[...] 1:4). Tu nie mam wystarczającej wiedzy, niemniej jednak wydaje mi się ten rozkład optymalny. 5)Indeks glikemiczny. Generalnie bazujemy na produktach o niskim IG. Stąd jako źródła węglowodanów doskonale sprawdzą się ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, chleb razowy itd. Węgle o wysokim IG warto zjadać zaraz po treningu. 6) [...]
[...] W dni nietreningowe: Białko i tłuszcze analogicznie, węglowodany do ok. 1,5-2g/kg (myślę, że stopniowo będziemy schodzić). Jeśli chodzi o źródła, to: Proponuję śniadanie zostawić, obciąć z obiadu kaszę do 50g, wyrzucić węgle przed HIIT-em a bezpośrednio po nim dodać 50-100g bulka (???). Oprócz mięsa piersi z [...]
[...] glikogen - cukier gromadzony w mięśniach i wątrobie, pektyna i celuloza - budulec ścian komórkowych roślin, chityna - budulec szkieletów stawonogów. 3. Występowanie / źródła poszczególnych węglowodanów: a. Cukry proste i dwucukry (zwykle glukoza i sacharoza): słodycze, napoje i soki, produkty mleczne (nabiał), przetwory owocowe i warzywne, [...]
[...] ważnym składnikiem są tłuszcze które również są w niektórych sytuacjach wykorzystywane do dostarczenia energii ale znacznie rzadziej. Nie jest bez znaczenia z jakiego źródła czerpiemy tłuszcze . W diecie piłkarza preferujmy tłuszcze roślinne nad zwierzęcymi. Polecane są tłuszcze : oliwa z oliwek, olej z pestek winogron.... tłuszcze [...]
[...] dostarczanie naszym mięśniom energii do działania - po dotarciu do komórek mięśniowych ulega przekształceniu w fosfokreatynę, która wpływa na regenerację najpotężniejszego źródła energii - ATP (adenozynotrójfosforan). W trakcie wykonywania wysiłku fizycznego zapasy kreatyny w mięśniach są zużywane w ciągu kilku-kilkunastu sekund. To stwarza [...]
[...] układu pokarmowego, oddechowego, skóry, obrzęk naczyniowy, stan zapalny błon śluzowych nosa i spojówek a także bóle głowy. Zawartość związków antyutleniających zależy od źródła substratów, obszaru geograficznego, klimatu, sposobu zbioru, przetwarzania, magazynowania i obrotu . Jednakże źródło miodu ma tutaj największy wpływ. Związki labilne, [...]
[...] stanu anabolicznego przez ponad godzinę od momentu spożycia. Zastosowanie hydrolizatu białek serwatki (BV=104) dodatkowo nasila absorpcję białek mięsa kurczaka. Obydwa źródła protein zapewniają utrzymanie w organizmie dodatniego bilansu azotowego, nawet w trakcie trwania najbardziej intensywnych treningów. Użyte hydrolizaty, dodatkowo, [...]
A. Witam, nazywam się Panda, a to mój drugi dziennik. Pierwszy: http://www.sfd.pl/Panda%3A_codziennie_DT!_20%2F69%2F152%2F175_%2F275-t771745-s281.html Zaczynam go po 9 dniach roztrenowania, a celem na najbliższe 8 tygodni jest budowa czystej masy mięśniowej/recomp na IF, na treningu GVT. 3 uwagi: 1. treningi na czczo są bardziej z przymusu, niż [...]
WITAM WSZYSTKICH Przedswtawiam kolejny-3 odcinek z cyklu "Arnold Schwarzenegger radzi": Jak zwykle-po lekturze, zapraszam do dyskusji na poruszony temat!!! "PRZYGOTOWANIE DO ROZPOCZĘCIA ĆWICZEŃ KULTURYSTYCZNYCH" Praktycznie nie ma limitu wieku dla uprawiania kulturystyki. Jednakże dla osób powyżej 25 roku życia, które chciałyby zaangażowć się w [...]
[...] cztero-, pięciokrotnie (zależnie od charakteru dyscypliny i metodyki treningowej) więcej białka niż urzędnik. Dowóz białka powinien być tu zatem większy. W zależności od źródła informacji mówi się o 2g, 2,5g 3g, a nawet 4gramach na 1 kg wagi ciała do uzyskania dodatniego bilansu azotowego w organizmie, czyli stanu, w którym synteza białka [...]
[...] postu-pisze jak jest - każdy ma prawo do swojego zdania) wyznaje sie zapotrzebowanie na ok.1.8 - 2 g na kg masy ciała a szkoły zalecające od 2.2 do 3.2 g na kg (tu głównie źródła amerykańskie oraz moi znajomi doświadczeni,także utytułowani (niektórzy) kulturyści)i to liczone ze źródeł "pełnowartościowych" uznaje się za przestarzałe i szkodliwe. [...]
[...] 80% to najwyższej jakości czysty koncentrat białek serwatkowych o dużej aktywności anabolicznej, Zawierający wyłącznie białka pochodzenia zwierzęcego, uznawane za najlepsze źródła aminokwasów. Systematycznie stosowane sprzyja syntezie białek ustrojowych oraz blokowaniu katabolizmu mięśniowego, wpływając równocześnie na poprawę pracy układu [...]
[...] mniej złożone i niekompletne, więc takie rezultaty nie powinny dziwić. Wiadomością, którą należy zapamiętać jest to, że nie należy w diecie polegać tylko na jednym rodzaju źródła protein. Połączenie tych źródeł powinno cię zaprowadzić do celu. Jako przykład niech posłuży fakt, że kulturyści - wegetarianie nigdy nie osiągają swojego pełnego [...]
Witam Serdecznie Wszystkich :-) Mam na imię Kamil. Część osób może kojarzyć mnie z innego forum. Mój staż treningowy to kilka lat, z przerwami. Od 15 miesięcy staram się trzymać dietę i rotwać makro. Moim celem jest estetyczna, harmonijna sylwetka w stylu Pre-Steroid ( Frank Zane style ;-)). Pod koniec września skończyłem redukcję i dokładam [...]
[...] białka pozostaje również wzrost ubezpieczeń OC i AC samochodów, które jednak muszą przewozić towar pomiędzy kontrahentami. Jak kształtuje się cena ze względu na poszczególne źródła białek? Białko serwatkowe stanowi najbardziej popularne źródło białka, które wykorzystywane jest do produkcji odżywek dla sportowców. Wszystko za sprawą jakości [...]
[...] u osób dążących do zwiększenia masy mięśniowej podwyższony poziom białka powinien iść w parze z wyższym spożyciem węglowodanów. Tłuszcze to podobnie jak węglowodany źródła energii. Jest to bardzo ważny składnik diety choćby ze względu na to, że rozpuszczają się w nim witaminy (A, D, E, K). Tłuszcze dzielimy na dwie grupy: nasycone i [...]
[...] nie jest w stanie zastąpić niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników pokarmowych, takich jak białka, węglowodany czy tłuszcze. Nie może więc stanowić źródła energetycznego nie tylko ze względu na wielokierunkową toksyczność ale również ze względu na metabolizm, uniemożliwiający gromadzenie zapasów energetycznych. Alkohol [...]
[...] połowie lat 30. soję zaczęto wykorzystywać do produkcji pasz zwierzęcych i oleju jadalnego. Dopiero w latach 60. na skutek zwiększonego zapotrzebowania na nowe, wartościowe źródła białek rozpoczęto produkcję mąki sojowej, grysiku, kaszy oraz koncentratów białka sojowego. Głównym producentem soi są Stany Zjednoczone, w których otrzymuje się [...]
[...] układów hormonalnego i enzymatycznego, prowadzące do jak najlepszego wykorzystania ketonów (substraty nie pełnego spalani tłuszczy) oraz wolnych kwasów tłuszczowych jak źródła energii dla całego organizmu za wyjątkiem częściowym mózgu( mózg musi minimum dziennie konsumować 40g glukozy) oraz erytrocytów. Dla dużej części osób sposób takiego [...]