[...] w diecie warto zawrzeć zarówno aminokwasy egzogenne, jak i endogenne, ponieważ ich połączenie jest najkorzystniejsze, dostarczając nam pełnej gamy aminokwasów. Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego [...]
Przejzalem stronke www.nutritiondata.com w poszukiwaniu zrodel bialka roslinnego przekraczajacego wynik 100. Z tego co wyczytalem ta wartosc jest dosc umowna, wiec produkt, ktory ma wynik np 80-90 ma co prawda mniejsza wartosc biologiczna ( glownie lizyny )lecz nie jest bialkiem zupelnie bezwartosciowym. W kazdym razie znalezienie bialek [...]
Lena, białko bezwzględnie w każdym posiłku. Jaki przyjmiesz rozkład makro to zależy od organizmu. Są ludzie którzy się redukują na 300g ww Nie ma jednej drogi Oriona, trudno mi się odnieść do badań, których nie przedstawiasz. Ale co do białka roślinnego to jest to białko niepełnowartościowe. I nie wiem też o jakich rezultatach piszesz? Bo jeśli [...]
[...] stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości na długo oraz pobudzają metabolizm. Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego [...]
Moim zdaniem lepiej zastapić twaró innymi źródłami białka, które wcale nie muszą być drogie. Pomimo wysokiej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym [...]
[...] zdaje sobie sprawę z tego, że białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Z tego też względu zdecydowanie warto skupić się na tym, aby bazować na jak najlepszych jego źródłach pod względem jakości. Będą to zdecydowanie źródła białka zwierzęcego, takie jak: - mięsa (drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna), - ryby (wszelkie świeżę [...]
[...] polecam poczytać tutaj: https://potreningu.pl/articles/139/czy-bialko-roslinne--nalezy-wliczac-do-diety. Niestety nie zawsze mamy czas na zakup, czy przygotowanie danego źródła białka w diecie, np. mięsa, ryby, jaj, czy nabiału. W takiej sytuacji idealnie sprawdzają się odżywki białkowe. Dzięki nim w szybki i prosty sposób dostarczymy do [...]
Gdzieś czytałem artykuł że pewne źródła białka lepiej się uzupełniają i nie chodzi to o pełnowartościowe/niepełnowartościowe tylko o to, że profil aminokwasowy np. ryżu z kurczakiem lepiej się uzupełnia niż ryżu z wołowiną? Czy jest to mit? Warto zagłębić się w temat i przeanalizować profile aminokwasowe białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego [...]
[...] w pokarmy o pochodzeniu nie tylko roślinnego ale i zwierzęcego. Bardzo ważne jest również abyś spożywał odpowiednią ilość kalorii, możesz to obliczyć tutaj: Tutaj masz źródła różnych makroskładników: http://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie. [...]
[...] nie oznacza to jednak, że są bezwartościowe i niewarte zainteresowania. Z tego typu produktów korzystają najczęściej weganie/wegetarianie. Dla nich istotne jest był źródła białka były różnorodne, dlatego tak popularne są mieszanki białek roślinnych. Na rynku znajduje się sporo białek tego typu - białko: sojowe, ryżowe, z grochu czy [...]
~~Ektomorfik, Mezomorfik, Endomorfik..~~. Ektomorfik - jest to człowiek charakteryzujący się drobną budowa ciała, który ma bardzo duże problemy z budowaniem masy mięśniowej oraz u którego metabolizm przebiega niezwykle szybko. Można powiedzieć, że pozytywnym aspektem organizmu ektomorfika jest fakt iż jego ciało bardzo szybko odbudowuje [...]
Z resztą makarony mają dużo białka roślinnego, po co je nabijać niepotrzebnie. Lepiej je mieć z dobrego źródła jak mięsa wpc itp. i więcej miejscach zostawić na ww, które też trawią się lepiej niż białko. Zmieniony przez - Helionus w dniu 2022-11-08 10:28:40
[...] czy orzechy laskowe są również źródłem wapnia, to jednak najlepiej jest on przyswajalny z mleka i z tego powodu mleko jest trudne do zastąpienia. Jego ekwiwalentem jako źródła wapnia mogą być produkty mleczne. Szklankę mleka dostarczającą około 300 mg wapnia można zastąpić około 30 dkg chudego sera białego lub 5 dkg żółtego sera. Najbardziej [...]
solaros czytaj ze zrozumieniem moje wypowiedzi. Gdzie ja gloryfikuję białko sojowe? Uznałem za niedorzeczne porównanie gorszego źródła białka, jakim jest białko sojowe do mleka. Tak samo jakiś napojów węglowodanowych. Mleko można porównywać do izolatów, koncentratów itd. a nie do węgli czy białka roślinnego. Solaros prawda jest taka, że przykłady [...]
[...] uchwytem , 15,12,10,7-8 2 Uginanie przedramion z hantelkami stojac 12,10,8 A TUTAJ MASZ WSZYSTKO CO POWINIENES WIEDZIEC NA TEMAT DIETY: 1. Ile jeść na masę ? 2. Jakie źródła węglowodanów i białek na masę ? 3. Jakie źródła węglowodanów i białek na rzeźbę ? 4. Jem 3 posiłki dziennie, czy to wystarczy ? 5. Przykładowy rozkład posiłków w [...]
[...] fasoli dodana do ziemniaków purre drastycznie zwolni tempo trawienia ziemniaków. Tłuszcze obecne w pokarmie również zwalniają tempo trawienia. Łączenie jakiegokolwiek źródła białka zwierzęcego tłuszcz- np. kurczak, mięsa, całych jaj- z jakimi bądź węglowodanami- zwolni tempo ich trawienia. Jeśli starasz się jeść chudo, możesz polegać na [...]
[...] konopi, spirulina czy inne wynalazki niby mają dużo białka na 100g, ale tego się zwykle łyżeczkę dodaje więc ilości białka są niewielkie. Biorąc pod uwagę tylko typowe źródła - jajka, nabiał, mięso, ryby i strączki to mi wychodziło maks 70g a często nawet mniej. W tych przepisach jest mnóstwo warzyw i objętość posiłków jest konkretna. Po [...]
Jesteśmy stworzeni by jeść mięso? Najbardziej genialna odpowiedź jaką można usłyszeć od kogoś, kto właśnie dowiedział się o naszym wegetarianizmie, brzmi: "Ale przecież, my jesteśmy stworzeni do tego, by jeść mięso!". Powiedzmy sobie wyraźnie: my nie jesteśmy stworzeni do tego, by jeść mięso! Istoty ludzkie nie są istotami [...]
Generalnie jestem przeciwnikiem takiej monotonnej diety i czerpania białka tylko z jednego produktu. W zasadzie nie ma źródła białka, które miałoby idealny aminogram. Dlatego warto/należy w swojej diecie mieć nie tylko jajka, ale również mięso, sery, czy nawet jogurty. Można też białka pochodzenia roślinnego dodać. Byle nie na zasadzie, że 6 razy [...]
Dzieki za odpowiedz. Wynika z niej, ze zle wytlumaczylem problem. >>>Bialko roslinne powinno stanowic max 30% bialka w dziennym bilansie. Ze wzgledu na to, ze bialko zwieksza metabolizm zmniejszylbym jego ilosc do 1,6g - 1,8g/kgMC (...) mozesz zwiekszyc ww do 6,5g-7g/kg masy ciala<<< Przy wliczaniu bialka roslinnego jakos tego [...]