkami banana i jest zayebiste . Jeszcze jem wymieszany z jakimś serkiem np. z Danio truskawkowym i odrbiną mleka (żeby nie było za suche) też wymiata ;)

Jak kraść to miliony, jak kochać to księżniczki.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
przepsiy są w dziale kuchnia znajdziesz ich tam sporo i całkiem smacznych

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6281 Napisanych postów 76094 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755151
Zgadza sie. Rowniez w wyszukiwarce mozesz znalezc dosc obszerny temat z przepisami posilkow z twarogiem.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dolne partie ciała

Następny temat

JAK TO JEST Z TYMI KALORIAMI?

WHEY premium